Dostałem w ramach wymiany zegarek Xicorr M20.
Sam zegarek świetny ale z problemem - koronka nie przylega idealnie do zegarka, po odciągnięciu widać, że jest nieco krzywo. Co więcej w pozycji ustawiania daty czuć wyraźny opór na koronce - nie wiem czy spowodowany ruchem wałka w mechanizmie czy ocieraniem koronki o kopertę (chociaż to drugie mniej prawdopodobne bo śladów na kopercie nie widać).
Przy maksymalnie odciągniętej koronce i ustawianiu godziny problemu nie ma. Na moje niewprawne oko wygląda to tak, jakby wałek w miejscu bliskim koronce był lekko skrzywiony.
Poprzedni właściciel twierdzi, że nie kojarzy, żeby zegarek upadł lub był jakiś problem z jego nakręceniem ale przyznał się też, że zegar bardzo długo leżał nieużywany i dokładnie nie pamięta... Natomiast człowiek zachowuje się bardzo fair i w razie czego mogę zegarek zwrócić.
Zastanawiam się co robić z tym fantem: napiszę do producenta i zapytam o możliwość i koszt naprawy (zegarek po gwarancji) a potem zostaje decyzja czy zegarek oddawać czy zostawić i jeżeli zostawić to naprawiać czy po prostu olać temat i się cieszyć zegarem (ale nie wiem czy moja skrzywiona psychika to dźwignie)?
w załączniku zdjęcie na maksymalnie odciągniętej koronce, wtedy najbardziej widać problem, słabe bo słabe ale może do czegoś się przyda:
_________________ Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#2 Wysłany: 2016-09-11, 22:06
Faktycznie, wygląda że koronka jest skrzywiona. Skrzywienie wałka jest mało prawdopodobne, bo jest twardy.
W pierwszej kolejności napisz do producenta - powinien mieć taką drobnicę. Jeśli nie, można próbować naprostować, ale lepiej mieć do tego stary wałek.
G.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#3 Wysłany: 2016-09-12, 09:13
Mało prawdopodobnym jest żeby koronka sama w sobie była krzywa, czasami wałek po wkręceniu w koronkę lekko lekko odstaje od pionu -wynika to z luzów na gwincie pomiędzy wałkiem i koronką.
A żeby nie było nadmiernego oporu to wystarczy przesmarować uszczelki w koronce i tubusie i sam tubus....smarowanie czyni cuda.