Poprzedni temat «» Następny temat
Maryna na chinounitasie
Autor Wiadomość
zamieniacz
Kulis

Pies czy kot?: kot
 #1  Wysłany: 2011-11-09, 07:23   Maryna na chinounitasie

Ostatnio pisałem o wałku z koronką, które zostały mi w dłoni. Naprawione. I noszone urządEnie było. Dokładność między 15 a 20 s na plus. Choroba postęppuje. Mam kolejny zegarek. Tydzień ponad temu moj chinolek został odlożony na półę. Codziennie nakręcam. Przyśpieieszył leżąc do ok minuty na plus. Aż tu nagle od 4 dni robi po 5 min na dobe do tyłu! Co moze być przyczyną po odrzuceniu urazu mechanicznego?

Svedos
Dobry Mod

#2  Wysłany: 2011-11-09, 09:06   

Obstawiam jakiś paproch/włosek w mechanizmie, ma duże opory więc z tego wniosek że go coś hamuje.

Widocznie majster coś zostawił :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2011-11-09, 09:09, w całości zmieniany 1 raz  

Blaz
[Usunięty]

#3  Wysłany: 2011-11-09, 09:09   

Wklej zdjęcie to pomożemy. :wink:

Janek
Ojciec Założyciel
Chilloucik

Pies czy kot?: pies
 #4  Wysłany: 2011-11-09, 16:36   

Czasem widac wyrazne rzeczy na mechanizmie,zgadzam sie wiec z Blazosem - dawaj fotki, jak mozesz to z odkreconym dekielkiem,cos zaradzimy ;)

wahin

#5  Wysłany: 2011-11-09, 17:21   

zamieniacz dawaj zdjęcia, bo jestem ciekaw werdyktu.

zamieniacz
Kulis

#6  Wysłany: 2011-11-14, 20:55   

Panowie, bez żartów. Żadnego paprocha, włoska czy czegokolwiek widocznego nawt przez lupkę. Ukł balansowy czyściutki. Posypało sie coś co niewidoczne. Zaniose do fachmana i zobaczyymy.

Svedos
Dobry Mod

#7  Wysłany: 2011-11-14, 21:10   

No nie dajesz nam szansy, wklej w końcu jakieś przyzwoite fotki tego zegarka i werku, chcesz sensownej porady czy wróżenia z kart.

zamieniacz
Kulis

#8  Wysłany: 2011-11-15, 16:29   

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Dziwi mnie tylko to, że uważacie, że sam nie zauważę "ciała obcego". Zadałem pytanie, licząc, że to jakaś "znana" usterka, ktoś tak miał - zatrzymanie zegarka paprochem w widocznym miejscu raczej nie spowodowałby mojego pytania na forum. Ale proszę - powyżej fotki po odkręceniu dekla. O lepsze ciężko, bo mam aparat średnio radzący sobie z macro - a i pomniejszenie degraduje troche.

Remik
Klon Starszego Kulisa
bla bla bla

#9  Wysłany: 2011-11-15, 16:42   

Ja osobiście nic nie zauważyłem (zegarmistrz zresztą też) w moim Parnisku. Zegarek pochodził i się zatrzymał :shock: . Po rozebraniu zegarka się okazało, że w mechanizmie znajdowała się dodatkowa część, a mianowicie nadprogramowe mocowanie mechanizmu do koperty, schowało się to między kołem minutowym a bębnem. Jak napisałem wcześniej nic nie było widać po odkręceniu dekla

Janek
Ojciec Założyciel
Chilloucik

Pies czy kot?: pies
 #10  Wysłany: 2011-11-15, 20:26   

A jak chodzil i przestal to bardzo mozliwe,ze Ci po prostu spadl...

Monter
Właściciel Kilku Fabryk Ryżu
... Poyekhali

#11  Wysłany: 2011-11-15, 21:42   

zamieniacz, nie wiemy ktoś Ty, bo co niekotrzy nie widza ciała obcego, ale jesli jestes sokole oko, to mogłeś o tym napisać.
Zadzwoń do lekarza i powiedz ze boli cie gardło - ciekawe czy zgadnie dlaczego, bez badania i zerkniecia do gardła.

Wilk jest tylko jeden ! podrupkowicze...
Darmowy serwer fotek do 16 GB
Ostatnio zmieniony przez Monter 2011-11-15, 21:58, w całości zmieniany 3 razy  

zamieniacz
Kulis

#12  Wysłany: 2011-11-16, 09:29   

Janek napisał/a:
A jak chodzil i przestal to bardzo mozliwe,ze Ci po prostu spadl...

A czytałeś gdzieś w moim poście o upadku? Napisałem , ze odłożoony na półkę i nakręcany. Gdyby spadł i przestał chodzić nie było by o co larum podnosić. Gdyby miał widoczego paprocha czy coś ( pisałem o lupce) też nie miałbym o co pytać. Zapytałem na chyyba najwłaściwszym forum, bo jest brak widocznych przyczyn, a myślałem, że to może jakś znana przypadłość jak np swego czasu opisywany problem z werkiem jak w zuanie.
Zaniosę dziś do fachowca.

Blaz
[Usunięty]

#13  Wysłany: 2011-11-16, 09:37   

A o tym zuanie to gdzieś wyczytał?

Svedos
Dobry Mod

#14  Wysłany: 2011-11-16, 09:42   

Jeśli sądzisz że zatrzymanie mechanizmu zegarka jest spowodowane jakąś znaną przypadłością to jesteś w dużym błędzie, mechanizm zegarka i to nie jest ważne czy Chińskiego, Rosyjskiego Szwajcarskiego to mniej więcej podobna konstrukcja, i w jednych i w drugich zdarzają się usterki, a przyczyn takiej usterki może być kilka, jednak postawienie diagnozy bez dokładnego sprawdzenia nie jest możliwe, nikt tutaj nie jest wróżbitą. Jak chcesz jednoznacznej diagnozy co może być przyczyną takiego zachowania zegarka to proponuję Ci zadać tak postawione pytanie na przykład na kizi. Jest tam w Kąciku Zegarmistrzowskim temat o werkach , co prawda ostatnio wałkuje się tam Etę, ale co najmniej dwóch wybitnych moderatorów udzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi. Po prawdzie Chińskiego werku jak twierdzą nigdy nie widzieli , ale znają ich wszystkie niedomagania.

zamieniacz
Kulis

#15  Wysłany: 2011-11-16, 11:18   

O zuanie w którymś z tematów o nim, a może przy okazji Louisa? Nie pamietam to spore tasiemce. Jakie to ma znaczenie odnośnie mojego tematu i zapytania gdzie wyczytałem? Nie jestem zarejestrowany na kizi. Poza tym czytając to forum i sposób wyrażania sie tu o tamtym, Twoje odesłanie mnie tam traktuje jako niepotrzebna zlosliwość. Tak czy siak można zamknąc temat , zegarek dziś do faxhoca idzie jak już pisałem

Odpowiedz do tematu