Pies czy kot?: kot
#1 Wysłany: 2011-11-09, 07:23 Maryna na chinounitasie
Ostatnio pisałem o wałku z koronką, które zostały mi w dłoni. Naprawione. I noszone urządEnie było. Dokładność między 15 a 20 s na plus. Choroba postęppuje. Mam kolejny zegarek. Tydzień ponad temu moj chinolek został odlożony na półę. Codziennie nakręcam. Przyśpieieszył leżąc do ok minuty na plus. Aż tu nagle od 4 dni robi po 5 min na dobe do tyłu! Co moze być przyczyną po odrzuceniu urazu mechanicznego?
#6 Wysłany: 2011-11-14, 20:55
Panowie, bez żartów. Żadnego paprocha, włoska czy czegokolwiek widocznego nawt przez lupkę. Ukł balansowy czyściutki. Posypało sie coś co niewidoczne. Zaniose do fachmana i zobaczyymy.
Dziwi mnie tylko to, że uważacie, że sam nie zauważę "ciała obcego". Zadałem pytanie, licząc, że to jakaś "znana" usterka, ktoś tak miał - zatrzymanie zegarka paprochem w widocznym miejscu raczej nie spowodowałby mojego pytania na forum. Ale proszę - powyżej fotki po odkręceniu dekla. O lepsze ciężko, bo mam aparat średnio radzący sobie z macro - a i pomniejszenie degraduje troche.
Ja osobiście nic nie zauważyłem (zegarmistrz zresztą też) w moim Parnisku. Zegarek pochodził i się zatrzymał . Po rozebraniu zegarka się okazało, że w mechanizmie znajdowała się dodatkowa część, a mianowicie nadprogramowe mocowanie mechanizmu do koperty, schowało się to między kołem minutowym a bębnem. Jak napisałem wcześniej nic nie było widać po odkręceniu dekla
_________________ Co mnie nie zabije, to mnie dopiero wk...i.
zamieniacz, nie wiemy ktoś Ty, bo co niekotrzy nie widza ciała obcego, ale jesli jestes sokole oko, to mogłeś o tym napisać.
Zadzwoń do lekarza i powiedz ze boli cie gardło - ciekawe czy zgadnie dlaczego, bez badania i zerkniecia do gardła.
_________________ ..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
#12 Wysłany: 2011-11-16, 09:29
Janek napisał/a:
A jak chodzil i przestal to bardzo mozliwe,ze Ci po prostu spadl...
A czytałeś gdzieś w moim poście o upadku? Napisałem , ze odłożoony na półkę i nakręcany. Gdyby spadł i przestał chodzić nie było by o co larum podnosić. Gdyby miał widoczego paprocha czy coś ( pisałem o lupce) też nie miałbym o co pytać. Zapytałem na chyyba najwłaściwszym forum, bo jest brak widocznych przyczyn, a myślałem, że to może jakś znana przypadłość jak np swego czasu opisywany problem z werkiem jak w zuanie.
Zaniosę dziś do fachowca.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#14 Wysłany: 2011-11-16, 09:42
Jeśli sądzisz że zatrzymanie mechanizmu zegarka jest spowodowane jakąś znaną przypadłością to jesteś w dużym błędzie, mechanizm zegarka i to nie jest ważne czy Chińskiego, Rosyjskiego Szwajcarskiego to mniej więcej podobna konstrukcja, i w jednych i w drugich zdarzają się usterki, a przyczyn takiej usterki może być kilka, jednak postawienie diagnozy bez dokładnego sprawdzenia nie jest możliwe, nikt tutaj nie jest wróżbitą. Jak chcesz jednoznacznej diagnozy co może być przyczyną takiego zachowania zegarka to proponuję Ci zadać tak postawione pytanie na przykład na kizi. Jest tam w Kąciku Zegarmistrzowskim temat o werkach , co prawda ostatnio wałkuje się tam Etę, ale co najmniej dwóch wybitnych moderatorów udzieli Ci wyczerpującej odpowiedzi. Po prawdzie Chińskiego werku jak twierdzą nigdy nie widzieli , ale znają ich wszystkie niedomagania.
#15 Wysłany: 2011-11-16, 11:18
O zuanie w którymś z tematów o nim, a może przy okazji Louisa? Nie pamietam to spore tasiemce. Jakie to ma znaczenie odnośnie mojego tematu i zapytania gdzie wyczytałem? Nie jestem zarejestrowany na kizi. Poza tym czytając to forum i sposób wyrażania sie tu o tamtym, Twoje odesłanie mnie tam traktuje jako niepotrzebna zlosliwość. Tak czy siak można zamknąc temat , zegarek dziś do faxhoca idzie jak już pisałem