Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#16 Wysłany: 2010-09-03, 21:37
Kiedyś spotkałem na giełdzie w Bytomiu byłego pracownika fabryki Błonia (albo to był znajomy, czy ktoś z rodziny pracownika) Miał bardzo dużo nowych części zamiennych - tarcze, koronki, koperty, mostki. Był umówiony z kolekcjonerami, którzy prawie wszystko od niego kupili - były tam też nówki tarcze do antymagnetycznego - zarówno sprzedający i kupujący mówili że zegarki z tymi tarczami były robione specjalnie na zamówienie MON.
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Tylko aby Blonex antymagnetyczny był naprawdę antymagnetyczny to musiałby mieć w środku werk 2410 - a wszystkie które widziałem miały zwykłego 2409 (oba werki wyglądają identycznie i oba mają 17j - różnią się tylko materiałami z których są wykonane niektóre części no i cechą oczywiście).
Co do antymagnetycznego to spotkałem się dawno temu na kmziz z informacją, ze robiono je dla MON,, ale bardziej dla wojskowych urzędasów i do rozdawania róznym dygnitarzom
Nadal nie wiem jak to wygląda . Kupować każdego Blonexa jakiego znajdę na smieciobazarku ??
więcej fotek antymagnetycznego:
http://www.chinawatches.p...er=asc&start=60
Blonex antymagnetyczny wizualnie jest na 100% ok, więc możesz go traktować jako wzór - werrk 17j - powinien być cechowany 2410 (jeśli zegarek jest całkowicie oryginalny) - wizualnie jak 2409 z Kirowaskiego i innych błoniaczy..
A nie masz w środku dodatkowego dekielka ? Wostoki antymagnetyczne miały w środku też zwykłe 2209/2214/2409/2414, za to miały też wkładkę z niemagnetycznego stopu je osłaniającą.
W moim nie ma, w innych które widziałem tez nie było. Jesli jednak werk byłby zgodny ze specyfikacją 2410 to taki dekiel byłby zbedny - katalogowo 2410 to 2409 w wykonaniu antymagnetycznym (inne materiały).