#1 Wysłany: 2013-11-11, 13:03 Jak naprawić keyless w ST-25?
Z góry przepraszam, ale nie wiem jak to jest po naszemu (keyless) ale pewnie zaraz jakiś kumotr podpowie.
No więc nie wiem jak to się k*wa stało bo robiłem to wiele razy wcześniej, ale tym razem po wyjęciu wałka z portugalczyka cypek został wciśnięty i ponownie już wałka osadzić skutecznie nie mogę
Domyślam się, że jedynym sposobem przywrócenia sprawności jest dobranie się od strony tarczy do tego mechanizmu, ale przydałby się jakiś tutorial.
Robiłem to kiedyś w mechaniźmie ETA2824 - stosunkowo prosta sprawa.
Jeśli chodzi o Seagulla to znalazłem taki tutorial ale dotyczy on ST-19. Ale być może w ST-25 jest analogicznie?
[/i]
ja wiem, że edukacyjnie itd, ale jednak nie linkujemy podrób
_________________ Segoy
Ostatnio zmieniony przez Santino 2013-11-15, 01:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#5 Wysłany: 2013-11-12, 18:08
Segoy, w St2551 jest to w miarę proste, niestety trzeba zdjąć tarczę i wskazówki potem odkręcić tray śróbki od modułu daty i go zdjąć, wtedy praktycznie mamy wszystko na wierzchu, ustawiamy dźwignie na swoich miejscach i po robocie...ale z tego co piszesz to zrozumialem ze to wersja z małą sekundą i rezerwą chodu , tutaj jest to o wiele bardziej skomplikowane bo trzena zdjąć moduł sekundnika i rezerwy a to nie jest monolit i rozsypią się kółka i sprężynki, ciężko to później poskładać.
No ale miało być o keyless work (mostek remontuaru?)
Postanowiłem się dobrać do tego. No więc po kolei, demontaż mechanizmu:
Tu widać nieszczęsny wciśnięty cypinderek:
Domontaż wskazówek - tak wiem, że w takiej pozycji się nie zdejmuje wskazówek, ale jako że nie mogłem wałka osadzić to też nie mogłem przestawić godziny
I tu jeszcze było ok. I coś mnie kurna podkusiło żeby taką gruszką dmuchnąć bo jakiś paproch zauważyłem na tarczy...
I mi się ta jeb...na gruszka wyślizgnęła z ręki i spadła tym metalowym gó...m prosto na tarczę...
I oto efekt...
FUCK!
Żeby chociaż mocno spadło... ale nie - ledwo co dotknęło tej tarczy.
Ale co tam Jak gdyby nigdy nic dalej rozbieram mechanizm
Nieźle zabudowany.... Aż tu nagle - open kurna heart!
Ale trza rozbierać dalej.
I w końcu pojawił się nieszczęsny mostek remo.... cośtam.
Nawet go nie rozkręcałem - coś tam pogrzebałem śrubokrętem i wałkiem i wskoczyło na swoje miejsce. Temat załatwiony. Teraz trzeba złożyć...
No i mam pięknie naprawiony keyless i zjeb...ną tarczę
A wszystko dlatego że mi się zachciało wskaźnik rezerwy chodu przestawić.
No ale żeby już się nie użalać.... morał:
W PORTUGALCZYKU ZWALNIAMY I WYCIĄGAMY WAŁEK W POZYCJI NAKRĘCANIA MECHANIZMU, A NIE W POZYCJI ZMIANY GODZINY.
ps. generalnie jak się nie macha mechanizmem podczas zdejmowania górnych blaszek to żadne sprężynki nie wyskakują. Można spokojnie rozbrajać drania....
_________________ Segoy
Sylwek [Usunięty]
#9 Wysłany: 2013-11-14, 07:46
Segoy, świetny tutorial z demontażu i montażu, a że przy okazji pokazałeś jak zrobić jedną ryskę,to już szczegół
Na kawe bylo za pozno wie otworzylem kolejnego Grolsha
Dzis juz jestem spokojniejszy bo nauczka okazala sie nie az tak kosztowna. Kolega Jackson Tse wysyla mi nowa tarcze za 10$
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#12 Wysłany: 2013-11-14, 08:32
Segoy napisał/a:
W PORTUGALCZYKU ZWALNIAMY I WYCIĄGAMY WAŁEK W POZYCJI NAKRĘCANIA MECHANIZMU, A NIE W POZYCJI ZMIANY GODZINY.
Zawsze to powtarzam jak się rozmawia o ST25 i jego "przypadłościach", a ze sprężynkami to masz rację nic nie wypadnie, popindoliło mi się z wersją werku która ma małą sekundę na 9
A co do gruszki po podobnym przypadku uszkodzenia tarczy...na szczęcie miałem zapasową używam gruszek z końcówkami z tworzywa.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2013-11-14, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 64 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19101 Skąd: TST
#14 Wysłany: 2013-11-14, 19:36
Byle bez talku
Warto dobrze dopytać bo są takie i takie a najlepiej jeszcze sprawdzić na jakimś szklanym elemencie.
Gdzieś widziałem zdjęcia matrycy, którą gostek przedmuchał taką z talkiem
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#15 Wysłany: 2013-11-14, 19:43
Woytec napisał/a:
Byle bez talku
Warto dobrze dopytać bo są takie i takie a najlepiej jeszcze sprawdzić na jakimś szklanym elemencie.
Gdzieś widziałem zdjęcia matrycy, którą gostek przedmuchał taką z talkiem
Wystarczy w domu nalać odrobinę ciepłej wody do szklanki i "przetestować" gruszkę
_________________ The future will start tomorrow, not today.