#1 Wysłany: 2013-10-05, 16:39 Kieszonka z bazarku - co to za grawer?
Gentlemen,
Coś takiego dziś miałem w ręku. Na tarczy nazwa nic nie mówiąca, balans wykopany... a na deklu taki grawer.
Jakieś pomysły, co to?
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Spam [Usunięty]
#2 Wysłany: 2013-10-05, 19:55
...to jest rosyjski zegarek kolejowy najprawdopodobniej jeszcze z czasów carskich..
...dwie ostatnie litery to Ż.D. czyli Żeleznaja Droga - Kolej Żelazna (Железная Дорога)
dwie pierwsze litery to I-D ale nie mogę znaleźć co to za trakt. Ciężko powiedzieć czy numer na kopercie jest numerem służbowym zegarka... Pewnie tak... może być również na wzór francuski numerem lokomotywy/pociągu ale to już mniej istotne
...Nafras ma coś podobnego tylko już z czasów rosji radzieckiej... strona 3/4... a gdzieś na forumi jeszcze się chyba kilka wala http://www.chinawatches.p...er=asc&start=30
Ostatnio zmieniony przez Spam 2013-10-05, 20:02, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 3 razy Wiek: 53 Dołączył: 04 Gru 2012 Posty: 321 Skąd: ...z Łodzi pochodzi.
#9 Wysłany: 2013-10-06, 12:56
Dedukuję iż wtedy było by ДВЖД Ale jak masz wtyki na rusjęzycznych forach, to popytaj. Strasznie mnie interesują takie "dochodzenia"
Spam [Usunięty]
#10 Wysłany: 2013-10-06, 13:17
Dietskie też jakoś dziwnie bo na deklu jest I-D a nie D-I... a ten myślnik bardziej mi pasuje na przykład do Петербурго-Варшавская железная дорога (petersbursko-warszawska kolej żelazna) się moskali popyta... może coś wiedzą... w końcu to ich podwórko...
Ostatnio zmieniony przez Spam 2013-10-06, 13:21, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Yakovlev 2013-10-06, 20:37, w całości zmieniany 2 razy
Spam [Usunięty]
#13 Wysłany: 2013-10-06, 20:36
...znowu się spóźniłem...
...teraz tylko zrobić foto mechanizmu i szukać... może da się z tego coś zrobić... fajna carska służbowa kieszonka...
Edytka: swoją droga ile to się można ciekawych rzeczy dowiedzieć z samego dekla... a raczej z szukania tego co na deklu... wiemy co to i-d.ż.d. Przy okazji wątku dietskiej kolei żelaznej wiemy, że sowieci mieli "ośrodki szkoleniowe" dla dzieci - przyszłych pracowników kolei.
Ostatnio zmieniony przez Spam 2013-10-06, 20:40, w całości zmieniany 1 raz