Poprzedni temat «» Następny temat
Deep Blue Fleet Admiral
Autor Wiadomość
johnny_b2
Ryżowy Długiego Marszu

#1  Wysłany: 2013-01-08, 20:21   Deep Blue Fleet Admiral

Deep Blue Fleet Admiral

źródło: atomictime.pl

Jak natrafiłem na zegarki marki Deep Blue powiem szczerze, już nie pamiętam hmmm . Marka dość mała, na pewnym amerykańskim forum można sobie nawet pogadać z właścicielem (Pan Stan)… ale do rzeczy.
Marka Deep Blue specjalizowała się dotychczas w diverach i to nawet z wodoszczelnością do 3tys metrów (wyliczone dokładnie 3700m) :shock: . Nie można nazwać firmy manufakturą, bo panowie używają werków ETA, Miyota jak i wyższej klasy werki Valjoux (ten błąd popełnił generalny dystrybutor na Polskę, który na KMZiZ zegarki te reklamował jako manufakturę, za co został oczywiście od razu upomniany) ;) .

W zeszłym roku panowie z Deep Blue stwierdzili jednak, że czemu by nie spróbować zrobić jakiegoś ładnego zegarka, który będzie pasował do garnituru. Jak pomyśleli, tak i zrobili i wyszedł Fleet Admiral. Dla mnie się dobrze składało, bo akurat szukałem po świecie czegoś ciekawego. A to Mido, a to Kadloo i nagle widzę Fleet Admiral, ze swoją srebrna piękną tarczą i niebieskimi wskazówkami. Miłość od pierwszego wejrzenia. Krótka dyskusja z moją kobietą i po tym, jak już mi powiedziała, że mnie ubezwłasnowolni, kupiłem za 1600zł :D .

Zacznijmy jednak od opakowania

No cóż. Opakowanie jakie jest każdy widzi. Do diverów fajny gadżet, do garniaka nie za bardzo. Opakowanie plastikowe, otwierane jak walizka na narzędzia. Tu się chłopaki nie postarali. Przy Fleet Admiral na pewno lepiej wyglądałoby klasyczne pudełko drewniane. No ale cóż (zgłosiłem swoje uwagi do Deep Blue, może przyjmą konstruktywną krytykę), nie można mieć wszystkiego :/ .

Zdjęcie: atomictime.pl

Koperta i mechanizm

Koperta jest ze stali 316L, średnica wynosi 45mm, wysokość 14mm. Można więc powiedzieć – kawał zegarka :)) . Dla niektórych za duży, jak na garniturowca, dla mnie nie. Czemu taki duży? Może z powodu mechanizmu wykorzystanego, a jest nim Miyota 9100. Przy mniejszej średnicy koperty, na tarczy nie zmieściłoby się tyle informacji, a jest ich sporo :) . Mamy tu pełną datę (dzień, miesiąc, data) jak i power reserve (rezerwa chodu 48h). Koperta zakryta jest szkłem szafirowym z powłoką AR (pełną) :złośliwiec: .

Dekiel jest przeszklony i pokazuje mechanizm, który jednak jest zrobiony bez polotu. Fajnie, że jest, ale nie ma tu jakiś grawerów itp. itd.

Wskazówki są tu kolejna kontrowersja. Niby ładne niebieskie, ale wyglądają, jakby były z jakiegoś bardzo cienkiego materiału (szczególnie ich strony zewnętrzne), przez co tracą trochę na wyglądzie :/ .

Czy poleciłbym ten zegarek?

Tak, w tej cenie nie ma tak dobrze wykończonego zegarka mechanicznego z power reserve i szkłem szafirowym z AR. Wykończenie zegarka jest na bardzo wysokim poziomie. Jak tylko chłopaki popracują nad szczegółami (opakowanie i może te wskazówki) to nie mają konkurencji.

PS. Za zdjęcia przepraszam, nie mam sprzętu ani doświadczenia
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2013-02-05, 21:38, w całości zmieniany 14 razy  

Słoniu
Klon Ryżowego Długiego Marszu

Pies czy kot?: pies
 #2  Wysłany: 2013-01-08, 20:26   

Dzięki za reckę! Zawsze się miło czyta. Fotki fajnie jednak wstawić własne.

johnny_b2 napisał/a:
Tak, w tej cenie nie ma tak dobrze wykończonego zegarka
mechanicznego z power reserve i szkłem szafirowym z AR.

No tutaj bym polemizował - bo zawsze jest orient, zeppelin oraz junkers ;) .

johnny_b2
Ryżowy Długiego Marszu

#3  Wysłany: 2013-01-08, 20:29   

próbuje, ale jakoś nie działa...
ani junkers, ani zeppelin nie mają szafira z ar. Orient owszem, ale nie ma garniaka, a jak jest, to bez ar :P

EDIT. poddaje się. nie wiem, czemu jak wpisuje [IMG] i [/IMG] nie widać ani linka ani obrazka. ktoś pomoże?
Ostatnio zmieniony przez johnny_b2 2013-01-08, 20:33, w całości zmieniany 1 raz  

Tomek
King of chinese maierans
Nie znam się ...

#4  Wysłany: 2013-01-08, 20:40   

MOD: Poprawiłem fotki

Skoro używasz IH, kopij cały link zaznaczony na niebiesko, już bez [img]

Ostatnio zmieniony przez Tomek 2013-01-08, 20:43, w całości zmieniany 1 raz  

Cezar
MARUDA i MENDZIARZ

#5  Wysłany: 2013-01-08, 20:41   

Małymi pisz...[img]

Rudolf

#6  Wysłany: 2013-01-08, 20:41   

Szkoda że nie zrobiłeś swoich fotek ..

EDIT

A są dwie ..

Słoniu

#7  Wysłany: 2013-01-08, 20:49   

Zegar może być ciekawym konkurentem dla różnego rodzaju marin - więcej dzieje się na tarczy, też ma niebieskie wskazówki a i wymiary podobne do Stenkowej Rzymianki. Zdjęcia zrób za dnia z makro - powinny wyjść bardzo fajnie nawet małpką ;) . Kiedyś chwilkę nad nim myślałem.

Przemek
Starszy Ryżowy

#8  Wysłany: 2013-01-08, 21:22   

Zegarekraczej nie w moim guście, za dużo jak dla mnie wensza na tarczy i trochę za bardzo wali w oko ten niebieski, lubię bardziej stonowane. Niemniej jednak jak na polskie realia zegarek dość "egzotyczny", więc fajnie że chciało ci się napisać coś o nim bo i przyjemnie się czytało :)

johnny_b2
Ryżowy Długiego Marszu

#9  Wysłany: 2013-01-08, 21:26   

Rudolf napisał/a:
Szkoda że nie zrobiłeś swoich fotek ..

EDIT

A są dwie ..

jakie dwie, jakie dwie :foch: , są cztery :)) jutro postaram się zrobić ładniejsze pifko
Mam nadzieję, że recenzje da się mimo to przeczytać i będzie komuś pomocna

[ Dodano: 2013-01-08, 21:29 ]
Tomek napisał/a:
MOD: Poprawiłem fotki

dzięki za pomoc pifko

[ Dodano: 2013-01-08, 21:35 ]
Przemek - dzięki. Planowany był mn. MIdo Multifort o taki:

http://www.mido.ch/de/node/1573

ale to znowu się mojej nie podobało. No i nie ma power reserve ani AR na szafirze
Ostatnio zmieniony przez johnny_b2 2013-01-08, 21:35, w całości zmieniany 1 raz  

Przemek
Starszy Ryżowy

#10  Wysłany: 2013-01-08, 21:59   

Ten mido widziałem, bardzo mi się swego czasu podobał, dopóki nie zobaczyłem orient star somesa :))

Martob
Sprzedawca Ryżu

#11  Wysłany: 2013-01-08, 23:32   

johnny_b2, bardz fajna recenzja :) Ten model chodził za mną od dłuższego czasu,ale rozmiar ciut za duży :(

union
[Usunięty]

#12  Wysłany: 2013-01-11, 01:00   

Dobra recenzja.Sam zegarek też ciekawy.Podoba mi się stylistyka cyferblatu ponieważ dużo się tam dzieje.... ;)

ps.IMHO do garnituru nie pasuje.
Ostatnio zmieniony przez union 2013-01-11, 01:01, w całości zmieniany 1 raz  

Kamel
Ryżowy

#13  Wysłany: 2013-01-18, 22:32   

Dzięki za recenzję.
Tak patrzę na ten zegarek i mam wrażenie, że przy projektowaniu tarczy powstało coś bardzo fajnego, aż na koniec pojawił się zonk...
... zapomnieli o datowniku ! :głową w mur:
ufff
udało się go jakoś upchnąć hmmm

johnny_b2
Ryżowy Długiego Marszu

#14  Wysłany: 2013-01-19, 16:18   

Kamel, Faktycznie moze sie tak wydawać, jednak w realu wyglada to naprawdę całkiem spojnie i ładnie. Mi w każdym bądź razie w żadnym wypadku to nie przeszkadza. ;)

Z_bych
Koneser chińskiego majeranku
Morda Zdradziecka

#15  Wysłany: 2013-01-22, 21:09   

Dzięki za rackę. Bardzo się przydała w podjęciu decyzji o wyborze kolejnego celu na ten rok. Fleet Admiral jednak spada z mojej listy życzeń :)
johnny_b2, gdybyś pojawił się na wiosennym zlocie, to nie zapomnij go jednak zabrać :)

Odpowiedz do tematu