Pies czy kot?: pies Pomógł: 62 razy Dołączył: 11 Kwi 2012 Posty: 9082 Skąd: Polska
#1 Wysłany: 2013-01-04, 19:17 Jaki stop brązu?
Witam!!
Mam pewne pytanko.
Brąz występuje w wielu rożnych stopach m.in. cynowy, berylowy, aluminiowy itp..
Jaki stop brązu wykorzystuje się w zegarkach??
Helson korzysta z CuSn8
Seinhart mówi o "prawdziwym brązie"?
Magrette, nie znalazłem nic na ten temat.
Jakieś pomysły??
_________________ "Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
Prawdy się raczej nie dowiesz. Jaki by nie był to stop, to i tak będzie miał skłonność do przebarwień. Ludzki pot jest jednak stosunkowo agresywny, kiedyś dawał radę nawet kopertom stalowym wykonywanym z jej pośledniejszych gatunków.
Zrobiłem kiedyś na próbę parę klamer z brązu teoretycznie wysokiego gatunku i nawet leżąc w szufladzie pokrywały się patyną.
Tak jak Jarek mówi.
Poza tym, prawdy się i tak nie dowiesz, bo oni sami nie wiedzą.
Jedynym sensownym sposobem żeby brąz przed tym zabezpieczyćjako-tako, to zrobić z niego wysokochromowy mosiądz. A i tak będzie dziadzieć.
Po raz kolejny wam tłumaczę - to jest sposób na wyciśnięcie kasy, nic więcej. Gówniany materiał którego obróbka jest 3x tańsza od stali, a sprzedaje się za 2x tyle bo jest "moda".
No to najpierw mi powiedz, co ty chcesz z tego zrobić ??
#6 Wysłany: 2013-01-04, 20:09
jaro19591, patyna na brązie może być albo szlachetna i ta jest wręcz pożądana , głównie są to zasadowe węglany i siarczany miedziowe ,, takie bowiem zabezpieczają brązy przed dalszą korozją
albo może to być chlorkowa ,która jest najgorszym syfem bo nawet po wywabieniu potrafi sie odnawiać
Pies czy kot?: pies Pomógł: 62 razy Dołączył: 11 Kwi 2012 Posty: 9082 Skąd: Polska
#11 Wysłany: 2013-01-04, 20:49
ALAMO, napisałem Ci na pw o co chodzi.
_________________ "Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
Ewamilewski [Usunięty]
#12 Wysłany: 2013-01-21, 21:59 Re: Jaki stop brązu?
Apa13 napisał/a:
Witam!!
Mam pewne pytanko.
Jaki stop brązu wykorzystuje się w zegarkach??
Jakieś pomysły??
Mój ulubiony ściemniacz Angular Momentum używa Silicon Bronze ( LINK
Ja stosuję "złombronze" i efekty są super.
Tak na serio to kupiłem brąz z tulei które podobno pracowały 20 lat i nic prawie się nie zużyły.
Gówniany materiał którego obróbka jest 3x tańsza od stali, a sprzedaje się za 2x tyle bo jest "moda".
Alamo czy gówniany to kwestia gustu ale na pewno nie jest łatwy w obróbce. Prościej wszystko zrobić z nierdzewki.[/quote][/code]
.
Sylwek [Usunięty]
#13 Wysłany: 2013-01-21, 22:17
Ewamilewski, parafrazując miszczuffff : ja nie cierpię jak kogoś biją ,kiedy ja nie biję
nie mam zamiaru dyskredytować brązów jako materiał nieścieralny i niekorodujący , tu nawet jestem skłonny polemizować z ALAMO
łożyska ślizgowe wykonane ze stopów brązowych są nie do zajeżdżenia ,,
\
jeden warunek podstawowy nazywa się smarowanie
nie do zastosowania w pojazdach ,ale już w urządzeniach stacjonarnych typu (i tu z praktyki wymieniam)
- śrutowniki
-gniotowniki
-sieczkarnie stacjonarne
itp nie do zastąpienia pod warunkiem regularnego stosowania smarów
nie wykazują absolutnie żadnego zużycia nawet po 100 latach
rozumiem,że do zegarków ma się nijak , ale .... brązy nie są takim szajs materiałem
Szymon [Usunięty]
#14 Wysłany: 2013-01-21, 22:25
Sylwek napisał/a:
brązy nie są takim szajs materiałem
+1000
Brązy w ogóle nie są szajs materiałem. Powiem więcej - są stosowane w urządzeniach podwodnych jako jeden z certyfikowanych materiałow na duże glębokości (500-2000m) i są stosowane właśnie na elementy łożyskujace, także smarowanie też nie zawsze jest konieczne ( zalezy o jakich dokładnosciach na tych łożyskach mówimy). Dobry brąz nie jest zły.
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-01-21, 22:25, w całości zmieniany 1 raz
Ewamilewski [Usunięty]
#15 Wysłany: 2013-01-21, 22:54
Tak na serio to brąz piękny jest i lepszy niż ta stal szara i zimna.
Czy do zegarków się nadaje to nie wiem bo nie noszę zegarka.