Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#16 Wysłany: 2012-11-08, 23:27
Jeśli słupek urwał się z plackiem mosiężnego lutu, czyli z podstawą o jakiejś znaczącej powierzchni, można dobrze odtłuścić i przykleić np poxipolem. Czasem daje radę.
Są oczywiście metody artystyczne, ale to wymaga minimum tokarki.
Tylko po co, jeśli można przykleić. Polecam klej SICOMET, dodatkowo można dokupić "przyspieszacz" do Sicometu w sprayu (choć już teraz trudno go znaleźć i dokładnej nazwy nie pamiętam). Przyspieszacz nie dość, że sprawia natychmiastowe twardnienie kleju to jeszcze dodatkowo go utwardza.
_________________ The future will start tomorrow, not today.
fachowcy nitują i od strony cyferblatu widoczny jest punkcić w kolorze miedzianym, ale w dzisiejszych czasach możesz spróbować przykleić na klej, w ostateczności pozostanie Ci taśma klejąca dwustronna ale to będzie prowizorka - choć jak mówią one ją najtrwalesze
fachowcy nitują i od strony cyferblatu widoczny jest punkcić w kolorze miedzianym
No to co to za fachowic, jak przymocowanie nóżki oznacza uszkodzenie powierzchni tarczy ?
Dobrej jakości klej do metalu załatwi sprawę.
Pamiętajcie,że kiedyś chemia byla "trochę" inna - ostatnio takim klejem uszczelniałem tubus ...
#22 Wysłany: 2012-11-14, 19:30
Alamo mam w swojej kolekcji chyba ze dwie takie tarcze widać ewidentnie wiercenie i notowanie nóżki od strony cyferblatu :0 pomijam fakt że tarcza wygląda nieciekawie po takiej interwencji
Sylwek [Usunięty]
#23 Wysłany: 2012-11-14, 19:45
goral35 napisał/a:
Alamo mam w swojej kolekcji chyba ze dwie takie tarcze widać ewidentnie wiercenie i notowanie nóżki od strony cyferblatu :0 pomijam fakt że tarcza wygląda nieciekawie po takiej interwencji
oznacza to ni mniej ni więcej , że średnio-wykwalifikowany elektronik jest w stanie wlutować takie nóżki z duzo większą dokładnością ,oraz starannością ,niż spec który robił te Twoje pod warunkiem,że tarcze są metalowe..
w innym wypadku (tarcze z nie metalu) należy skorzystać z pomocy fanatyka modelarstwa
myślę,że skala 1:72 wystarczy IMO
#24 Wysłany: 2012-11-14, 20:32
Sylwek napisał/a:
oznacza to ni mniej ni więcej , że średnio-wykwalifikowany elektronik jest w stanie wlutować takie nóżki z duzo większą dokładnością ,oraz starannością ,niż spec który robił te Twoje pod warunkiem,że tarcze są metalowe..
Z tą poprawką, że wszelkie powłoki na odwrocie tarczy na 99% pójdą do diabła. Przy emaliowanych tarczach z grubej blachy dawało się to zrobić - tarcza płasko na mokrej flaneli i masywna lutownica 60W - ale też zdarzało się spękanie emalii.
Gboo.
Sylwek [Usunięty]
#25 Wysłany: 2012-11-14, 21:04
Jacek., no.. chłodzenie to podstawa w takich przypadkach jest
#26 Wysłany: 2012-11-14, 21:35
A jeszcze fakt, że lutowanie cyną jest takie trochę słabosilne. Słupek tarczy po dokręceniu zwykle przez pewien czas jest naprężony, i wcale nierzadko nawet dobre lutowanie odpryśnie. Trzeba zadbać, by lutować na pewnej powierzchni i żeby tampon ze słupkiem był z miękkiego materiału.
BTW: obecnie jest wiele stopów i topników do lutowania w niższych temperaturach, np w płomieniu zapalniczki. Jak będę stary o obrzydliwie bogaty, to potestuję.
Jest jeszcze metoda Mądrego Podręcznika, ale zaznaczam, że słupek, zamocowany w ten sposób widziałem raz w życiu.
W blasze tarczy frezikiem czołowym robi się zagłębienie, fi koło 4mm, tak głęboko jak się da, dbając by brzegi były pionowe. Do tego toczy się dopasowany tampon - ma wchodzić na wcisk. i siedzieć. Mocowane było elektroiskrowo miedzianym drutem po obwodzie.
Uprzedzając napaści: ja to NAPRAWDĘ widziałem.
Jeśli był to modelarz, to kolejowej skali Z
Gboo.
Sylwek [Usunięty]
#27 Wysłany: 2012-11-14, 21:51
Jacek., fi 4mm???? toż to krater, 0,4 rozumiem
Ostatnio zmieniony przez Sylwek 2012-11-14, 21:52, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#30 Wysłany: 2012-12-19, 23:51
Ja tam problemu z tą blokadą nie miałem ani razu. Po prostu kładłem tarczę datownika,ustawiałem zapadkę tak aby wylądowała w otworze tejże tarczy, po tym przykładałem płytę dociśnięta delikatnie palcem z góry gdzie pesetą zakładałem przez otwór sprężynkę na tą zapadkę.W efekcie płyta siadała .Przytrzymując delikatnie palcem wkręcałem śrubki. Po wszystkim sprawdzałem czy kalendarz działa prawidłowo. Ot cała filozofia.