Poprzedni temat «» Następny temat
Projekt "POLSKI LOTNIK"
Autor Wiadomość
Blaz
[Usunięty]

#151  Wysłany: 2012-12-16, 13:40   

Kolego Pieron, a czy zegarek musi służyć do podkreślania polskości? Znaczy on ma slużyć do tego, żeby w towarzystwie pokazywać go i mówić: jestem Polakiem i to nie jest moje ostatnie słowo? To w takimże imperatywie dałbym u góry napis "Teraz Polska", tarczę dałbym w maleńkie kwadraciki biało-czerwone (im więcej kwadracików tym lepiej), po prawej wkleiłbym wóz Drzymały, po lewej Konopnicką, pośrodku byłoby miejsce na coś od Sienkiewicza. O! Wołodyjowski był mały to się powinien zmieścić. Na deklu pośrodku walnąłbym wielki napis "Tu jest POLSKA", a na otoku "To jest nasz POLSKI zegarek. W POLSCE zrobiony. POLSKA to jest myśl. POLSKIE wykonanie." Pasek oczywiście biało-czerwony, pofalowany a'la flaga.

Ja po prostu tego imperatywu nie czuję. Epatowanie polskimi symbolami i wklejanie ich na siłę, bo bez nich to nie będzie polski zegarek, prowadzi do kalki rosyjskiego zegarka forumowego z kizi. cool
Ostatnio zmieniony przez Blaz 2012-12-16, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

Yakovlev
Prezes Uncle Bens'a

#152  Wysłany: 2012-12-16, 14:17   

Blaz napisał/a:
... tarczę dałbym w maleńkie kwadraciki biało-czerwone (im więcej kwadracików tym lepiej), ...

Ale to już ktoś mógłby pomylić z Chorwacją ;)

G. Gerlach - polskie zegarki

Santino

#153  Wysłany: 2012-12-16, 15:12   

Yakovlev napisał/a:
Santino napisał/a:
... chyba, że tarcza ma być papierowa...

A czy przypadkiem pieron nie wspominał, że tarcza właśnie będzie papierowa ?

(Albo mnie się wątki popierniczyły ;) )

Sorki - chyba faktycznie ma być papierowa.
Generalnie jakoś nie czuję takiej tarczy :-(
Znaczy papierowej.
A sam projekt do mnie zupełnie nie przemawia - te wcześniejsze, Pierona, miały IMO większy potencjał. Mimo, że sam byłem przeciwnikiem białej tarczy.

pieron
Starszy Kulis

#154  Wysłany: 2012-12-16, 17:05   

Blaz napisał/a:
Kolego Pieron, a czy zegarek musi służyć do podkreślania polskości? Znaczy on ma slużyć do tego, żeby w towarzystwie pokazywać go i mówić: jestem Polakiem i to nie jest moje ostatnie słowo? To w takimże imperatywie dałbym u góry napis "Teraz Polska", tarczę dałbym w maleńkie kwadraciki biało-czerwone (im więcej kwadracików tym lepiej), po prawej wkleiłbym wóz Drzymały, po lewej Konopnicką, pośrodku byłoby miejsce na coś od Sienkiewicza. O! Wołodyjowski był mały to się powinien zmieścić. Na deklu pośrodku walnąłbym wielki napis "Tu jest POLSKA", a na otoku "To jest nasz POLSKI zegarek. W POLSCE zrobiony. POLSKA to jest myśl. POLSKIE wykonanie." Pasek oczywiście biało-czerwony, pofalowany a'la flaga.

Czy aby na pewno nie przesadzasz?? hmmm Prócz szachownicy nie widzę w moim projekcie żadnego innego, charakterystycznego symbolu nawiązującego do polskości. Nie wiem, może dla Ciebie nosić jakiś akcent narodowy na tarczy to ujma. Dla mnie to po prostu urozmaicenie i nadanie projektowi pewnych, indywidualnych cech, nic więcej
Ostatnio zmieniony przez pieron 2012-12-16, 17:06, w całości zmieniany 1 raz  

Sylwek
[Usunięty]

#155  Wysłany: 2012-12-16, 17:13   

pieron napisał/a:

Prócz szachownicy nie widzę w moim projekcie żadnego innego, charakterystycznego symbolu nawiązującego do polskości. Nie wiem, może dla Ciebie nosić jakiś akcent narodowy na tarczy to ujma. Dla mnie to po prostu urozmaicenie i nadanie projektowi pewnych, indywidualnych cech, nic więcej

cóż... hmmm dla mnie noszenie akcentów narodowych to akurat sprawa honoru i zaszczytu jaki może mnie spotkać,gdy ktoś mi na to pozwoli ,lub wręcz nakaże ...

w każdym razie nie jest to ani ujmą ,ani urozmaiceniem ...

ale może ja stary jestem już ?? cool

Blaz
[Usunięty]

#156  Wysłany: 2012-12-16, 17:21   

pieron napisał/a:
Nie wiem, może dla Ciebie nosić jakiś akcent narodowy na tarczy to ujma.

Tak się składa, że pracowałem zawodowo nad tym, żebyś mógł ten akcent nosić teraz bez przeszkód, więc nie trafiłeś. cool

Symbole narodowe to symbole narodowe. Flaga, godło, insygnia. Traktować je trzeba z należnym szacunkiem. Używanie ich jako kalkomanii na zegarku robi z nich cepelię i bezpośrednio im uwłacza. Mam jeszcze wyraźniej to powiedzieć?

pieron
Starszy Kulis

#157  Wysłany: 2012-12-16, 17:22   

Prócz honoru i zaszczytu, dla mnie to też urozmaicenie...
Ale ja za młody może jestem :/

Blaz, nie, nie musisz już mówić tego wyraźniej, dobitniej ani na żadem inny sposób, bo to rozumiem. Ale to jest Twoje zdanie, a ja mam na ten temat zgoła inne. Nie chcę wchodzić z Tobą w dyskusje prowadzące do jakichś niepotrzebnych konfliktów, więc na tym zakończmy. Na pewno masz dużo większe doświadczenie w tych sprawach, dużo postów, więcej wiesz i nie mam zamiaru tego kwestionować. Ale czasem pomyśl nad tym, że ktoś nie jest aż tak dobry jak Ty, a dopiero później jedź z góry na dół i po przekątnych żeby w pięty wlazło ;)
Ostatnio zmieniony przez pieron 2012-12-16, 17:29, w całości zmieniany 1 raz  

Blaz
[Usunięty]

#158  Wysłany: 2012-12-16, 17:38   

Chcesz mieć tarczę pt: "Polski lotnik". Z tematu wynika, że generalnie chcesz zaakcentować polskość. Imo poszedłeś w cepelię. Imo - każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii o projekcie. Po to przecież założyłeś temat. Powinieneś mieć świadomość tego i nie pisać, że kogoś pogląd jest bezpodstawny tylko dlatego, że jest odmienny od Twojego.

pieron
Starszy Kulis

#159  Wysłany: 2012-12-16, 17:58   

Jak najbardziej mam tego świadomość i dokładnie po to wystawiłem projekt pod ocenę Was wszystkich. Chodziło mi raczej o dyskusję nad kwestiami technicznymi tarczy, nie natomiast nad zasadnością stosowania szachownicy, czy to cepelia czy nie, czy tak wypada czy nie. Trochę mnie rozśmieszyło Twoje ostatnie zdanie :) Np w Twoim przypadku mam wrażenie, że to właśnie Ty nie uznajesz innego zdania, a ja przez moje "pyskowanie"powinienem być skazany na ostracyzm, i atakujesz mnie przez to, że jestem "świerzak"i wyskoczyłem z jakimś śmiesznym i głupim wg Ciebie projektem cepelii. Ale mogę się mylić... Niemniej jednak dystans wobec siebie jest dobrą cnotą ;) Chciałem zrobić projekt tarczy, a narobiłem sobie tylko wrogów facepalm
Jeśli kogoś z Was uraziłem, to bardzo przepraszam. Absolutnie nie miałem takiego zamiaru pifko
Ostatnio zmieniony przez pieron 2012-12-16, 18:09, w całości zmieniany 2 razy  

Sylwek
[Usunięty]

#160  Wysłany: 2012-12-16, 18:13   

pieron, Ty nie przepraszaj teraz i nie chlej mi tu , jeno sie bierz za zrobienie zegarka , hmmm zrób go i dawaj foty , historia i widzowie Cię osadzą ;)

pieron
Starszy Kulis

#161  Wysłany: 2012-12-16, 18:35   

się robi szefie ;)

Blaz
[Usunięty]

#162  Wysłany: 2012-12-16, 18:47   

pieron napisał/a:
atakujesz mnie przez to, że jestem "świerzak"i wyskoczyłem z jakimś śmiesznym i głupim wg Ciebie projektem cepelii. Ale mogę się mylić...

Możesz, fakt. ;)

Po prostu sprzeciw wobec waleniu szachownicy na tarczę i uważaniu, że to cepelia, przeniosłeś na sprzeciw wobec szachownicy - a szerzej symboli narodowych - w ogóle.

Cytat:

Jeśli kogoś z Was uraziłem, to bardzo przepraszam. Absolutnie nie miałem takiego zamiaru pifko

Mam nadzieję. ;)

Yakovlev
Prezes Uncle Bens'a

#163  Wysłany: 2012-12-16, 18:58   

pieron napisał/a:
... Chciałem zrobić projekt tarczy, a narobiłem sobie tylko wrogów...

No tu już pojechałeś po bandzie. Jakich wrogów ? Po takiej wymianie zdań jak wyżej ?

Na to, to trzeba sobie lepiej zasłużyć ;) Tak, że nie przejmuj się, zrób w końcu tę tarczę pokaż ją i... dopiero wtedy narobisz sobie wrogów :P

G. Gerlach - polskie zegarki

pieron
Starszy Kulis

#164  Wysłany: 2012-12-16, 21:56   

Yakovlev napisał/a:
Na to, to trzeba sobie lepiej zasłużyć Tak, że nie przejmuj się, zrób w końcu tę tarczę pokaż ją i... dopiero wtedy narobisz sobie wrogów

:D No to się cieszę, że się nikt nie pogniewał. Uspokoiłeś mnie trochę... ale chyba nie na długo ;)

Pomijając już inne wątki:
Czy zlikwidować któryś z celowników na tarczy? Jeśli tak, to wg Was ten centralny, czy ten od małej sekundy?

Santino

#165  Wysłany: 2012-12-16, 22:04   

pieron napisał/a:
Czy zlikwidować któryś z celowników na tarczy?

Na małej sekundzie.

Odpowiedz do tematu