Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3028 Skąd: z Poznania :)
#16 Wysłany: 2012-09-20, 22:03
Dominik napisał/a:
Cezar napisał/a:
Może podważyć cienkim wkrętakiem, wygiąć/złamać teleskop ?
Toć mówię, że i tak tym się skończy
a co to za pasek tam siedzi i w jakim stanie?
Może lepiej poświęcić pasek i uratować grubaski - stosując jakiś olej jak prawi Kaido lub odrdzewiaczo-penetrator w stylu wd-40?
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Maj 2011 Posty: 3763 Skąd: Poznań
#17 Wysłany: 2012-09-20, 22:39
Nie wiem jak u Beceena - u mnie w obu siedziały firmowe, oryginalne gumy Seiko i było mi ich szkoda. Znacznie mniej mi było szkoda teleskopów...
Nic nie pomóg i mnie olej, ani WD 40, ani nic innego. Poza śrubokrętem. Choć miałem obawy, czy ucha nie złamię przy okazji... Niemniej byłem już tak wk... że mi to wisiało.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 6275 Skąd: Warszawa
#19 Wysłany: 2012-09-21, 07:19
u mnie siedzi firmowa guma seiko - na pewno nie bede jej nosil, ale chcialem ktoremus z kumotrow moze oddac, wiec szkoda jej niszczyc, tymbardziej, ze jest nowa.
dzisiaj sie wyposaze w narzedzia z piwnicy (dremel i szlifierka) i utne temu seiku ten pie%^&*$! teleskop przy jajach
ma ktos moze z Was takie grube teleskopy 22mm? tylko takie normalne, z kolnierzem.
[ Dodano: 21 Wrzesień 2012, 08:21 ] Dominik, nic sie nie stalo z koperta podczas tego wyłamywania?
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Maj 2011 Posty: 3763 Skąd: Poznań
#20 Wysłany: 2012-09-21, 12:35
Nic. Tak jak pisze Alamo, założyłem cienką szmatkę, żeby nie porysować koperty i delikatnie podważałem, aż teleskop się wygiął i w końcu któraś z końcówek pękła. W sumie cztery razy tak zrobiłem. Niemniej wiesz - to Twój zegarek jest
Pomógł: 24 razy Dołączył: 05 Maj 2012 Posty: 2866 Skąd: Poznań
#21 Wysłany: 2012-09-22, 17:13
Nie wiem jak tam Seiko, ale ja na grube teleskopy bezkołnierzowe mam 2 sposoby:
1) twarda pęseta z ostrą końcówką - odciągnąć pasek jak się da, chwycić pęsetę palcami jak najbliżej końca, pęsetą chwycić teleskop tuż przy uchu i próbować odciągnąć drania (przyznaję, że przy tej operacji pogiąłem kiedyś całkiem dobrą pęsetę)
2) śrubokręt precyzyjny/zegarmistrzowski (może być też ostry nożyk) - wcisnąć między końcówkę teleskopu a ucho, docisnąć, ciągnąć do siebie aż teleskop wyskoczy
Obie operacje lepiej przeprowadzać przy użyciu lupki, żeby nie narobić szkód. No i, tak w razie niemca, można by owinąć czymś ucho, gdyby narzędzie albo teleskop za bardzo odskoczyło.
Co tam teleskopy w Seiko, ja wczoraj połamałem dwa narzedzia do zmiany teleskopów na zwykłej pasówce..kuffa...
Kurcze ja połamałem nóżki moich maleństw zanim zrozumiałem że teleskop to mój wróg.
Czasami lepiej poświęcić pasek i przekroić teleskop niż stracić dużo więcej.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#24 Wysłany: 2012-09-22, 19:34
Cytat:
Kurcze ja połamałem nóżki moich maleństw
Napisałbym uszy.
Cytat:
Czasami lepiej poświęcić pasek i przekroić teleskop niż stracić dużo więcej.
Zwłaszcza że ten kosztuje 10 gr?
Tak propoz o ile sie moge wtrącić to żeś sobie chłopie bigosu narobił
_________________ Pozdro!!!
Ewamilewski [Usunięty]
#25 Wysłany: 2012-09-22, 22:46
Bo to jest tak jak robotnik budowlany bierze się za zegarek. Jak chwyciłem za te uszka to po prostu same odpadły.
Nauczkę dostałem i bigosu narobiłem. Żal mi tego malutkiego tissocika bo kopertę ma z brązu i to pierworodny.
Teraz muszę kupić jakiś rozsądny przyrząd do tego typu prac.
Spam [Usunięty]
#26 Wysłany: 2012-09-23, 08:33
Ewamilewski napisał/a:
Bo to jest tak jak robotnik budowlany bierze się za zegarek
...mądre głowy mawiają, iż należy uczyć się na cudzych sukcesach a nie porażkach... tak czy owak, zdobyte doświadczenie jest bezcenne...
Pomógł: 33 razy Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 6275 Skąd: Warszawa
#29 Wysłany: 2012-09-23, 11:28
Ewamilewski, to chyba to samo co na ebayu po 99 centow sprzedaja...
chlopaki mowili, ze to niewiele warte, bo z szajsmetalu zrobione. Trza szukac czegos z porzadnymi koncowkami.
_________________ beceen | ***** ***
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#30 Wysłany: 2012-09-23, 11:29
Przydaje się. Po prawdzie, to w tym za 15 zeta końcówka do teleskopów jest zrobiona z gównianej blaszki, ale kilka teleskopów wytrzyma. Lepsze są Bergeony, ale kosztują.