#1 Wysłany: 2012-08-23, 02:28 Proszę o pomoc w obsłudze zegarka :)
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tutaj nowy, dlatego jeśli nie jest to odpowiednie miejsce do zamieszczenia mojego tematu proszę o wyrozumiałość
Od niedawna stałem się posiadaczem cudeńka przedstawionego na zdjęciach. I tutaj pojawia się moja prośba o pomoc, do Was szanowni forumowicze. Jak zauważyliście na zdjęciach zegarek ten posiada dwie dodatkowe małe tarcze. Tarcza po prawej wskazuje czas 12/24h. Natomiast nie wiem do czego służy ta u dołu. Zasada ich działania polega na tym, że podczas nastawiania godziny, wskazówka na tarczy prawej przesuwa się zgodnie z ruchem wskazówek głównych natomiast wskazówka na tarczy dolnej, przesuwa sie w kierunku przeciwnym. W związku z powyższym będę wdzięczny za pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam
PS.
Dlaczego zdjęcia w poście nie sa wyświetlane od razu wyraźnie tylko trzeba na nie kliknąć, zeby je zobaczyć? Sorki z apytanie ale nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez gasewo 2012-08-23, 02:39, w całości zmieniany 2 razy
Idzie.
Wskazanie w jedną stronę przesuwa się niezależnie, w druga idzie razem ze wskazówkami głównymi, tak ?
No to je ze sobą zgrywasz. Jeśli ustawiasz strefę -7h, to od pozycji 12:00 wskazówek głownych, cofasz je na 5:00 (czy tam 17:00, zalezy jaka to pora), po czym już normalnie ustawiasz czas główny. Wskazówka GMT powinna iść równolegle z główną.
Tak zgaduje przynajmniej, tak to dziala w moim Ingersollu, a mechanizm jest tam podobny.
#8 Wysłany: 2012-08-23, 08:18
Probowałem twojego sposobu i niestety nic on nie daje. Wskazówki na wszystkich trzech tarczach są ze sobą zintegrowane. Opisze dokładnie jak one sie przesuwają podczas ustawiania godziny. U mnie jest teraz godzina 16, czyli 9 czasu polskiego. Wskazówki na tarczy czasu GMT (tarcza po prawej) przesuwają się zgodnie z ruchem wskazówek głównych, więc ustawiam sobie odpowiednia godzinę na tarczy głównej i godzinę w formacie 24h na prawej tarczy. Równocześnie podczas ustawiania godziny na tarczy głównej i tarczy GMT, przesuwaja sie również wskazówki na dolnej tarczy ale przesuwają się w strone przeciwną niż wskazówki główne i zegara GMT. Czyli podsmowując wygląda to tak: Wskazówki główne pokazują godzinę 4:00, wskazówki tarczy GMT pokazują, że jest to 16:00 a wskazówki na tarczy dolnej pokazują godzinę 8:00, czyli tak jakby lustrzane odbicie wskazówek zegara GMT. Co więcej wskazówki te przesuwają się w przeciwną stronę nie tylko podczas nastawiania czasu ale również podczas odmierzania godziny Znalazłem też na eBay-u podobny zegarek, w opisie którego było napisane, iż żeby ustawić wskazówki na tarczy dolnej na godzinę w innej strefie czasowej należy kręcić pokrętłem do ustawiania czasu bez wyciągania go ale to również nie działa. Więc już się pogubiłem
A sprawdź czy koronka nie ma dwóch skoków do ustawiania
#10 Wysłany: 2012-08-23, 08:38
Też to sprawdzałem i niestety nie ma dwóch skoków.
Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#11 Wysłany: 2012-08-23, 08:39
zadam może głupie pytanie ale nie masz do niego papierów albo chociaż znasz oznaczenie katalogowe żeby coś poszukać w sieci?
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
gasewo [Usunięty]
#12 Wysłany: 2012-08-23, 08:48
Niestety mam tylko paragon i pudełko. Co prawda nie sprawdzałem tego pudelka dokładnie ale nie sądzę, zeby były tam jakieś oznaczenia. Ale nie omieszkam sprawdzić w domu. A jeżeli chodzi o szukanie informacje w necie o firmie Fuyate i jej ofercie, trafiłem na to forum
maciek [Usunięty]
#13 Wysłany: 2012-08-23, 08:49
ciniol napisał/a:
zadam może głupie pytanie ale nie masz do niego papierów albo chociaż znasz oznaczenie katalogowe żeby coś poszukać w sieci?
To jest rzeczywiście głupie pytanie. Oznaczenie katalogowe, papiery... To jest Fuyate.
Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#14 Wysłany: 2012-08-23, 08:52
To fajnie. Zwróć uwagę na pudełku nawet na oznaczenia które wyglądają dziwnie np. SKX2341 itp. W niektórych modelach z gmt kręcenie koronką w drugą stronę niż "normalne" ustawianie godziny też może dać efekt, ale tu proponowałbym ostrożność i działanie z wyczuciem.
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.