Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o pomoc w obsłudze zegarka :)
Autor Wiadomość
gasewo
[Usunięty]

#1  Wysłany: 2012-08-23, 02:28   Proszę o pomoc w obsłudze zegarka :)

Witam wszystkich serdecznie. Jestem tutaj nowy, dlatego jeśli nie jest to odpowiednie miejsce do zamieszczenia mojego tematu proszę o wyrozumiałość :oops:
Od niedawna stałem się posiadaczem cudeńka przedstawionego na zdjęciach. I tutaj pojawia się moja prośba o pomoc, do Was szanowni forumowicze. Jak zauważyliście na zdjęciach zegarek ten posiada dwie dodatkowe małe tarcze. Tarcza po prawej wskazuje czas 12/24h. Natomiast nie wiem do czego służy ta u dołu. Zasada ich działania polega na tym, że podczas nastawiania godziny, wskazówka na tarczy prawej przesuwa się zgodnie z ruchem wskazówek głównych natomiast wskazówka na tarczy dolnej, przesuwa sie w kierunku przeciwnym. W związku z powyższym będę wdzięczny za pomoc w tym temacie.
Pozdrawiam

PS.
Dlaczego zdjęcia w poście nie sa wyświetlane od razu wyraźnie tylko trzeba na nie kliknąć, zeby je zobaczyć? Sorki z apytanie ale nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez gasewo 2012-08-23, 02:39, w całości zmieniany 2 razy  

ALAMO
Pijak i Złodziej

#2  Wysłany: 2012-08-23, 05:50   

Czyli jedna tarcza to wskaźnik 24h, a druga - to drugie wskazanie czasu w trybie 24h. Możesz sobie ustawić która godzina jest teraz w Indiach, np.

maciek
[Usunięty]

#3  Wysłany: 2012-08-23, 06:14   

ALAMO napisał/a:
Czyli jedna tarcza to wskaźnik 24h, a druga - to drugie wskazanie czasu w trybie 24h. Możesz sobie ustawić która godzina jest teraz w Indiach, np.

albo w Indiach. :mrgreen: :twisted:
Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-08-23, 06:14, w całości zmieniany 1 raz  

Santino

#4  Wysłany: 2012-08-23, 06:18   

gasewo, POczytaj sobie ten dział:
http://www.chinawatches.pl/viewforum.php?f=80

ALAMO
Pijak i Złodziej

#5  Wysłany: 2012-08-23, 06:30   

maciek napisał/a:
ALAMO napisał/a:

albo w Indiach. :mrgreen: :twisted:

Albo też na przykład w Indiach :twisted: :mrgreen:

gasewo
[Usunięty]

#6  Wysłany: 2012-08-23, 07:15   

ALAMO napisał/a:

Tak tez się domyślalem, ze jest to SWOJEGO RODZAJU "tarcza stref czasowych" ale nie idzie tego w żaden sposób ustawić

ALAMO
Pijak i Złodziej

#7  Wysłany: 2012-08-23, 07:19   

Idzie.
Wskazanie w jedną stronę przesuwa się niezależnie, w druga idzie razem ze wskazówkami głównymi, tak ?

No to je ze sobą zgrywasz. Jeśli ustawiasz strefę -7h, to od pozycji 12:00 wskazówek głownych, cofasz je na 5:00 (czy tam 17:00, zalezy jaka to pora), po czym już normalnie ustawiasz czas główny. Wskazówka GMT powinna iść równolegle z główną.

Tak zgaduje przynajmniej, tak to dziala w moim Ingersollu, a mechanizm jest tam podobny.

gasewo
[Usunięty]

#8  Wysłany: 2012-08-23, 08:18   

Probowałem twojego sposobu i niestety nic on nie daje. Wskazówki na wszystkich trzech tarczach są ze sobą zintegrowane. Opisze dokładnie jak one sie przesuwają podczas ustawiania godziny. U mnie jest teraz godzina 16, czyli 9 czasu polskiego. Wskazówki na tarczy czasu GMT (tarcza po prawej) przesuwają się zgodnie z ruchem wskazówek głównych, więc ustawiam sobie odpowiednia godzinę na tarczy głównej i godzinę w formacie 24h na prawej tarczy. Równocześnie podczas ustawiania godziny na tarczy głównej i tarczy GMT, przesuwaja sie również wskazówki na dolnej tarczy ale przesuwają się w strone przeciwną niż wskazówki główne i zegara GMT. Czyli podsmowując wygląda to tak: Wskazówki główne pokazują godzinę 4:00, wskazówki tarczy GMT pokazują, że jest to 16:00 a wskazówki na tarczy dolnej pokazują godzinę 8:00, czyli tak jakby lustrzane odbicie wskazówek zegara GMT. Co więcej wskazówki te przesuwają się w przeciwną stronę nie tylko podczas nastawiania czasu ale również podczas odmierzania godziny :???: Znalazłem też na eBay-u podobny zegarek, w opisie którego było napisane, iż żeby ustawić wskazówki na tarczy dolnej na godzinę w innej strefie czasowej należy kręcić pokrętłem do ustawiania czasu bez wyciągania go ale to również nie działa. Więc już się pogubiłem :roll:

ALAMO
Pijak i Złodziej

#9  Wysłany: 2012-08-23, 08:31   

A sprawdź czy koronka nie ma dwóch skoków do ustawiania :?:

gasewo
[Usunięty]

#10  Wysłany: 2012-08-23, 08:38   

Też to sprawdzałem i niestety nie ma dwóch skoków.

Ratler Wściekły I
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Forumowy Pajacyków

Pies czy kot?: pies
 #11  Wysłany: 2012-08-23, 08:39   

zadam może głupie pytanie ale nie masz do niego papierów albo chociaż znasz oznaczenie katalogowe żeby coś poszukać w sieci?
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.

gasewo
[Usunięty]

#12  Wysłany: 2012-08-23, 08:48   

Niestety mam tylko paragon i pudełko. Co prawda nie sprawdzałem tego pudelka dokładnie ale nie sądzę, zeby były tam jakieś oznaczenia. Ale nie omieszkam sprawdzić w domu. A jeżeli chodzi o szukanie informacje w necie o firmie Fuyate i jej ofercie, trafiłem na to forum :-)

maciek
[Usunięty]

#13  Wysłany: 2012-08-23, 08:49   

ciniol napisał/a:
zadam może głupie pytanie ale nie masz do niego papierów albo chociaż znasz oznaczenie katalogowe żeby coś poszukać w sieci?

To jest rzeczywiście głupie pytanie. :mrgreen: Oznaczenie katalogowe, papiery... To jest Fuyate.

Ratler Wściekły I
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Forumowy Pajacyków

#14  Wysłany: 2012-08-23, 08:52   

To fajnie. Zwróć uwagę na pudełku nawet na oznaczenia które wyglądają dziwnie np. SKX2341 itp. W niektórych modelach z gmt kręcenie koronką w drugą stronę niż "normalne" ustawianie godziny też może dać efekt, ale tu proponowałbym ostrożność i działanie z wyczuciem.
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.

Apa13
Klon Sprzedawcy Ryżu
Artur

#15  Wysłany: 2012-08-23, 08:53   

gasewo, kombinuj.
Masz jedna koronke, wiec duzo mozliwosci nie ma.

Odpowiedz do tematu