Poprzedni temat «» Następny temat
Mity,mity,mity i jeszcze raz mity....
Autor Wiadomość
kaido2
Właściciel Pola Ryżowego
Zły wuj.

#76  Wysłany: 2012-07-07, 22:54   

Krzychu ,ja byc zawsze optymista nawet jak mnie palą na stosie.

Spam
[Usunięty]

#77  Wysłany: 2012-07-08, 06:24   

kaido2 napisał/a:
Krzychu ,ja byc zawsze optymista nawet jak mnie palą na stosie.

...waść masz skłonności sadomasochistyczne... tuć potrzebna interwencja egzorcysty :razz:

Jacek.
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Sfermentowanego.

#78  Wysłany: 2012-07-08, 10:36   

kaido2 napisał/a:
Jacku, ale jaki talent, przeciez ja nie robie jakiś nie stworzonych rzeczy.Wytoczenie ośki balansowej,zrobienie klucza czy remontuarowego czy do kluczykowaca, zrobienie /przerobienie koperty pod werk, zrobienie wychwytu to sa rzeczy które to sie na pierwszym i drugim roku w ZSZ robiło*.

* do pierszej połowy lat 50-tych.

Takie rzeczy (pomijajac zwykłe wymieniastwo części i podstawowe pierduty jak czysczenie i smarowanie) to powinien średnioogarniety macherpo szkole serwisowej* robić tylko że jak bardziej oplaca sie wymieniać baterie i paski to efekt jest jaki jest.

* nowoczesny proradziecki program nauczania praktycznego ZSZ po pierwszej połowie lat 50-tych XXw .

To se poczytaj nowoczesny unijny program:
http://www.koweziu.edu.pl...trz_P_30_06.pdf

Piękny, prawda?
A rzeczywistość wygląda tak, że np mały i okastrowany zespół szkół ponadgimnazjalnych w Gnieźnie (przykład z sufitu, czyli pierwszy z Gugla: https://nabor.progman.pl/infogniezno/?service=external/eduHighInfo:SchoolDetails&sp=85418 ) ma pięć oddziałów. Cztery kształcą w zawodach zgrupowanych po dwa - cukiernik i piekarz, fryzjer i stolarz itd. Już zabawnie, no nie?
Ale piąty oddział to prawdziwa Sorbona:

Betoniarz-zbrojarz
Blacharz samochodowy
Cieśla
Dekarz
Drukarz
Fotograf
Introligator
Kamieniarz
Kominiarz
Koszykarz-plecionkarz
Kowal
Krawiec
Kuśnierz
Lakiernik
Monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych
Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie
Ślusarz
Wędliniarz
Zdun
Zegarmistrz
Złotnik-jubiler

No i co się dziwić, że absolwent szczeka na kluczyk do zegaera? Trzeba grzecznie sprawdzić czy np na koszyczek nie szczeka. Albo na wylewkę żelbetową.

Gb.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-07-08, 11:25, w całości zmieniany 1 raz  

kaido2
Właściciel Pola Ryżowego
Zły wuj.

#79  Wysłany: 2012-07-08, 21:24   

Z unijnym programem naucznia mam do czynienia nacodzień w robocie.

ALAMO
Pijak i Złodziej

#80  Wysłany: 2012-07-09, 05:43   

Noo, to i kielbase umiesz zrobić :P :!:

Eustachy
Właściciel Pola Ryżowego

Pies czy kot?: pies
 #81  Wysłany: 2012-07-09, 10:51   

Po pierwsze Kumotrzy czytać ze zrozumieniem.
ZSZ z podanego przykładu kształci tylko z zakresu przedmiotów ogólnych a zawód ma się na podstawie trzyletniej praktyki u majstra. Mój ojciec w zakładzie ma co roku jednego lub dwóch takich Asów. Fryzjer i stolarz w klasie WZ czyli wielozawodowej to wynalazek stary jak węgiel i nie ma się czemu dziwić.
Jak gość będzie miał smykałkę i chęć, to przez trzy lata nauczy się wszystkiego. Niestety z moich obserwacji wynika, iż 90% tego typu młodzieży nie jest zainteresowana nauką i traktują to jako przymus rodzicielski.
Sorbona czy nie, jak się młody szczypior nie chce się nauczyć to i Sorbona nie pomoże.

E.Stachura " Cała jaskrawość "
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2012-07-09, 10:54, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek.
Sfermentowanego.

#82  Wysłany: 2012-07-09, 11:08   

No właśnie moja czytać ze zrozumieniem i dopiero kopara mi opadać. To znaczy, że jak mistrz z np. Moszczonej Pańskiej ganiał do termninu w 1918, to uczeń w 2012 będzie wiedział tyleż, minus to, co majster zapomniał.
Bo że mistrz nawet z wielkiej Uci albo Warsiawy przerobi z praktykantami ten dumny i wysoce słuszny program fachowy, to moja wątpić. Ale moja być słowiański prymityw i ciemna masa rodzynkowa w ogóle.

Gb.

[ Dodano: 2012-07-09, 11:16 ]
Eustachy napisał/a:

Sorbona czy nie, jak się młody szczypior nie chce się nauczyć to i Sorbona nie pomoże.

Ale nie zaszkodzi.
No, ch... z Sorboną, pracownia przynajmniej coponiektóra. Maszyna jakaś. Belfer chociażby, co przynajmniej forum CW czasem czyta :wink:

G.

Eustachy
Właściciel Pola Ryżowego

#83  Wysłany: 2012-07-09, 14:29   

Mój ojciec szkoli uczniów w tym systemie od lat. Praktycznie jeden na pięćdziesięciu uczniów chce się czegoś nauczyć i zostaje stolarzem. Reszta to tak tylko aby aby.
Mają dostęp do wiedzy i maszyn. Mogą próbować ale nie chcą. A mogą się nauczyć wykonywać takie wyroby:

galeria stolarni

Jak ktoś jest z Gdańska, to te rzeźbione drzwi wykonane zostały do kościoła św. Jana. Mozna obmacać na miejscu :mrgreen: :mrgreen:

Sam ukończyłem ZSZ i wiem jak to wygląda. Ukończyłem też dwa fakultety mgr inż. z mojej profesji i co?. Ano to samo. Inżynierów z moich roczników pracujących w zawodzie to może 30% z tego prawdziwych drzewiarzy można policzyć na palcach.

@Jacek. Nie bierz tego do siebie. :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2012-07-09, 14:32, w całości zmieniany 2 razy  

Jacek.
Sfermentowanego.

#84  Wysłany: 2012-07-09, 19:41   

Wyznam ze wstydem, że do moich obowiązków Gburka należy też uczenie ludzi. Co prawda ludzi już z kwitem na dojrzałość, ale zwykle nie do końca wiedzących co chcą w życiu robić.
Więc nie będę pytał ilu z nich taka szkoła zawodowa do czegokolwiek przekonała; te dzieciaki przychodzą tam z pytaniami typu: "na ch ja ma się uczyć zawodu, jak Zdzisiek nie skończył podstawówki, a handluje wypas - furkami", albo "co ja się będę szarpał, jak Jurka brat ma dwa fakultety i też jest bezrobotny". Szansa, że w tym nastawionym na przetrwanie "systemie" ostał się ktoś, kto kogoś pociągnie za sobą, jest nikła. Nawet ci dobrzy uczniowie powiedzą później, że byli tam po papiery i żeby rodzice koryta do sufitu nie przykręcili.
Myślę, że bylibyśmy obaj zdziwieni, ilu absolwentów po krótkim okresie jakiejś tam pracy złapie się z determinacją za różne wyższe szkoły "marketingu i terenów zielonych", bo dopiero zetkniecie dupy z realiami zrobiło to, co powinna przynajmniej zacząć szkoła ponadpodstawowa.

A wracając do zegarmistrzostwa, to wydawałoby się, że taki kierunek wybiorą ludzie już bardziej ogarnięci. Coś mi się widzi, że w takich grupach trafia się paru przypadkowych dzidków co stanęli w kolejce bo się ludzie ustawiali, z rzadka jakiś głąb zdeklarowany, ale reszta jest potencjalnie niezłymi fachowcami. To, że sie nimi nie stali, to w większości wina instruktorów, czyli systemu.
Zresztą pewnie znów bredzę - w Polsce każdy, ale to każdy, wie lepiej czyja wina.

Eustachy napisał/a:

@Jacek. Nie bierz tego do siebie. :mrgreen:

Ty też :mrgreen:

Gb.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-07-10, 22:08, w całości zmieniany 4 razy  

Eustachy
Właściciel Pola Ryżowego

#85  Wysłany: 2012-07-28, 19:31   

Byłem ostatnio u mojego ojca.
Właśnie rozmawiał z uczniem. Pytał go, dlaczego nie przykłada się do nauki zawodu i prawie po trzech latach nauki ma problemy z podstawami. Oczywiście brak odpowiedzi.
Dawniej majster ukrywał część informacji aby czeladnik nie był dla niego szybka i realną konkurencją. W tej chwili wszystko się pokazuje a młody człowiek i tak ma to w ..... .

IMO jak ktoś chce wykonywać swój zawód dobrze to w tej chwili ma takie możliwości , że hej. Książki, internet, fora dyskusyjne plus praktycznie zero konkurencji w zdobyciu miejsca w ZSZ jako czeladnik.
Tylko po co. Tak jak Jacek napisał, łatwiej sprzedawać bite samochody.

Santino

#86  Wysłany: 2012-07-28, 20:22   

Eustachy napisał/a:
łatwiej sprzedawać bite samochody.

Miejmy nadzieję, że już niedługo...

Jacek.
Sfermentowanego.

#87  Wysłany: 2012-07-28, 21:24   

Tak długo, jak jedyną troską Lechitów będzie, żeby do zrobienia czegokolwiek wiodła oryginalna polska metoda, niepodobna do niczego, co już gdzieś zadziałało i, jak dotąd, kończąca się niezaplanowanym wzrostem kosztów i cichym zniknięciem różnych garniturnych misiów, co wcześniej pier prężyli i cuda obiecywali. I jeszcze cichszym przysypaniem kocim żwirkiem efektów operacji.

Gboo.

kaido2
Właściciel Pola Ryżowego
Zły wuj.

#88  Wysłany: 2013-09-23, 14:04   

Powtórka z rozrywki tą samą techniką.

Ostatnio zmieniony przez kaido2 2013-09-23, 14:05, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu