Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 16 Kwi 2010 Posty: 456 Skąd: POZnan*
#1 Wysłany: 2012-05-16, 12:14 Odprysk na wskazówce
Kumotrowie,
czym zamalować taki ubytek na wskazówce?
Poszukać w modelarskich czarnej, matowej farby i delikatnie pędzelkiem zamalować?
Nie mam doświadczenia w farbach. Akrylowa czy olejna? Chodzi mi o krycie i trwałość.
Niestety permanentne markery czarne nie są matowe. To znaczy w pewnych oświetleniach dostaje to to refleksu i widać, że jest podmalowane. Także nie polecam markera. Poszedłbym raczej w kierunku akrylowej farbki matowej.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#5 Wysłany: 2012-05-16, 13:04
Chyba, zeby zrobić tylko malenka kropkę - markery mają obrzydliwy czerwonawy połysk. Na pewno nada się akrylowa farba modelarska, tylko trzeba malować ostrożnie, lekko zwilżonym pędzlem.
Gb
Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#6 Wysłany: 2012-05-16, 13:33
W chwili obecnej nie ma dużej różnicy między kryciem przez dobre farby akrylowe a olejne. Różnica polega na przygotowaniu farbki. Jeśli chodzi o olejne to należy bardzo dobrze je rozmieszać np. grubą igłą - w sytaucji gdy jej dobrze nie wymieszasz może tworzyć się błyszcząca struktura. Osobiście wolę akryle ponieważ wystarczy pomachać buteleczką i farbka jest rozmieszana. Plusem jest też brak zapachu rozpuszczalnika i łątwość umycia pędzla. Skoro malujesz powierzchnię która nie będzie narażona na dotyk to nawet nie potrzeba jej jakoś specjalnie przygotowywać poza odtłuszczeniem spirytusem lub wodą z prostym ( bez nawilżaczy ) płynem do naczyń np. zwykłym zielonym Ludwikiem.
Nie wiem tylko czy to wszystko jest opłacalne, gdyż za akryla Games Workshop lub Vallejo zapłacisz ponad 10 zł. Jeżeli jedziesz do Zgierza i chcesz to mogę wziąć moje farbki i ze 2 pędzelki to coś poradzimy lub jeżeli zostanie mi jakaś resztówka to ci po prostu dam.
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Ostatnio zmieniony przez Ratler Wściekły I 2012-05-16, 13:35, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#7 Wysłany: 2012-05-16, 14:44
Też uważam, że akrylowe są lepsze - "przyjaźniejsze" w użyciu Zdecydowanie czarna farba akrylowa i cienki pędzel modelarski załatwi sprawę
_________________ Ну, погоди!
Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#8 Wysłany: 2012-05-16, 14:51
Pędzelek załatwi sprawę przy naniesieniu farby na sam odprysk. W sytaucji, gdyby się chciało pomalować większą powierzchnię to też w sumie da radę, ale puryści mogliby przez szkło powiększające twierdzić że są ślady po pędzlu. Wyjściem jest żel maskujący i 2 sekundy działania areografu poprzedzone 30 minutami przygotowań do malowania i 30 minutami sprzątania i czyszczenia ewentualnie możnaby się zastanowić nad maskowaniem i czarną farbą w sprayu do robienia podkładów na figurkach - z tym że to są wszystko koszty.
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Ostatnio zmieniony przez Ratler Wściekły I 2012-05-16, 14:52, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#9 Wysłany: 2012-05-16, 16:06
Ja bym to po prostu zamalował pędzlem 00 i już. To tak naprawdę bardzo mały odprysk - w powiększeniu coś tam będzie może widać, ale nie powinno rzucać się w oczy. Razi głownie dlatego, że świeci. Po precyzyjnym (00)nałozeniu dobrej farby przestanie być widoczny
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-05-16, 16:06, w całości zmieniany 1 raz
wielebny Właściciel Kilku Fabryk Ryżu Kaznodzieja i Pijak
Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 16 Kwi 2010 Posty: 456 Skąd: POZnan*
#11 Wysłany: 2012-05-16, 20:15
ciniol napisał/a:
Jeżeli jedziesz do Zgierza i chcesz to mogę wziąć moje farbki i ze 2 pędzelki to coś poradzimy lub jeżeli zostanie mi jakaś resztówka to ci po prostu dam.
dzięki za info i propozycję operacji w Zgierzu. Wybieram się oczywiście.
Mam ochotę pogrzebać samodzielnie z farbkami (10 zł) mogę wydać Trochę mnie przeraża wizja rozbierania zegarka w Zgierzu
Jakby co to odezwę się.