#1 Wysłany: 2012-04-03, 08:49 Techniki malowania tarcz zegarkowych
nie wiem,czy było gdzieś ,ale zastanawia mnie jakość malowania tarcz zegarkowych metodą tampondruku znalazłem firmę w moim mieście,która zajmuje się nadrukami reklamowymi na wszystkim ,czyli ceramika ,metal ,szkło,tworzywo itp ..
facet twierdzi ,że nie powinno być problemu równiez z tarczami zegarków
oto próbka
lepszej foty nie dam rady zrobić ,, w kazdym razie jest to metalowy otwieracz ,chyba aluminium ,, na żywo wyglada całkiem dobrze
Monter, no właśnie byłoby najlepiej jaka tarczę zaprojektować i dać gosciowi do dokonania tej profanacji ,,, a później ktoś z bardziej doswiadczonych Kumotrów by ocenił fachowym okiem jakość
Pies czy kot?: pies Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Sty 2011 Posty: 1151 Skąd: Azjatycka Warszawa
#4 Wysłany: 2012-04-03, 10:23
No mnie to się podobuje, masz może jakieś lepsze zdjęcie makro? Koszt pewnie niewspółmiernie mniejszy niż malowanie tarczy u zegarmajstra...?
sylwek [Usunięty]
#5 Wysłany: 2012-04-03, 10:50
qbapiasek, co do fot spróbuję coś wydusić ze swego aparatu,,a raczej z własnych umiejetności .. koszt wychodzi 25 zł od koloru + 0,25 zł od uderzenia stempla (chyba tak jakoś usłyszałem ) ,czyli 3 kolory by wyszły do max 80 pln-ów , tak to jest przy jednej sztuce.. jak robisz więcej sztuk to za te stemple bulisz raz tylko (chyba nie pokręciłem
Pany, koła to wy nie wynajdziecie
Tampodruk to jest typowa, stosowana seryjnie metoda wykonywania nadruków. Np. w krajowych PZLkach były dokładnie takie tarcze.
Metoda jest o tyle upierdliwa, że wymaga specjalnych farb do drukowania tarcz, lub też kogoś kto ma w tym doświadczenie i wg. tegoż zrobi farbę.
ALAMO, nie chodzi o wynalezienie koła,tylko znalezienie firmy,która w miarę tanio i dość dobrze to wykona , a głównie chodzi tu o sprawienie sobie odrobiny rozkoszy przez zindywidualizowanie swojego zegarka ..
z drugiej strony se myślę,że skoro zegarek w pewien sposób jest hermetyczny ,to takiej tarczy nie powinno się nic stać po zamontowaniu ,,więc pozostaje tylko i wyłącznie jakość wykonania i cena samego malowania , bo jak mniemam większość zapaleńców na takie podrupki zarówno rozmontować jak i zmontować zegar potrafi (ja potrafię tylko rozmontować ) ale może kiedyś się nauczę składać do kupy
ten facet u mnie w tampondruku zrobi każdą ilość , tylko tak jak pisałem stempel do jednego koloru wychodzi 25 zico + jedno trzaśnięcie poniżej 500 sztuk to 25 groszy ,, czyli jakbyś Monter, miał 5 sztuk takich samych w 3 kolorach ,to masz 75 zico za stemple + 15 strzałów po 25groszy czyli cirqa 8 dych .. widać małemu w małym mieście sie opłaca ,