Witam wszystkich i proszę o poradę , mam od pewnego czasu Parnisa portugalczyka Kiedy leży spóznia się , kiedy jest w użyciu spieszy . co można zrobić ? Jaka może być przyczyna ?
Z góry dziękuje wszystkim szanownym kmotrom za ewentualną pomoc .
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#2 Wysłany: 2012-02-18, 19:36
Po pierwszwe: czy długo go nosisz? Pytam, bo nowy zegarek mechaniczny musi się rozruszać ze dwa miesiące.
Po drugie: czy wskazówki nie ocierają się o siebie, szczególnie godzinowa i sekundnik lub rezerwa? To się w nich zdarza.
Jeśli nic z powyższych, to przyczyn może być wiele: od fabrycznej wady balansu do kiepskiego (za dużego lub za małego) nasmarowania. To prace raczej dla zegarmistrza.
No to trochę dużo jak na ten mechanizm ... One mają spore odchylenia,podobnie jak Seiko 6R15, ale nie aż takie.
Zacząłbym od serwisu mechanizmu jako najprostsze.
#7 Wysłany: 2012-02-19, 09:27
ALAMO napisał/a:
No to trochę dużo jak na ten mechanizm ... One mają spore odchylenia,podobnie jak Seiko 6R15, ale nie aż takie.
Zacząłbym od serwisu mechanizmu jako najprostsze.
niech się osoba odczepi od 6R15 . MUA po miesiącu regularnie + 4 sec/doba
przy ewentualnym czyszczeniu i smarowaniu mechanizmu warto zwrócić uwagę na sprężynę i bęben. Oprócz wadliwego balansu (osi, czopów, elementów współpracujących), źle nasmarowana, "przeskakująca" sprężyna również potrafi wyczyniać "cuda" z chodem zegarka.
Ostatnio zmieniony przez tewenin 2012-02-19, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
Gdzieś znalazłem wyniki dokładnych testów pomiarowych 2892 i 6R15. ETA chodziła stabilniej, tzn. chwilowe odchylenia były w węższym paśmie niż dla Seiko. Pomimo tego, dokładność obu była taka sama.
#13 Wysłany: 2012-02-19, 13:59
ALAMO napisał/a:
Gdzieś znalazłem wyniki dokładnych testów pomiarowych 2892 i 6R15. ETA chodziła stabilniej, tzn. chwilowe odchylenia były w węższym paśmie niż dla Seiko. Pomimo tego, dokładność obu była taka sama.
Nie, na stanowiskach pomiarowych. Ale symulowane bylo noszenie, tzn. zmieniąły położenie.
#15 Wysłany: 2012-02-19, 14:47
No, ja myślę że jakiś Genossenschaftliche Bewegungsinstitut musiał wymęczyć sążnisty program badań za ciężkie frankle
IMO głównie idzie o to, że automaty w układzie Seiko nakręcają się bardzo szybko. Poza tym nie ma powodów, by regulator i wychwyt 2892 były jakoś dostrzegalnie dokładniejsze.
No wiem, szpece zaraz mi wyciągną kąt działania kotwicy: 51 stopni, a seikacz 52 itd...