Pies czy kot?: pies Pomógł: 317 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 28712 Skąd: ...
#17 Wysłany: 2011-12-03, 11:59
Bibliotek@rz napisał/a:
Właśnie byłem na stronce amerykańskiego USPS i z kalkulacji wynika, że wysyłka ubezpieczona, w pudle, kosztuje 58 prezydentów. Tragedii nie ma choć tanio też nie jest...
Vat i cło to oczywiście pewniak Jak psu w d... tyle kasy
Jak USPS to niekoniecznie .. Może umknąć uwadze w tabunie paczek na Święta z USA. To jest amerykańska poczta państwowa, nie mylić z UPS.
Chce coś kupic od gostka zza Buga, on nie ma paypala ani nic.
Zaproponował western union
Czy mam jakąs ochrone jako kupujacy ze strony western union?
Nie masz.
WE z definicji służy do przekazywania pieniędzy osobom zaufanym, musisz to potwierdzić. Nie ma służyć przekazywaniu środków z tytułu transakcji handlowych. Kuriozalne, ale prawdziwe.
Kurcze nie dobrze, ale z drugiej strony gosc ma prawie 700 pozytywów- wiec moze zaryzykowac??
Są jakies inne sposoby przekazania kasy, wiem ze jest moneygram
Gdybym mu wplacił kase na konto bankowe?, pewnie jest zasada podobna jak w western?
Czy jest cos takiego jak za pobranem przy przesyłkach zagranicznych?
_________________ ..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
Ja wysyłałem przez WU na Ukrainę, ale to było 100 zł, wiec ryzyko takie se. Ale szans na jakieś roszczenia nie ma wcale. Przelew bankowy w tamtych krajach nie wchodzi w grę, ze względu na prowizje pobierane przez banki od przychodzących przelewów.
IMO sam musisz ocenić czy warto ponieść takie ryzyko, ale jeśli gość ma pozytywy (zagraniczne też??) to może warto?
_________________ Witajcie na Forum chinawatches.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
Zaczynam się martwić.
Paczka nadana wg trackingu w ubiegły poniedziałek, Stany opuściła w ubiegłą środę, mija więc 8 dni. I od tych 8 dni status utknął w miejscu, paczka nie weszła w polski obszar celny do dzisiaj.
Została wysłana USPS Priority Mail International Parcels, ubezpieczona więc teoretycznie nie powinienem się martwić. Dzwoniłem na pocztę, info mają takie jak ja czyli zwykły tracking, który urywa się na wylocie ze Stanów. Martwi mnie to że paki nie ma jeszcze w Europie...
Gdzieś czytałem, że te przesyłki są nierejestrowane po przylocie do Polski To prawda czy tyczy się tylko First Class Mail?