coraz częściej pojawia się taki uroczy tekst,że "Seagull ostatnio dokonał olbrzymich postępów" - znalazłem identyczny w trzech miejscach, pozornie niezależnych
Ba! Pojawił się już tekst, że Parnis wybrał słuszną drogę, bo zaczyna produkować swoje modele, a nie kopiować, choć jakoś za ch... nie mogę sobie przypomnieć jakąkolwiek zmianę w modelach Parnisa.
Czuję, że to rzeczywiście jest przygotowywanie gruntu. Z takim bogatym werkiem już można na salonach się pokazywać, bo wiadomo, że chodzi o to, by ładnie wyglądał.
Moja skrzywiona estetyka wolałaby jednak wahnik w takim samym kolorze metalu jak werk.
Zaświadczenie o badaniu DNA Wilhelma jest sporządzone na byczej skórze, i ma oryginalną lakową pieczęć datowaną na czasy Karola Młota
Dobra,pośmialiśmy się, ale jak wszystko na tym forum - śmiech ma drugie dno
Jeśli kogoś interesuje ten aspekt, dobrym początkiem będzie raport ICE, inaczej "komisji Bergiera" powołanej w 1996 roku. Nawet uwzględniając fundatora - jest interesujący
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2011-09-17, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 114 razy Wiek: 43 Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 12934 Skąd: Opole
#19 Wysłany: 2011-09-17, 18:03
Blaz napisał/a:
ALAMO napisał/a:
coraz częściej pojawia się taki uroczy tekst,że "Seagull ostatnio dokonał olbrzymich postępów" - znalazłem identyczny w trzech miejscach, pozornie niezależnych
Ba! Pojawił się już tekst, że Parnis wybrał słuszną drogę, bo zaczyna produkować swoje modele, a nie kopiować, choć jakoś za ch... nie mogę sobie przypomnieć jakąkolwiek zmianę w modelach Parnisa.
Czuję, że to rzeczywiście jest przygotowywanie gruntu. Z takim bogatym werkiem już można na salonach się pokazywać, bo wiadomo, że chodzi o to, by ładnie wyglądał.
Moja skrzywiona estetyka wolałaby jednak wahnik w takim samym kolorze metalu jak werk.
Faktycznie, na pewnym forum w kilku tematach ostatnio laury o Parnisach i Sea-gullach się pojawiają. Coraz więcej osób nie klnie tam na jakość Parnisów itp. gdyż duża część użytkowników posiadał/miała kontakt z tym piekielnym nasieniem i jakoś to przeżyła. Ba okazało się, że ostatnia broń to wtórne wzornictwo - choć sami zakręcili twierdząc, że Parnis idzie nową własną drogą... Może wiedzą coś o czym my szaraki nie mamy pojęcia bo tylko na salonach się o tym mówi?
A co do ST25 jak ST25, wahnik faktycznie salonowo złoty mi tu średnio pasuje - ale jakby go sfajcarskie łapki wykonały i swoim grawerem namaściły, do tego całość poskładać w krainie krówki milki to można by było na tarczy słynne słwis kłalita umieścić. A no i cenę w grubych tysiącach za to wziąć.
To była tylko kwestia czasu, odkąd na salony zawitał seagullowski tourbillion, przepłacony jakieś 6x - dzisiaj ogladałem go brandowanego jako Minorva. Kropla musiała skałę wydrążyć, tym bardziej że przy takim nastawieniu to chłopcom by za chwile zabrakło marek do dilowania
ALAMO prawda jest banalna o czym wiem ja i wiesz ty z jednej strony haute horologie a z drugiej coś do garnka trzeba włożyć. Władek Meller zaczął handlować Vostokiem Europe to i inni zaczną chińczykami
A że rzeczywistość skrzeczy - nieważne! odszczeka się te obozy pracy niewolniczej wszak pecunia non olet!
Ostatnio zmieniony przez kadarius 2011-09-17, 18:39, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#22 Wysłany: 2011-09-17, 18:51
Blaz napisał/a:
Cóz, jest taki model Parnisa, podobny nieco do "Portugalczyka", ale z inna tarczą i z innym niż ST25 mechanizmem. Nie wiem, czy to kopia, ale nie znam takiego zegarka. Inna sprawą jest, że czasem tego typu komentarze wynikają po prostu z niewiedzy
No bo w istocie non olet, zwłaszcza jeśli się prowadzi legalny biznes. Ale po ki wuj było z siebie pajaców robić przez 3 lata, i walczyć z rzeczywistością Ciekawe jak się będzie teraz czuł taki jeden z drugim pisząc : to jest mechanizm tożsamy z ETA2892 wyprodukowany przez największego światowego producenta mechanizmów, jest doskonałej jakości, i będziepanzadowolony
Ciekawe jak się będzie teraz czuł taki jeden z drugim pisząc : to jest mechanizm tożsamy z ETA2892 wyprodukowany przez największego światowego producenta mechanizmów, jest doskonałej jakości, i będziepanzadowolony
wcale się nie będzie czuł bo w swoim mniemaniu będzie miał znów rację! przecież już teraz bez żadnej żenady piszą o wyrobach które sprzedają że spełniają wymagania FHS wiedząc ile w tej kłalicie jest chińczyka
No i tu mnie masz - ja nie mam tak giętkiego kręgosłupa. Więc muszę zasadniczo zawsze gadać to samo, żeby nie ryzykować inwalidztwa Chyba że zmieniam zdanie, to wtedy muszę najpierw odszczekać
Ale też to zauwazyłem, że na pytanie "gdzie jest produkowany " padają odpowiedzi w stylu : całkowicie spełnia kryteria swiss made Czyli, że w Chinach
#26 Wysłany: 2011-09-17, 19:18
pmwas napisał/a:
Blaz napisał/a:
Cóz, jest taki model Parnisa, podobny nieco do "Portugalczyka", ale z inna tarczą i z innym niż ST25 mechanizmem. Nie wiem, czy to kopia, ale nie znam takiego zegarka. Inna sprawą jest, że czasem tego typu komentarze wynikają po prostu z niewiedzy
Tylko że ten model jest od początku, a takie komentarze nie.
Ale też to zauwazyłem, że na pytanie "gdzie jest produkowany " padają odpowiedzi w stylu : całkowicie spełnia kryteria swiss made Czyli, że w Chinach
czyli jak prawdę powiedzieć a nie skłamać
wszyscy wiemy że kryterium swiss made jest banalnie proste do osiągnięcia - mianowicie wystarczy mieć szopę w Szwajcarii w której zmontujemy i wyregulujemy zegarek. dodatkowo MECHANIZM (nie cały zegarek) w 50% wartości musi musi zostać wyprodukowany w Szwajcarii!
Już od dłuższego czasu więksi producenci lobbują by FHS zmieniło wymaganie do 80% co moim zdaniem ABSOLUTNIE NICZEGO NIE ZMIENI! Zrobią po prostu droższy wahnik!
Paradoksalnie taka zmiana miałaby być podyktowana troską o klienta aby zapewnić mu większą zawartość cukru w cukrze (czyli zegarka szwajcarskiego w zegarku szwajcarskim ) ale de facto będzie to jedynie powód do sporej podwyżki cen!
Bo nie miejmy złudzeń - NIC SIĘ NIE ZMIENI!
#28 Wysłany: 2011-09-17, 19:22
kadarius napisał/a:
wystarczy mieć szopę w Szwajcarii
Kadariusie, jak bardzo się mylisz! Szopa z klepiskiem to w Chinach. W Szwajcarii wysublimowana drewniana eko-chatka ze spa w co drugim pokoju.
Blaz prawdę mówiąc może to być jakakolwiek zarejestrowana nieruchomość - nawet szalet publiczny w Zurychu - chodzi o to żeby był adres pod którym można zarejestrować działalność gospodarczą.
A to czy tam będziesz tam regulował cokolwiek oprócz swojego wacka to już nikogo nie obchodzi
Ostatnio zmieniony przez kadarius 2011-09-17, 19:26, w całości zmieniany 1 raz
Tutaj chodziło tylko i wyłacznie o to, że ten Parnis po prostu wywala z kapci jeśli chodzi o jakość i wrażenia estetyczne - jak dzisiaj pamiętam jak go wyjąłem z koperty w sierpniu 2009 Powiedziałem na glos "o kur... ", bo mnie wywalił z kapci Nakładane indeksy, tarcza z perłowym lakierem (nie wiecie ile to kosztuje - ja wiem ), koperta idealnie spasowana i wykonczona w każdym calu
No to przecież nie może byc tak, że za 200 zł można kupić taki zegarek, skoro bije on klasą cała "słys mejd" konkurencje 10-15x DROŻSZĄ Trzeba dac odpór wrogim watahom