Marysia leżała na stole, ciche "trach" i bez żadnej pomocy z zewnątrz szkło uległo dezintegracji. Zastanawiam się, czy chińscy bracia przy pomocy stutonowej prasy montują szkła o 5mm za duże i stąd te ogromne naprężenia ? Kuledzy,może coś doradzicie ?
Ostatnio zmieniony przez Pietrek 2011-05-17, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
maciek [Usunięty]
#2 Wysłany: 2011-05-17, 12:26
ale jaja. Ja tam się nie znam, ale nie wiem, czy Ci zegarmistrz TAKIE szkło dobierze...
Szkła kształtowe należy dodatkowo odpuścić czyli jak macie w okolicy pracownię ceramiczną lub robiącą szkła labolatoryjne to należy do nich pójsć z nowym szkiełkiem i poprosić żeby wstawili na noc do pieca z wyrobami do odpuszczania.
Po takim działaniu nie ma prawa samo trzasnąć (patent z dawnych czasów kiedy o szklanki było cieżko a te co były to przy nalewaniu wrzątku pękały - po odpuszczaniu służą do dziś )
Ostatnio zmieniony przez misinek 2011-05-17, 17:55, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 23 Cze 2011 Posty: 6122 Skąd: Warszawa
#10 Wysłany: 2011-07-10, 18:27
AAAAAAAAA!
Przepraszam za krzyczenie, ale dziś spotkało mnie to samo. Dramat. Siedzę sobie cichutko i spokojnie, a tu nagle trach, bum, brzdęk. Smutek wielki i rozpacz.
Jak tam Pietrek, udało się namierzyć dobre szkiełko? Sam muszę coś nabyć szybko, ale oryginał widać niezbyt wytrzymały, a kształt jednak dość wyjątkowy i nic bym nie chciał w wyglądzie zmieniać.
Tylko nie wiem jeszcze jaki rozmiar powyższego, i czy trzeba coś doszlifować, czy podejdą od razu. Zależy mi na zachowaniu pięknych krągłości, tylko żeby to wytrzymało...
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#13 Wysłany: 2011-07-10, 20:22
Z plexi dużo lepiej będzie , zmierzyć kupić i założyć , ja dodatkowo wkleiłem .
#14 Wysłany: 2011-07-10, 20:22
Gdzieś tu w odmętach Kuba kupował fajne wypukłe pleksi o odpowiednim rozmiarze, chyba z niemieckiego jebaja. Ja poszedłem na łatwiznę, zegarmistrz wstawił pleksi i jest okej. Ale jak myślisz o modowaniu innych podobnych kopert to taniej wyjdzie kupić zestaw dziesięciu takich pleksek.