Też mnie to trochę martwi, ale chodzi dokładnie, więc chwilowo się uspokajam ... W najgorszym razie mam namiar na zakłąd w Anglii gdzie za godziwą odpłatnością 45 funtów wykonuje się pełen serwis zegarków z tym mechanizmem. Tanio-drogo, ale możliwość jest.
Bardzo ladny werk, z drobnostek, ktore jednak ukladaja sie w mily caloksztalt, mnie podoba sie ksztalt mostka balansu, taki dopracowany, lezkowaty.
A teraz rozwazanie ogolne. Swiat zegarkowy zszedl na psy - w zlotej erze niewielka firemka potrafila zaprojektowac i wyprodukowac wlasny, i to bardzo ladny werk. Przykladow bylo na peczki (chociazby Election, ktory kiedys prezentowalem na kizimizi). A teraz co? Powszechnie uzywane werki mozna spokojnie wyliczyc uzywajac palcow obu rak (a jak automaty to i jedna reka moglaby starczyc). Nawet i w Chinczykach niewielka nadzieja - wola tluc 2824 i Unitasy...
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#20 Wysłany: 2009-10-25, 22:14
svedos napisał:
Werk jest ekstra, tylko jedna rzecz mnie w nim zastanawia, regulator jest bardzo ekstremalnie ustawimy na minus, jest praktycznie poza mostkiem.
Pewnie włos był skracany. Jeżeli nie"galopuje", nie ma się czym przejmować
Bardzo ladny werk, z drobnostek, ktore jednak ukladaja sie w mily caloksztalt, mnie podoba sie ksztalt mostka balansu, taki dopracowany, lezkowaty.
A teraz rozwazanie ogolne. Swiat zegarkowy zszedl na psy - w zlotej erze niewielka firemka potrafila zaprojektowac i wyprodukowac wlasny, i to bardzo ladny werk. Przykladow bylo na peczki (chociazby Election, ktory kiedys prezentowalem na kizimizi). A teraz co? Powszechnie uzywane werki mozna spokojnie wyliczyc uzywajac palcow obu rak (a jak automaty to i jedna reka moglaby starczyc). Nawet i w Chinczykach niewielka nadzieja - wola tluc 2824 i Unitasy...
Nie no, bez przesady.
Ich podstawowe obecnie automaty to wbrew pozorom nie klony ETA, ale ST6, ST16 i ST25... Wszystkie trzy to modele własne.
Ale faktem jest to co mówisz - kiedyś poziom, jakość czy stronę wizualną trzymały nawet stosunkowo małe firmy... Teraz mechanizmy w zegarkach średniej klasy wyglądają jak z blachy ...
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#22 Wysłany: 2009-10-25, 22:34
ALAMO napisał:
Teraz mechanizmy w zegarkach średniej klasy wyglądają jak z blachy ...
Bo w większości mostki są wykrawane z blachy. Klasycznie toczona i frezowana jest jedynie płyta mechanizmu - ale to tylko w mechanicznych i kwarcach z najwyższej półki.
Bo w większości mostki są wykrawane z blachy. Klasycznie toczona i frezowana jest jedynie płyta mechanizmu - ale to tylko w mechanicznych i kwarcach z najwyższej półki.