#1 Wysłany: 2016-03-17, 22:29 st25 power reserve - dziwny dźwięk podczas pracy rotora
Jak w temacie, mój świeżo zakupiony parnis big pilot z komplikacją daty i power reserve co jakiś czas, podczas kręcenia rotorem wydaje taki click. Jak by coś przeskoczyło w mechanizmie. Jest to mój pierwszy automat, i nie wiem czy tak ma działać .
Sam rotor chodzi dosyć cicho, ciszej niż na filmikach na youtube, bardziej słychać pracę przekładni niż wachnika. Tak w zegarku wszystko na razie działa ok, rezerwę pokazuje poprawnie, komplikacja daty działa. Dźwięk występuje niezależnie od stopnia naciągu sprężyny.
Czy mam się tym przejmować?
Ostatnio zmieniony przez wiktorsam 2016-03-17, 22:31, w całości zmieniany 2 razy
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#2 Wysłany: 2016-03-18, 07:08
Raczej nie ma powodu do niepokoju. Tam jest kilka szybko pracujących zapadek, więc i jazgot jest.
Gbourek.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#5 Wysłany: 2016-03-25, 20:50
Nie tylko ten typ. Ma tak zdecydowana większość automatów, za wyjątkiem kilku, które nie mają zapadki koła naciągowego (tylko mają zapadkę na którymś z szybko pracujących kół w samym automacie naciągowym, jak np w Miyotach).
Co ciekawe, zapadka w takim automacie sobie klika, natomiast - dopóki nie dojdzie do awarii/demontażu automatu - nie pełni ona w mechanizmie żadnej funkcji