Poprzedni temat «» Następny temat
st25 power reserve - dziwny dźwięk podczas pracy rotora
Autor Wiadomość
wiktorsam
Kulis

#1  Wysłany: 2016-03-17, 22:29   st25 power reserve - dziwny dźwięk podczas pracy rotora

Jak w temacie, mój świeżo zakupiony parnis big pilot z komplikacją daty i power reserve co jakiś czas, podczas kręcenia rotorem wydaje taki click. Jak by coś przeskoczyło w mechanizmie. Jest to mój pierwszy automat, i nie wiem czy tak ma działać :P .

Sam rotor chodzi dosyć cicho, ciszej niż na filmikach na youtube, bardziej słychać pracę przekładni niż wachnika. Tak w zegarku wszystko na razie działa ok, rezerwę pokazuje poprawnie, komplikacja daty działa. Dźwięk występuje niezależnie od stopnia naciągu sprężyny.

Czy mam się tym przejmować? :P
Ostatnio zmieniony przez wiktorsam 2016-03-17, 22:31, w całości zmieniany 2 razy  

Jacek.
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Sfermentowanego.

#2  Wysłany: 2016-03-18, 07:08   

Raczej nie ma powodu do niepokoju. Tam jest kilka szybko pracujących zapadek, więc i jazgot jest.

Gbourek.

Svedos
Dobry Mod

#3  Wysłany: 2016-03-18, 11:34   

wiktorsam, ten klik to jet moment w którym przeskakuje zapadka blokady koła naciągu.

wiktorsam
Kulis

#4  Wysłany: 2016-03-18, 13:21   

Dzięki za odpowiedź :) . Czyli ten typ tak ma. Sprawdziłem jak z dokładnością po 24h i na razie przyspieszył o 2 sekundy więc chyba nie jest tak źle :) .

pmwas
Właściciel Pola Ryżowego
4-85

Pies czy kot?: kot
 #5  Wysłany: 2016-03-25, 20:50   

Nie tylko ten typ. Ma tak zdecydowana większość automatów, za wyjątkiem kilku, które nie mają zapadki koła naciągowego (tylko mają zapadkę na którymś z szybko pracujących kół w samym automacie naciągowym, jak np w Miyotach).
Co ciekawe, zapadka w takim automacie sobie klika, natomiast - dopóki nie dojdzie do awarii/demontażu automatu - nie pełni ona w mechanizmie żadnej funkcji :)

Odpowiedz do tematu