#1 Wysłany: 2009-10-30, 23:34 nie taki tani "chińczyk"
Fotka - znaleziona w sieci - udowadnia, że nie wszystkie zegarki z Państwa Środka są tanie (ceny można sprawdzić tutaj http://www.transazja.pl/pl-6_1-walCNY.html). Z uwagi na to, że ten najmniej tani stoi pośród Zegarków Pekińskich, mniemam że sam też został wyprodukowany przez stołeczną fabrykę.
Czyżby na tarczy jakaś indoeuropejska Atena zamiast wschodnioazjatyckiego motywu?
Owszem, ale zegarek jest zapewne z tej samej serii co "Feniks i Smok" - to jest dzieło sztuki. Rzeźba, a nie zegarek... Moim zdaniem - to może się podobać lub nie, ale nie ma ceny. Za 300 lat t może by c jak rzeźba Michała Anioła ...
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#6 Wysłany: 2009-10-31, 13:30
Szeryfie, muszę przyznać żę jak by na nie nie patrzeć to są piękne dzieła sztuki ukształtowane w formie zegarka.
Zastanawia mnie jedna sprawa, ponieważ Ty z nas wszystkich masz chyba największą wiedzę w dziedzinie chińskich zegarków, chciałbym docenić Twoje zasługi tytułem honorowym należnym tylko Tobie, i tak sobie wymyśliłem "Mędrzec Czasu", i to co piszę jest śmiertelnie poważne, nie może być osoba o twojej wiedzy tylko Sprzedawcą Ryżu. Co Ty i koledzy na moją propozycję?
szeryf [Usunięty]
#7 Wysłany: 2009-11-01, 14:09
svedos napisał:
Zastanawia mnie jedna sprawa, ponieważ Ty z nas wszystkich masz chyba największą wiedzę w dziedzinie chińskich zegarków, chciałbym docenić Twoje zasługi tytułem honorowym należnym tylko Tobie, i tak sobie wymyśliłem "Mędrzec Czasu", i to co piszę jest śmiertelnie poważne, nie może być osoba o twojej wiedzy tylko Sprzedawcą Ryżu. Co Ty i koledzy na moją propozycję?
Dzięki svedos za słowa uznania ale akurat wątpię, żebym miał największą wiedzę o chińskich zegarkach wśród forumowiczów (także piszę śmiertelnie poważnie!). Nadto - w mojej opinii - żaden tytuł honorowy nie jest należny tylko mnie, więc optuję "contra" Twojej propozycji, choć doceniam inicjatywę! Dzięki raz jeszcze
Mr.x [Usunięty]
#8 Wysłany: 2009-11-01, 14:27
IMO między sztuką a kiczem (tym niefajnym) dzieli bardzo cienka linnia...