#1 Wysłany: 2011-11-23, 13:59 Wymiana tarczy w Seiko 5 na tarczę FFF
Będę wymieniał tarczę w Seikaczu co by z niego FiftyFour'a uczynić.
Jak dotąd bawiłem się jedynie w rozbebeszanie Marinek i wymianę im tarcz. Jakieś tam więc doświadczenie malutkie mam, ale nie wiem czy wystarczające (np. w seiko jest tarcza daty a w marynie nie). Pewnie śrubki są w innych miejscach, a może jakieś inne rzeczy o których trzeba wiedzieć...
Czy któryś z zacnych kumotrów mógłby udzielić krótkiego instruktażu jak poradzić sobie z tematem w Seiko? A może jest to na tyle skomplikowane, że lepiej nie rydzykować?
Mi przyda się na pewno, a i pewnie potomności również.
_________________ Segoy
Pietrek [Usunięty]
#2 Wysłany: 2011-11-23, 15:25
To zadanie nie powinno Cię przerosnąć. Jak usunąć koronkę z 7s masz TUTAJ
Tylko musisz pamiętać o dobrym ustawieniu wskazówek względem kalendarza, żeby np. o szesnastej nie zmieniał daty razem z dniem. Albo ustaw wskazówki na 12 przed zdjęciem i później osadź nowe również na 12, albo po wyjęciu werku i zmianie tarczy włóż wałek, pokręć aż data przeskoczy i osadź nowe wskazówki na 12, czy 12:30
Nie ufam zegarmajstrom przeczytawszy kilka historii o tym do czego są zdolni...
Nie chciałbym mieć odcisków palców na nowej tarczy, pogiętych wskazówek czy czego tam jeszcze....
A najgorsze jest to, że w nie mam żadnego sprawdzonego majstra w Gdyni. Więc nawet nie wiem gdzie pójść, a ryzykować się boję.
Więc jak już ma mi to ktoś spieprzyć to wolę to sam spieprzyć