#1 Wysłany: 2011-08-15, 15:18 Mój nr2 homage na podstwie FHFa 2144 ozdobiona wersja
Witam
Mam rózne mechanizmy FHF 2144, ten ma szlif genewski, fajną tarcze z rombami - z reszta popatrzcie (look for yourselves) czekam na pasek nato (skóra, jasny brąz)
werk jest z zegarka kieszonkowego DAMAS watch co.
Co zrobić z zabrudzeniami na kopercie, chodzi mi konkretnie o te zabrudzenia przy deklu i teleskopach... Gdzie moge dać taką kopertkę wyczyścić..? Myjka ultradzwiękowa (soniczna) da rady, mysle o zakupie czegoś takiego..?
Ostatnio zmieniony przez Rudolf 2011-08-15, 15:21, w całości zmieniany 1 raz
Ten Werk ma 41mm i nic myfriendowskie do niego nie pasuje...
PS Koperta to chyba Stal nie jestem pewny na 100% ale nie wygląda to mi na chromowany cynk, cześć zabrudzeń usunąłem zwykłą bawełnianą szmatką...
Tak koperta jest z pasówki doxa/lanco (tarcza doxa/ mechanizm w środku lanco) Werk był w stanie agonalnym ale się nim zajmuje ale to przyszłość (back to future )
Patrząc na zdjecia chyba zamorduje swojego zegarmistrza za te rysy na werku przy śrubce od wałka...
Ostatnio zmieniony przez MirekArican 2011-08-15, 23:26, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#10 Wysłany: 2011-08-23, 10:37
Te koperty cynkalowe z przełomu la 40/50 mają charakterystyczny kształt.Na foto od strony dekla widać wyłażący cynkal , pozatym w tamtym okresie stalówek nie robiono a jedynie cynkalówy i aluminiaki gdzie aluminiaki różniły się kształtem i były do bardzo dużych i grubych mechanizmów( fi 50-55).Rzadziej można spotkać jeszcze mosieżne produkcji niemieckiej z początku lat 40-tych.Cynkal ma to do siebie że nawet jak go palcem potrzesz to szaro-czarna patyna schodzi po czym bardzo szybko wraca.