Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#1 Wysłany: 2011-07-28, 16:06 Rodina
Szukałem w szukajce, ale tematu o Rodinach jeszcze chyba nie było. Kupiłem sobie ostatnio Rodinkę. W końcu pierwszy awtomat, aż wstyd nie mieć . Jakoś nigdy nie było mi (finansowo) po drodze z Rodinkami i zawsze znajdowało sie cos lepszego. Tu zalicytowałem max 50zł i też odpuściłem, ale... ku mojemu zdziwieniu wygrałem . Nie wiem, przecież nie cuchnie, chyba że nie czuję . Zdziwiło mnie , bo Rodinki (ze zdjęciem dokumentującym posiadanie automatu) poniżej 50zł jeszcze nie widziałem. Wiem, że tarcza moze odstraszać paskudnym zaciekiem, ale az tak zła wcale nie jest... Tak czy inaczej w końcu mam Rodinkę i to w całkiem niezłym stanie. W srodku oczywiscie 2415, który okazał się być bardzo dobrze zachowany . Chodzi ładnie, luzów nie ma, automat nakreca w obie strony... lepiej niż myślałem!
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#8 Wysłany: 2011-07-28, 20:54
bardzo fajna - ciekawe jak z mechanizmem - w Rodinach leciały zapadki tzw. przez niektórych zegarmistrzów "pióra" pod kołem naciągowym. Znaleźć taki egzemplarz z dobrymi zapadkami to prawdziwe szczęście. W komodzie miałem Rodinę, w której te zapadki były dobre i mechanizm niekombinowany - a numer pod balansem miała 0000750. Była to rzeczywiście 750ta Rodina jaką wyprodukowano. Na wskazówkach była jeszcze farba z radem, a nie fosfor jak w nowszych, a części od nowszych Rodin do niej nie pasowały, pomimo iż z wyglądu były takie same. Teraz trafiła do nowego domu
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Ostatnio zmieniony przez Smok 2011-07-28, 20:54, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#9 Wysłany: 2011-07-28, 20:55
To piękną Rodinę miałeś U mnie mechanizm wygląda na bardzo dobry - zero zastrzeżeń do stanu technicznego, a wiesz, że mam odbite Choć oczywiście pewnei jakieś tam zużycie jest...
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-07-28, 20:57, w całości zmieniany 2 razy
mapeth [Usunięty]
#10 Wysłany: 2012-05-27, 12:00
no i ja dorzucę moją pierwszą, wyrwaną z allegro w dość fajnej cenie
po polerce szkiełka i dołożeniu paska prezenci się tak:
Pies czy kot?: pies Pomógł: 11 razy Wiek: 77 Dołączył: 18 Cze 2010 Posty: 1873 Skąd: WOT
#14 Wysłany: 2012-07-30, 10:52
Pokazywałem już chyba "starą" fotkę Rodiny mojej babci. Babcia, nie dowierzając automatowi, co dzień rano robiła gimnastykę lewej ręki, żeby się zegarek nakręcił.