Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#2 Wysłany: 2011-03-14, 17:40
Z tym będzie problem. Jakie wymiary byś nie znalazł i tak nie ma pewności, że będą się zgadzały.
Z tego co wiem rozbieżność wymiarów jest tak duża, że trudno mówić o jakiejś dopuszczalnej tolerancji.
Chyba najlepiej dokonać indywidualnych pomiarów pod konkretny zegar/kopertę.
Zadałem pytanie o wymiary i średnicę bezela na ruskim forum i odpowiedź brzmiała mniej więcej tak:
"To pytanie było już tu wielokrotnie zadawane w różnych wątkach i jeszcze nikt nie udzielił odpowiedzi"
_________________ The future will start tomorrow, not today.
#4 Wysłany: 2011-03-14, 20:58
Ktoś jeszcze dał taką odpowiedź. (Czarny bezel. Pomiar tylko podstawowych średnic).
"Диаметры черного безеля от мужика с пузырем: внешний - 39 мм, внутренний под посадочное место (нижний) - 24 мм, внутренний под стекло (верхний) - 21,3 мм. Латунный скошенный в профиле к краям и латунный прямой в профиле соответственно 38,5 мм, 24 мм, 21,3 мм"
Mniejsza o tłumaczenie, skupmy się na cyfrach
Nie mam pojęcia skąd te wymiary, pomierzyłem wszystkie swoje bezele i żaden wymiar tak dokładnie nie pasuje. Wynika z tego, że tolerancja wymiarów jest duuuuża
Podstawowe wymiary to z bezela jako tako ściągnę, niestety dokładne np. wewnętrznego rantu to już problem. Przydał by się właśnie do tego rysunek techniczny.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#8 Wysłany: 2011-03-15, 10:44
Ja jestem w trakcie wykonywania pomiarów bezela, a właściwie to mam pomierzony, teraz tylko rysunek jakiś muszę wykonać, potwierdzam że pomiary są dosyć kłopotliwe i mało powtarzalne, dokładność wykonania jest bardzo problematyczna.
#9 Wysłany: 2011-03-15, 10:54
Svedos zapodaj wymiary jak możesz, a wykonam wektor 1:1 z tego. Będzie można z tego zrobić 3D i na cnc dać
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#13 Wysłany: 2011-11-30, 09:17
Moim zdaniem w większości przypadków bezele do amfibii mają podobne wymiary wewnętrzne, bo robiłem rożne kombinację i w 99% było wszystko OK chociaż mam jedną amfibię, że dla niej każdy bezel wchodzi na wcisk . Jest jeszcze inny temat podejrzewam, że oprócz niewielkich różnic w wymiarach bezeli mogą występować małe różnice w średnicy drutu w bezelach.
#15 Wysłany: 2011-11-30, 19:32
Ja tam kłócił się nie będę, ale na jedną z moich uszatek pasują tylko dwa bezele i to niezależnie od wyprofilowania drutu. Innych zwyczajnie nie idzie wcisnąć, nawet bez drutu.
Z kolei na "noworosyjską" Amfibie oprócz oryginału dobrze pasuje tylko jeden z tych , które mam.
Widocznie mam za mało albo się czepiam.