Pies czy kot?: kot Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Wrz 2010 Posty: 1682 Skąd: Warszawa
#1 Wysłany: 2010-10-04, 14:49 Pabieda Red One
Z ogromnej mnogości Radzieckich i Rosyjskich zegarków, głównie jeśli chodzi o ich tzw. "design" czyli stylistykę zawsze mi pasowały pabiedy - taki zdawało by się zegarek dla ludu, prosty mechanizm, werk 2602 w przeważającej mierze bez zabezpieczenia na incablocu, ale im więcej ich mam tym okazuje się że jeszcze więcej pozostało do zebrania
Więc dosyć pisaniny - dziś do zestawu dołączyła wersaj Red, pozostała tylko jedna do kompletu...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#2 Wysłany: 2010-10-04, 15:02
Pokazywałem już w nowych nabytkach ale co mi tam.Może ktoś widział już coś takiego?Tarcza do sekundy centralnej a mechanizm do bocznej Tarcza oryginalna,nie żadna warszawska.Do tego mega dokładny.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Wrz 2010 Posty: 1682 Skąd: Warszawa
#3 Wysłany: 2010-10-04, 15:20
Buran, może to być przekładka, generalnie większość Pabied miała mały sekundnik, oczywiście po za tzw. Kirowskimi z centralną - tych było zdecydowanie mniej stad są cenione. W Twoim egzemplarzu są trochę już zmęczone życiem wskazówki ale oryginalne, tarcza też niestety z nalotem - , proponuję wymienić szkiełko na nowe, dużo na tym zyska, przy wymianie może zegarmajster spróbować kawałkiem waty nawiniętym na wykałaczkę zobaczyć czy się nie da lekko odświeżyć tarczy - są różne metody i długo by o tym pisać ale wymagają ostrożności bo można bezpowrotnie zniszczyć. No i jeszcze jedno - tarcza oczywiście jest ewidentnie od wersji z centralną sekundą. , wymień teleskopy, wytnij ten stały górny, daj jakiś paseczek i będzie ładną weteranką.
PS. co do dokładności to mam sporo pabied i dużo zależy od wyregulowania, jak nie była ruszana to może równiutko chodzić.
PS.2 jak możesz to wrzuć fotkę dekla i werku - zakładam że dekiel wypukły gładki bez napisów wciskany?
spartasongo [Usunięty]
#4 Wysłany: 2010-10-04, 15:23
Bardzo ładne pobiedy , gratuluje
ps. pomysłownik, jesteś przekonany o oryginalności pobiedy tej niebieskiej z dużą kopertą?
Ostatnio zmieniony przez spartasongo 2010-10-04, 15:52, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#5 Wysłany: 2010-10-04, 15:48
Werk 2603 z drugiej moskiewskiej jeszcze ze szlifem moskiewskim czyli lata 50 tarcza też wygląda na lata 50,koperta na 100% oryginalna.
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
spartasongo [Usunięty]
#6 Wysłany: 2010-10-04, 15:51
buran- chodziło mi o pobiede niebieska pomysłownika, a Twoja też ładna, sam mam kilka pobied i bardzo je cenię
#7 Wysłany: 2010-10-04, 15:54
Spartasongo, dziękuję, odpowiadając -
Z tymi tarczami następujące modele -
Czerwona, Niebieska, Czarna i Biała.
Czarna , na zbiorowej fotce z prawej strony ma nie od tego "typu" kopertę (za pewne o nią się pytasz?), czyli jak najbardziej "pabiedową" kopertę ale powinna być taka jak u pozostałych dwóch - czyli z ładnymi charakterystycznymi uszami (podobne w płaskim łuczu czy np. w wiesna'ch). Do tego te modele mają b. charakterystyczny ring z nazwijmy to ozdobnym radełkowaniem.
Białą tarczę ze złotymi b. charakterystycznymi indeksami widziałem tylko raz i nie dałem rady jej nabyć ale wierze ze sie kiedyś uda...
Co do różnorodności kopert to wrzucę jeszcze kilka zdjęć pokazujących jak są często zamieniane. W Pabiedzie jest to proste i szybkie, więc obecnie nie patrze na koperty tylko zbieram wg. tarcz których nie mam.
Cały ten bałagan sprawia że jest masa nazwijmy to "składaków". Sukcesywnie będę wrzucał.
Zatem kilka kolejnych fot:
Buran - te z centralną sekundą mogą wyglądać np. tak:
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#8 Wysłany: 2010-10-04, 15:57
Takie Pobiedy bez sekundnika spotyka się chyba za często, aby były to przekładki, choć z drugiej strony, może tyle było przekładek. Te dwie Pabiedy pomyslownika - bardzo ładne. Ta z inną kopertą - cóż nie lubię tych kopert, po prostu
EDIT: Spóźniłem się troszkę Ładna kolekcja - zawsze myslałem, ze ZIMowskie Pabiedy to fajny materiał na kolekcję, ale jakoś idę głownie w mechanizmy (przez co moja kolekcja wygląda nieco jak groch z kapustą )
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2010-10-04, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
spartasongo [Usunięty]
#9 Wysłany: 2010-10-04, 16:04
No masz kilka tych pobied tak jak myślałem winna być ta koperta z "radełkowaniem"
#11 Wysłany: 2010-10-04, 16:20
pmwas, no właśnie - mało kto je lubi zresztą na pasku też wyglądają średnio bo to kryte uszy typowo pod branzolete ponoć były.
Ale jak dla mnie to możecie wszyscy nimi pogardzać i ich nie lubić - bardzo dobrze , blee, będzie więcej dla mnie. Średnio w granicach kilkunastu zł je kupuję więc mi nie podwyższać średniej
Co do pabied w ogóle bez sekundy to zaskakujecie mnie, może w staruszkach z okolic 50 lat, bo nie spotkałrm takich fabrycznie - albo m. sek. albo c. sek. wynika to z werku. Dodajmy ze ten sam werk jest w ZIMA'ch, przez zegarmajstrów nazywany jest pabieda/zim
Dokładnie. Generalnie werk brzydki jak kupa, i dość awaryjny - z doświadczenia wiem że osie balansowe w nowszych gorzej znosiły przeciążenia niż te stare - może to kwestia oszczędności na materiałach lub obróbce, nie wiem. Kilka moich maselniczek poległo od zwykłego uderzenia, podczas gdy starsze potrafiły dzielnie znieść nawet upadek ...
#15 Wysłany: 2010-10-04, 17:24
pmwas napisał/a:
Takie Pobiedy bez sekundnika spotyka się chyba za często, aby były to przekładki, choć z drugiej strony, może tyle było przekładek.
Też mi się wydaje że coś jest na rzeczy,na większości tarcz z jedynki jest kirow a na tej cccp.Po za tym na zdrowy rozum tarcze wymienia się gdy jest sfatygowana czyli ta powinna być w stanie lepszym od koperty a tak nie jest.