#1 Wysłany: 2016-11-30, 17:55 Citek jastrząb czy nie:)
Kumotrzy
Dzisiaj przy spotkaniu z przyjacielem Tomaliuszem pokazałem niedawny nabytek. Szybko kolega mnie wyprowadził z dobrego nastroju stwierdzając, że coś jest nie tak. A jak miałem małe wątpliwości to przez telefon mówił, że kolorów nie odróżniam.
Do rzeczy
Zakupiłem ostatnio jastrzębia ale chyba z nim coś nie tak. logo na tarczy różni się od oryginalnego. Kolor tarczy też szaro czarny. A dekiel. Dekiel to sami oceńcie.
Wstawiam zdjęcia. Jakość kiepska przy nocnej lampce ale mam nadzieję, że wystarczy
I tak pisałem już do sprzedawcy. Napisał, że on podróbek nie sprzedaje. Nie mam powodów żeby nie wierzyć. W przypadku gdy okaże się, że do Citka mu daleko bez problemu oddaje pieniądze. Także proszę na nim psów nie wieszać
Pies czy kot?: pies Pomógł: 44 razy Wiek: 44 Dołączył: 12 Cze 2013 Posty: 11594 Skąd: Łódź
#8 Wysłany: 2016-11-30, 18:45
Mimo że w lokalu było dość ciemno, to Citek raczej nie jest a jak nim jest to nie powinien nim być
Dekiel to porażka, pomijając słaby grawer-niewyraźny, obły, widać na nim w osi duży ślad po obróbce CNC, lub chińskiej tokarki
Brak numerów, jakichkolwiek oznaczeń na deklu.
Wewnętrzny ring lata jak Żyd po pustym sklepie. A w ogóle to była taka wersja z szarym?
Wszystkie loga nie ostre, okrągłe wykończenia.
Wskazówka sekundowa też nie ostra od dupki strony, tylko obła.
To samo cała koperta, wkończenie krawędzi, tak gratowałem na praktykach detale w pierwszej klasie technikum
Luneta też jakaś okrągła.
Zabezpieczenie zapinki to kawałek blaszki, która nawet tam nie pasuję, a sam grawer na niej płytki.
Okienko daty też mi nie pasuję, takie namalowane a nie z podwójnym schodkiem, cyfry bardzo cienkie.
Jeszcze odnośnie GMT coś napiszę jak sprawdzę u siebie dla pewności
Przykro mi Łukasz
[ Dodano: 2016-11-30, 18:46 ]
Michał napisał/a:
Ktoś z Forum zetknął się już z podróbką jastrzębie, z tego co pamiętam to najprościej było stwierdzić po mechanizmie bo siedział tam zwykły kwarc
I tak tam pewnie będzie, żadnego solara, ta tarcza tak się nie mieniła, no ale ciemno było
Ostatnio zmieniony przez tomaliusz 2016-11-30, 18:49, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Cze 2016 Posty: 223 Skąd: Kraków
#9 Wysłany: 2016-11-30, 18:47
Okno datownika jest "stopniowane"? W sieci wszystkie takie posiadają i faktycznie ciężko odnaleźć dekiel bez oznaczeń i tarczę w takiej wersji kolorystycznej....
Pies czy kot?: pies Pomógł: 44 razy Wiek: 44 Dołączył: 12 Cze 2013 Posty: 11594 Skąd: Łódź
#11 Wysłany: 2016-11-30, 18:54
zetrov napisał/a:
Zdarza sie.
Sprzedający twierdzi ze pieniądze odda jak coś będzie nie tak. Zaproponował zebym go otworzył i sprawdził co w środku jest. Nie mam czym
Łukasz, jak tak na spokojnie popatrzyłem to na pewno to podróbka
Nawet nie ma sensu tego otwierać, chyba tylko jeśli chcesz udowodnić to sprzedawcy
A masz suwmiarkę?
Tylko tam te wypustki w deklu pod klucz też płyciutkie
pawel_krakow napisał/a:
Okno datownika jest "stopniowane"? W sieci wszystkie takie posiadają i faktycznie ciężko odnaleźć dekiel bez oznaczeń i tarczę w takiej wersji kolorystycznej....
Dokładnie, edytowałem to w poprzednim poście
Ostatnio zmieniony przez tomaliusz 2016-11-30, 18:55, w całości zmieniany 1 raz
No i się zgadza, okienko daty, dupka wskazówki sekundowej, brak obwódek srebrnych na indeksie 6 i 12., logo Citka nad WR i sama czcionka
A ring wewnętrzny i wielkość skali
Ostatnio zmieniony przez tomaliusz 2016-11-30, 19:07, w całości zmieniany 1 raz