Jak już widzieliście w odpowiednim temacie niedawno stałem się posiadaczem jasnej Strzały.
Konstrukcja tego modelu opiera się na klasycznej serii stopera "Strzała", rozpoczętej w 1959 roku.
Reedycja jest jak najbardziej zbliżona do prototypu, przy czym różnica polega na rozmiarze oraz na zastosowaniu nowoczesnych metod produkcji i wykończeniu.
Jej magia polega na zastosowaniu na tarczy poszycia bicolor, które pod każdym kątem zmienia odcień koloru na tarczy.
Patrząc na zegarek np: o godz 10 w słońcu oraz o 20 wieczorem patrzymy na dwa kolorystycznie różne zegarki.
Zdjęcia nadgarstkowe już niedługo.
Ostatnio zmieniony przez uki999 2010-08-02, 21:07, w całości zmieniany 2 razy
Gratuluję fajnego łocza ale zmartwię cię - ta edycja strzałki jest baaardzo daleko od oryginału! w zasadzie wszystko różni ten model od oryginalnych strzał
zaczynając od mechanizmu - 3133 w twoim a 3017 w oryginale, poprzez rozmiar koperty i napisy na tarczy
tak czy inaczej zupełnie przyzwoity zegarek (najbardziej mnie wkurza napis szturmanskie na tarczy, który ma się nijak do oryginału)
Konstrukcja tego modelu opiera się na klasycznej serii stopera "Strzała", rozpoczętej w 1959 roku.
Warto by też było zapytać, co autor miał tutaj na myśli... "Stopera Strzała", jako żyję, nie widziałem ...
uki999 [Usunięty]
#6 Wysłany: 2010-08-02, 21:29
Wiem byłem posiadaczem 3017 wiernej kopi Venus 150 i różnica jest pod każdym względem zauważalna
A jeżeli chodzi o stoper "strzała" też nigdy go nie widziałem jednak czytałem o tym w chronosie ostatnio jakoś...
Dobra pokażę wam
Ostatnio zmieniony przez uki999 2010-08-02, 21:35, w całości zmieniany 2 razy
Nie ja wychodzę z tego forum bo już siły nie mam .
Dlaczego nie mam dostępu do takich perełek ;x
uki999 [Usunięty]
#8 Wysłany: 2010-08-02, 21:46
Bardzo żałuję że nie mogłem wam pokazać 3 strzał na raz jednak te chronografy się jakoś mnie nie trzymają.
3017 i czarną musiałem sprzedać potrzeba pieniążków...
Może jeszcze trafię jakiegoś Poljota czy Sekundę w chrono, najlepiej czarną sekundę
Apropo nazwy "SEKUNDA" czy wiecie że te zegarki to były Poljoty z pierwszej moskiewskiej, tylko "sekundy" były eksportowane wtedy do Anglii.
Anglicy nie zgodzili się na użyci nazwy Poljot.
Chcieli stworzyć swoją nazwę i ją reklamować aby w razie upadku fabryki w moskwie nie wyszło że kupowali zegarki od rusków.
Tego dowiedziałem się w różnych rozmowach ze starszymi zegarkomaniakami.
Ostatnio zmieniony przez uki999 2010-08-02, 21:46, w całości zmieniany 1 raz
hehehe też mam takiego poljota i jeszcze striełę która była pierwowzorem Twojej uki999!
Przy okazji oprócz sekundy Rosjanie mieli jeszcze inne "zagraniczne" marki jak np. cornavin
Sekonda była brandem używanym przez radziecką centralę handlu zagranicznego by sprzedawać radzieckie zegarki za żelazną kurtyną. Generalnie, nie tylko w Anglii. Występowały pod nią wyroby wszystkich radzieckich fabryk, moskiewskich, cztstopolskich, penzenskich ...
To tyle na początek ...
uki999 [Usunięty]
#12 Wysłany: 2010-08-02, 22:34
No Rosjanie musieli jakoś sprzedawać swoje wyroby to czysty chwyt marketingowy.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#14 Wysłany: 2010-08-03, 09:29
uki999 napisał/a:
Bardzo żałuję że nie mogłem wam pokazać 3 strzał na raz jednak te chronografy się jakoś mnie nie trzymają.
3017 i czarną musiałem sprzedać potrzeba pieniążków...
Może jeszcze trafię jakiegoś Poljota czy Sekundę w chrono, najlepiej czarną sekundę
Apropo nazwy "SEKUNDA" czy wiecie że te zegarki to były Poljoty z pierwszej moskiewskiej, tylko "sekundy" były eksportowane wtedy do Anglii.
Anglicy nie zgodzili się na użyci nazwy Poljot.
Chcieli stworzyć swoją nazwę i ją reklamować aby w razie upadku fabryki w moskwie nie wyszło że kupowali zegarki od rusków.
Tego dowiedziałem się w różnych rozmowach ze starszymi zegarkomaniakami.
Kurcze jakbym miał strielę 3017 to musiałby mnie chyba głód przycisnać żeby ją sprzedać, ale są rożne sutuacje w życiu...