Poprzedni temat «» Następny temat
limitacja strela 3133
Autor Wiadomość
uki999
[Usunięty]

#1   Wysłany: 2010-07-05, 20:26   limitacja strela 3133

Witajcie Panowie
Chciałbym zapytać was jak to jest z tą limitacją niby na Russtime jest napisane że limitacja wynosi 000/999
a ja mam 000/500 :???:
Czytałem też że strela jest produkowana "przez sprzedawce rosyjskich zegarków w Niemczech Juria Levenberga, są one gorszej jakości od produkcji Volmaxa, chociaż czasem tańsze,
wzory są często takie same. "
oraz Volmaxa. Czy mi się przypadkiem nie trafił model od Jurka? :cry:

Znalazłem jeszcze coś takiego na stronie Russian watches
Niby z tyłu napis cyrylicą a limitacja 500szt w opisie 999
Mój odnośnik

Moja Strela

link do aukcji

Zegarek jest w trakcie reklamacji poprosiłem o dostarczenie do mnie zegarka z limitacją, która widnieje na aukcji. Jednakże sprzedawca powiedział mi taką nowinkę "firma Volmax utraciła prawo do wykorzystywania nazwy STRELA, wykupiła je ( uzyskała) niemiecka firma X" ( tutaj nie podał nazwy ) :shock:

Blaz
[Usunięty]

#2  Wysłany: 2010-07-06, 08:52   

Z tego, co wiem, to ta "niemiecka firma" to właśnie firma Levenberga. :?: Mówiąc szczerze to dzieje praw do nazwy Strieła są strasznie poplątane...

ALAMO
Pijak i Złodziej

#3  Wysłany: 2010-07-06, 08:55   

Ale to ten sam zegarek jest?
Wiesz - możesz mieć sekundnik w innym kolorze ;-) ...

Svedos
Dobry Mod

#4  Wysłany: 2010-07-06, 08:58   

Na tą chwilę VolmaX produkuje Strieły pod nazwą Szturmanskie, Strieły produkowane przez pewną niemiecką firmę , czyli Jurija wcale nie są gorsze od tych produkowanych przez Volmaxa. Jakość wykonania w obydwu przypadkach jest na bardzo wyskokom poziomie i tak na prawdę trudno odróżnić który model pochodzi od którego producenta. Co do limitacji w Rosyjskich i rosyjskopochodnych zegarkach to jest to sprawa względna, Rosjanie często stosują trick polegający na niewielkich( np. zmiana kolorów indeksów, inne wskazówki) i mało istotnych zmianach w stosunku do poprzedniego modelu i zaczynają limitację od nowa.

Tomek
King of chinese maierans
Nie znam się ...

Pies czy kot?: pies
 #5  Wysłany: 2010-07-06, 09:02   

Rzadko się zdarza otrzymać ten sam zegarek co na zdjęciach w opisie aukcji. I zazwyczaj, przy limitacji, sprzedawca to wyraźnie zaznacza. W tym wypadku tego nie zrobił, więc sądzę, iż jest podstawa do reklamacji.

uki999
[Usunięty]

#6  Wysłany: 2010-07-06, 11:25   

Ja przywiązuje wagę do szczegółów, cyrylica to cyrylica wtedy się czuje ze zegarek ma Rosyjską duszę.
Jeżeli chodzi o limitacje nigdzie nie ma informacji o anglojezycznych dekielkach oraz "dziwnej" limitacji 500szt a to tak jak mówicie zależy od produkcji i drobnych zmian kosmetycznych.
Dla własnego spokoju poprosilem o wymianę zegarka, po za tym moja miała ubytek warstwy luminesencyjnej na godzinie 3.

Svedos
Dobry Mod

#7  Wysłany: 2010-07-06, 11:40   

Limitacja 500 szt nie jest dziwna, ja mam Rosyjskie zegarki produkowane w limitacjach 200, 250, 300, 500 czy 3000 sztuk, nie jest regułą że limitacja ma wynosić 999 sztuk, to samo z opisem nie wszystkie zegarki są opisane cyrylicą, znakomita większość jest opisana alfabetem łacińskim.
Napisz kto był sprzedawcą tego zegarka, jeśli to znany wszystkim "mocny" to mogę ręczyć za niego.

uki999
[Usunięty]

#8  Wysłany: 2010-07-06, 11:54   

Mocnego znam, w pierwszym poście jest link do aukcji "mój odnosnik"
Nie mówię tu o vodolazie, którego limitacja wynosi 500szt czy aviatorze, które mam dwa jeden na 999 drugi ma sam numer 049 i jego limitacja tez wynosi 999.
Poprostu zdziwilem się brakiem cyrylicy i ta limitacją, nie mówię ze zegarek, który otrzymałem to szajs bo to nie prawda tylko chciałem zasięgnąć głębszych informacji.

Svedos
Dobry Mod

#9  Wysłany: 2010-07-06, 12:21   

Tu masz przykładowe limitacje z mojej kolekcji, w śród nich jest także Striełka.

Ostatnio zmieniony przez Svedos 2010-07-06, 12:25, w całości zmieniany 1 raz  

uki999
[Usunięty]

#10  Wysłany: 2010-07-08, 15:53   

Witajcie Panowie odświeżenie tematu
Jestem po spotkaniu z Poljot Euro i dyrektorem generalnym.
Sprawa streły wygląda następująco Pan Levenberg, który rozpropagował zegarki rosyjskie w Niemczech podrabia rosyjskie zegarki. Zastrzegł sobie nazwę Streła tylko na Niemcy i tylko on ma prawo do wykorzystywania nazwy w niemczech, Moskwa nigdy nie opatentowała nazwy dlatego każdy może robić Strełe nawet w Szwajcarii.
Błędem jest mówienie ze streła levenberga jest taka sama, jednak się różni.
Mechanizm streły volmaxowskiej jest umieszczany na stalowym koszyku gdyż 3133 jest mały i na czymś trzeba go umieścić, streła Levenberga ma plastikowy koszyk.
Dlatego jest tańsza, to nie wszystko levenberg podrabia aviatory pisząc "awiator" oraz volmaxowskie tanki.
Tyle ode mnie peace!
Ostatnio zmieniony przez uki999 2010-07-08, 15:56, w całości zmieniany 1 raz  

Rudolf

#11  Wysłany: 2010-07-08, 21:51   

Czyli dochodzenie się powiodło , dziekuję za informację na pewno się przyda na przyszłość.
Ciekawe swoją drogą jakie stanowisko w tej sprawie opowiedział by Pan Levenberg

Svedos
Dobry Mod

#12  Wysłany: 2010-07-08, 22:12   

Myślę że to co powiedział przedstawiciel Poljot Euro nie jest do końca prawdą, po prostu Striełki a właściwie ich reedycję produkują różne firmy , nie jestem do końca przekonany czy Mak Time też ich nie produkuje. Co różni te zegarki , czyżby ten nieszczęsny plastikowy pierścień dystansowy, wszak mają identyczne koperty, identyczne werki, identyczne wzorowane na tym samym modelu tarcze, większość z tych elementów pochodzi najprawdopodobniej od tych samych dostawców. Moja Strieła pod względem wymiarów koperty, kształtu,szkiełek, koronki i przycisków jest identyczna z Buranem jakiego posiadam. Ma limitację 500 szt i nie w środku plastikowego pierścienia.

I jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi najprawdopodobniej, a wręcz na pewno o pieniądze. Striełkę z kopertą 38 mm można kupić w przybliżeniu za 1500PLN , za Striełkę w większej kopercie 44 mm trzeba zapłacić dwa razy tyle i to jest cała filozofia, tyle kosztuje ów metalowy pierścień dystansowy.

I zgadzam się z Rudolfem, trzeba by posłuchać co w tej sprawie a do powiedzenia Jurij.

uki999
[Usunięty]

#13  Wysłany: 2010-07-08, 22:31   

Pan jurij zapewne powiedziałby ze to jego strieła jest oryginalna i zachwalal swój produkt.
Dowiedziałem się ze ów Pan miał proces sądowy za kopie aviatora, który przegrał.
Chłopcy tak jak mówiłem każdy z nas może wyprodukować striełe mając odpowiednie kontakty oraz narzędzia i powiedzieć ze to jego jest oryginalna :wink: ponieważ wszystkie części pochodzą od jednego dostawcy (prawie wszystkie), jednak nie wiadomo w jakich warunkach są składane i które z nich są oryginalne a które nie aby obniżyć koszty i na tym zarobić. Po za tym volmax nie kontynuuje dalszej produkcji jedyna ich limitacja to 999szt i ciężko ja dostać bo nie pojawiła się w katalogach na rok 2010, jedynie odświeżona wersja 44mm. Dlatego ktoś jeszcze chce na niej zarobić produkując jej wierne kopie.
Ostatnio zmieniony przez uki999 2010-07-08, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  

ALAMO
Pijak i Złodziej

#14  Wysłany: 2010-07-09, 05:41   

Sensowne założenie.
Zresztą faktycznie pan Levenberg miał jakiś czas temu dość złą karmę o ile kojarzę.

ROBAK
Ryżowy

#15  Wysłany: 2010-07-09, 07:59   

Podrobionych Aviatorów nie widziałem, sam się zastanawiałem czy wszystkie zegarki u Jurija pochodzą z legalnego Źródła, gdyż niektóre sprzedawał naprawdę w okazyjnych cenach. Swojego Burana Sybira kupiłem u niego z 100 dolarów australijskich. Ale teraz ma swoją markę Pilot ( której nazwa ewidentnie nawiązuje do poljota, a nawet nazwy sam do końca nie wymyślił gdyż przed nim powstała marka Pilot Time jednej z firm post poljotowskich), której mógłbym zarzucić wturność wzorniczą i ewidentne wzorowanie się na pozostałych rosyjskich firmach

Jednym z pierwszych był ten wzorowany na Poljocie Blu Angles
http://cgi.ebay.pl/PILOT-...=item5885185b72

i ten wzorowany na areonawigatorze

http://cgi.ebay.pl/PILOT-...=item5887ebf859

Nie uszanował też sztandarowego zegarka Aviatora WINGS

http://cgi.ebay.pl/PILOT-...=item58876acb86

Aczkolwiek wykorzystanie w nim tarchy ACZeta jest bardzo fajne i chętnie bym go przygarną

W jednym ze swojich ostatnich projektów po chamsku zerżną ( o ile nie wykupił projektu) linię Poljota Ruskij Aviator

http://cgi.ebay.pl/PILOT-...=item4cf0557a24
wcześniej widziałem znacznie bardziej nawiązujące do oryginału .

Jeszcze jednym grzechem Jurija jest dodawanie pasków z logo Poljota do zegarków PILOT

I oczywiście nie podaje miejsca produkcji swoich zegarków, na niektórych jest napisane tylko rosyjski mechanizm, gdzieś przeczytałem że zegarki dla niego są składane przez Moscow Clasic na co wskazywało by duże podobieństwo niektórych modeli .

jak ten do spitfaiera

http://cgi.ebay.pl/PILOT-...=item4cecb353f3

Oczywiście wszystkie te działania są zgodne z prawem tylko powodują że nie pałam do produkcji Levenberga wielką sympatią , ale oczywiście z otwartością czekam na nowe pomysły :smile:
:smile:

Odpowiedz do tematu