Poprzedni temat «» Następny temat
FENRIR - pierwsza pasówka - projekt
Autor Wiadomość
Fenrir
Kulis

Pies czy kot?: pies
 #1  Wysłany: 2014-05-18, 14:32   FENRIR - pierwsza pasówka - projekt

Jakieś 1,5 roku temu popełniłem taką Molnije z myślą o przełożeniu jej na rękę:

Początkowo plan był ściśle budżetowy. Znaleźć kopertę i przełożyć wszystko jak jest z zachowaniem koronki na 12.
Ale jakoś zapał wpierw osłabł, potem minął (trochę w skutek niemożności znalezienia taniej koperty) i skończyło się na tym, że stwierdziłem, że jedną kieszonkę warto mieć. Szczególnie, że czasem zdarza mi się występować w kamizelce.

Jednak - jak to mówią - kropla drąży kamień. Oglądając i podziwiając dokonania Kumotrów postanowiłem również zrobić coś swojego.
I tak w ostatnich dniach, w przypływie natchnienia zaprojektowałem tarczę i wskazówki w Corelu, jakie chcę mieć w swojej pasówce.

Zrobiłem dwie wersje (druga domyślnie miałaby być czarno złota) ale chyba zdecyduję się na biało czarną.
Jak widać inspiracja wikingami i mitologią nordycką jest tu mocno widoczna. W końcu nick Fenrir nie wynika z niczego ;) .
Postanowiłem, że symbol wilka Fenrira musi być no i napisy będą pisane nordyckimi runami. Napis FENRIR pod znaczkiem oraz NIFLHEIM MADE pod godziną szóstą (dla tych co znają mitologię nordycką wszystko jasne, dla nieobeznanych w temacie chętnie odpowiem).
Niestety godzin nie dało się napisać runami z uwagi na brak cyfr w alfabecie runicznym. Stąd ta rzymianka, ale starałem się aby pasowała do reszty czcionek.
Wskazówki - wymyśliłem sobie, że wszystkie będą w kształcie klasycznego ostrza wikingowego miecza, w kolorze stali (lub złote w drugie wersji). Na drugim końcu wskazówki sekundowej zamiast klasycznej kuleczki (nie wiem jak to się zowie :oops: ) umieściłem Mjolnir (kolejne nawiązanie do nordyckiej mitologi).
Motywów nordyckich miało być więcej (np. zamiast klasycznej podziałki sekundowej) ale uznałem, że tarcza byłaby zbyt przeładowana.

Nie mam zbytnio pomysłu na kopertę, chciałbym aby pasowała do ww. klimatu.
Oryginalna tarcza ma 42 mm i taki rozmiar nowej chcę zachować.
Jaki rozmiar koperty powinienem wybrać?
Tarczę zamówię zapewne w Chronostarze ale gdzie mogę zlecić wykonanie wskazówek?
Koledzy, pomożecie?
W związku z tym, że to mój pierwszy projekt wchłonę jak gąbka ;) wszystkie uwagi oraz ewentualną krytykę.

Ostatnio zmieniony przez Fenrir 2014-05-19, 19:59, w całości zmieniany 1 raz  

13lesiu
Starszy Kulis

#2  Wysłany: 2014-05-18, 16:09   

Trzymam kciuki.żeby ten projekt miał dobry finał :)

Fixxxer
Właściciel Kilku Fabryk Ryżu

#3  Wysłany: 2014-05-19, 08:01   

Powodzenia!
Największy problem będziesz miał ze wskazówkami. No chyba, że już masz kogoś kto Ci je na zamówienie wykona.

MirekArican
Starszy Ryżowy

#4  Wysłany: 2014-05-19, 12:57   

Dobry bardzo, dobry pomysł tylko czemu nie Muspelheim (bardziej do Polski pasuje) :D

Fenrir
Kulis

Pies czy kot?: pies
 #5  Wysłany: 2014-05-19, 20:54   

Fixxxer napisał/a:
Największy problem będziesz miał ze wskazówkami. No chyba, że już masz kogoś kto Ci je na zamówienie wykona.

Właśnie poszukuję kontaktu, kto by mógł to to wykonać.
Zastanawiałem się nad takim moim "znajomym" złotnikiem czy by mi tego w srebrze nie zrobił i pooksydował. Tylko pytanie czy by mu się chciało z taką malizną bawić a do tego tak precyzyjną.

[ Dodano: 2014-05-19, 22:22 ]
MirekArican napisał/a:
...tylko czemu nie Muspelheim (bardziej do Polski pasuje) :D

Hehe, że u nas niby taka ognista kraina, zamieszkana przez olbrzymów?? :D

Zawsze miałem ciągoty do zimnych i złowieszczych miejsc, więc nie mogłem wybrać inaczej niż Niflheim - kraina lodu, mgły, potępionych umarłych, którzy nie zginęli w walce.

Borewicz
Prezes Uncle Bens'a

#6  Wysłany: 2014-05-20, 11:19   

Fenrir, tego wilka musisz znacznie powiększyć w projekcie, albo będziesz miał na tarczy brzydki kleks, bo takiej ilości detali się nie da wydrukować w tak małym rozmiarze.

Jan Oborniak
Ostatnio zmieniony przez Borewicz 2014-05-20, 11:20, w całości zmieniany 1 raz  

MirekArican
Starszy Ryżowy

#7  Wysłany: 2014-05-20, 16:50   

Borewicz napisał/a:
Fenrir, tego wilka musisz znacznie powiększyć w projekcie, albo będziesz miał na tarczy brzydki kleks, bo takiej ilości detali się nie da wydrukować w tak małym rozmiarze.

Też mi się tak wydaje - już lekko się rozmywa ten rysunek...

A pro po Muspelheim - to mi bardziej chodziło takie prawie piekiełko - już nie chciałem nawiązywać do krainy gdzie włada córka Lokkiego :D

Odpowiedz do tematu