Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem w/w budzika,jedyną wzmianką z datowaniem jest TA STRONA-tylko czy aby poprawne?
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#3 Wysłany: 2012-07-24, 17:36
Ja się z rozbierania zegarków wyleczyłem raz na zawsze,nie masz namiarów na jakieś katalogi?
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#6 Wysłany: 2012-07-24, 17:58
Już ktoś go nie fachowo rozbierał i dwie śrubki są przekoszone
Ale to zegar, a nie zegarek, pokrętła z uchwytami odkręcisz, pozostałe ściągniesz, bo są na wcisk. I zostaną 3 śrubki, dekiel powinien wyjść.
A katalogów nie mam
_________________ Witajcie na Forum chinawatches.
Przynależność do forum nie jest obowiązkowa.
#8 Wysłany: 2012-07-24, 18:01
Ja bym go datował na okres po 1949, bo wtedy powstał ich 8-dniowy werk z budzikiem - wówczas niezły hit. BTW: nic ci nie przypomina ten tyłek, będący jednocześnie dzwonkiem?
I nie obraziłbym się na fotkę wierzchu obudowy.
#9 Wysłany: 2012-07-24, 18:15
xylog napisał/a:
Ale to zegar, a nie zegarek, pokrętła z uchwytami odkręcisz, pozostałe ściągniesz, bo są na wcisk. I zostaną 3 śrubki, dekiel powinien wyjść.
A katalogów nie mam
Już prostsze rzeczy spieprzyłem Budzik faktycznie może być powojenny tylko czemu ma nie siedem a piętnaście kamieni?
O to chodziło?
Ostatnio zmieniony przez buran 2012-07-24, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
#10 Wysłany: 2012-07-24, 19:15
buran napisał/a:
xylog napisał/a:
A katalogów nie mam
Już prostsze rzeczy spieprzyłem Budzik faktycznie może być powojenny tylko czemu ma nie siedem a piętnaście kamieni?
O to chodziło?
Obrazek
#12 Wysłany: 2012-07-25, 04:52
Dzięki,tego z ebaya też widziałem,od początku coś mi się nie zgadzało,firma chyba by się pochwaliła takim osiągnięciem.Te piętnasto kamieniowce to musiał być topowy model,zresztą to bardziej biurkowiec z alarmem niż typowy budzik.Zresztą wypuścili limitkę na jubileusz firmy,właśnie budzik 15 jewels.
Przy zegarze tego typu 17 kamieni nie jest wymaganiem niezbędnym, nie korelował bym tego z jakością. Dwa kamienie "zgubiły" się moim zdaniem na amortyzacji balansu, tzn. jej braku
#14 Wysłany: 2012-07-25, 06:49
Standardowo budziki Orisa miały siedem kamieni.
#15 Wysłany: 2012-07-25, 08:07
ALAMO napisał/a:
Przy zegarze tego typu 17 kamieni nie jest wymaganiem niezbędnym, nie korelował bym tego z jakością. Dwa kamienie "zgubiły" się moim zdaniem na amortyzacji balansu, tzn. jej braku
To akurat rypka - i tak są kamienie łożyskowe i nakrywkowe - reszta może być albo rubinowa, albo wciskana z brązu. Budzikowi to szczególnie nie szkodzi - tym się nie macha.
Gb.
[ Dodano: 2012-07-25, 08:27 ]
BTW właśnie dlatego bardzo chcę zobaczyć ten werk - 7 kamieniowe miały zdaje się wychwyt kołkowy, 15 kamieniowe - kotwicowy.
G.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-07-25, 08:28, w całości zmieniany 1 raz