Zgodnie z obietnicą daną jednemu z Szanownych Kolegów, pozwolę sobie w tym temacie zamieścić zdjęcia, które przedstawiają obiekty zegarmistrzowskiej rewitalizacji...
Niestety w okresie wcześniejszym nie wykonywałem fotografii wszystkich czasomierzy w ich pierwotnym stanie, a wię teraz nie jest możliwe dokonanie porównań i oceny efektów...
Dla zachowania pewnego porządku zegarki zostały ułożone w sposób alfabetyczny:
PS.
Obecnie na różnych etapach rewitalizacji znajduje się kilka starszych i nowszych zegarkowych nabytków, a więc w miarę możliwości postaram się na bieżąco kontynuować przedmiotowy temat...
<<<
_________________ I've seen things you people wouldn't believe...
Ostatnio zmieniony przez bladerunner 2018-09-04, 16:59, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot
#5 Wysłany: 2018-09-04, 20:27
Hej
Zegarki które pokazaleś są w fajnych stanach. Na temat Atlanica i Certiny się nie wypowiadam bo się nie znam.
Fajnie byłoby abyś dążył do tego żeby zegarki były w stanie zgodnym z oryginałem.
Można poszukać w różnych katalogach, galeriach albo zapytać kolegów.
Mieć zegarek w kolekcji który jest zgodny z oryginałem to naprawdę wielka frajda.
Zmień wskazówki w dwóch górnych Rakietach na poprawne + sekundnik w złoconej Sławie i wg. mnie bedzie super.
Ps. Zakładam że mechanizmy są właściwe. Jak masz wątpliwości możesz pokazać i zapytać.
Będę starał się dokumentować przebieg rewitalizacji kolejnych czasomierzy i mam nadzieję, że dzięki temu powstanie odpowiedni materiał porównawczy...
Kris.
Zależy mnie na tym, żeby moje kolejne zegarkowe nabytki do mojej jeszcze skromnej kolekcji, możliwie najbardziej były zgodne z oryginałem.
Sukcesywnie zapoznaję się z informacjami dostepnymi w Internecie, szczególnie na stronach rosyjskojęzycznych, w tym z katalogami i galeriami.
W kwestii zadawania pytań na Forum CW, to z wiadomego względu na chwilę obecną wolę zachowywać pewną ostrożność...
Jeżeli chodzi o wspomnianą Sławę 2428, to faktycznie sekundnik wymagałby wymiany i będę to miał na uwadze.
Natomiast wymienione zegarki Rakieta 2609.HA są niestety tzw. składakami, złożonymi z części dostępnych mnie we wcześniejszym okresie...
W kwestii mechanizmów, to zdaję się w tym zakresie na znajomego Znamienitego Zegarmistrza, co oczywiście nie oznacza, że nie mam żadnych wątpliwości...
Wostok (Восток) 2409
PS.
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc ze strony życzliwych Kolegów i wsparcie merytoryczne w przedmiotowym temacie i nie tylko...
<<<
Ostatnio zmieniony przez bladerunner 2018-09-05, 00:22, w całości zmieniany 2 razy
bladerunner, ja do Ciebie nic nie mam Po prostu nie które wpisy mnie drażnią. No ale w swoim temacie spamuj do woli.
I vice versa...
Pozwolę sobie jednak pozostać przy swoim stylu wypowiedzi i to nie tylko w swoim temacie...
Odin napisał/a:
Świetne zegarki i dobra robota
Ja tam lubię i oryginały i składaki.
Bardzo dziękuję za słowa uznania dla mojej skromnej zegarkowej kolekcji, której część powyżej zaprezentowałem...
Czasomierze zachowane w oryginalnym stanie zwracają moją szczególną uwagę, ale doceniam również takie, które składanie są z oryginalnych części...
Korzystając z nadarzającej się okazji pokażę teraz czasomierz Pobieda z interesującą giloszowana tarczą, w którym rewitalizacji wymagał jedynie mechanizm...
<<<
Obecnie posiadam dwa egzemparze Poljota, zwanego Papirusem i zastanawiam się co z nimi zrobić...
Najprostszym rozwiązaniem jest tzw. kanibalizacja, czyli wykorzystanie części z jednego do naprawienia drugiego...
Rozważam jeszcze możliwość rewitalizacji obu czasomierzy, chociaż może okazać się to trudniejsze do zrealizowania...
PS.
Ciąg dalszy oczywiście nastąpi, chociaż dopiero za jakiś czas...
<<<