Pies czy kot?: kot
#1 Wysłany: 2015-12-03, 10:22 Naprawa seiko 5 automatic z 1974 r.
Jakiś czas temu stałem się właścicielem zegarka Seiko 5 automatic z 1974 r. Niestety zegarek jest niesprawny i chciałbym go zreanimować. Problem polega na tym, że zegarek ma zaciskany dekiel i żaden spec w mojej okolicy nie potrafi go otworzyć. Znacie może kogoś z Łodzi, kto podjąłby się naprawy? A może któryś z kolegów z forum miałby taką możliwość.
#9 Wysłany: 2015-12-04, 08:01
Problem w tym, że oni właśnie nie mogą odkręcić/podważyć pierścienia który otacza szkło. Żaden nigdy się nie spotkał z taką formą dostępu do mechanizmu. I teraz nie wiem, czy pierścień jest tak zapieczony, czy oni nie wiedzą jak się do tego zabrać
Szymon [Usunięty]
#10 Wysłany: 2015-12-04, 08:12
Te pierścienie są po prostu na wcisk, więc może faktycznie się zapiekł
#12 Wysłany: 2015-12-07, 12:39
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Bogatszy w wiedzę odwiedziłem jeszcze jednego speca i bingo. Udało się zegarek otworzyć. Z autopsji wyszło, że skorodował wałek i dlatego nie dało się wyciągnąć koronki. Całkowity koszt naprawy wraz z czyszczeniem itp wyniesie 250 zł. Niestety ze względu na świąteczne wydatki muszę się wstrzymać z naprawą, ale w styczniu zegarek wraca do zegarmistrza. Dam znać czy się udało