Panowie-schodzicie na takie tamaty
hehehehe az miło poczytać
sergserg [Usunięty]
#62 Wysłany: 2010-09-07, 00:08
Maro66 napisał/a:
Trochę z innej beczki. Jak jest w kwestii trafiania w indeksy wskazówek w Oceanusie OCW-600TLBE-1A. Wie ktoś może?
Tak na zdrowy rozum - powinny być dobrze zgrane. Ale 600-tki nigdy na oczy nie widziałem. Zwykle te bardziej zaawansowane kwarce japońskie nie mają z tym problemu.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Maj 2010 Posty: 222 Skąd: miasto innowacji
#63 Wysłany: 2010-09-07, 09:05
Maro66 napisał/a:
Trochę z innej beczki. Jak jest w kwestii trafiania w indeksy wskazówek w Oceanusie OCW-600TLBE-1A. Wie ktoś może?
Sam fakt nie trafiania wskazówki na indeks nie jest wadą zegarka, i nie jest też regułą.
(jak bedę miał chwilę to wrzuce materaiał o tym).
Co do OCW-600 to nie ma on Tough MVT, wiec może się zdażyć ze sekundnik nie będzie trafał w indeksy jak to w kwarcach bywa. Fabrycznie wychodzi ok i trafia, ale z czasem (jakieś uderzenia, wstrząsy) moga swoje zrobić. Fakt synchronizacji droga radiową tego nie zmieni.
_________________ Fan zegarków Casio
sergserg [Usunięty]
#64 Wysłany: 2010-09-07, 09:31
iMac napisał/a:
Maro66 napisał/a:
Sam fakt nie trafiania wskazówki na indeks nie jest wadą zegarka, i nie jest też regułą.
(jak bedę miał chwilę to wrzuce materaiał o tym).
Co do OCW-600 to nie ma on Tough MVT, wiec może się zdażyć ze sekundnik nie będzie trafał w indeksy jak to w kwarcach bywa. Fabrycznie wychodzi ok i trafia, ale z czasem (jakieś uderzenia, wstrząsy) moga swoje zrobić. Fakt synchronizacji droga radiową tego nie zmieni.
iMac, moim skromnym zdaniem tak nie jest. OCW-600 jest zegarkiem z procesorem (wszystkie radiowe takie z definicji są), w którym jest PEŁNA kontrola nad każdą wskazówką z osobna. Duży sekundnik służy, oprócz wskazywania czasu, także do wskazywania opisanych na tarczy i na bezelu dodatkowych informacji. Oprócz tego jest w zegarku funkcja "zerowania" wskazówek na godz. 12, więc jeśli wstrząsy przesuną wskazówkę - można ją na powrót poprawnie ustawić.
Kwestia trafiania w indeksy w takim zegarku jest tylko tej natury, czy w trakcie produkcji chciało się spozycjonować wszystkie elementy na tarczy z odpowiednią starannością. Wydaje mi się, że tak, bo w czasach OCW-600 (2005 rok) Oceanusy były już nr 1 u Casio.
ToughMvt daje automatykę w kontroli i pozycjonowaniu wskazówek. Wcześniej była tylko "ręczna robota".
Przy okazji prostuję, pisałem parę stron do tyłu o "damskim" kalibrze E410 Citizena (z TC) i dziwnym sposobie połączenia wskazówek (data z godzinową, a minutowa z sekundą) i ich zasilenia przez 2 silniczki. Po zastanowieniu - ma to sens, bo pozwala niezależnie zmieniać godzinę (przy zmianie czasu letni/zimowy albo przy zmianie strefy czasowej) bez ruszania sekundy i minuty (bo to popsułoby ideę zegarka HEQ). Skośne chłopaki od Citizena wiedziały, co robią.
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-07, 10:12, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#65 Wysłany: 2010-09-07, 11:20
sergserg napisał/a:
czy w trakcie produkcji chciało się spozycjonować wszystkie elementy na tarczy z odpowiednią starannością
W tym jest problem , ale to nie tylko Casio , wszyscy tak mają , czasem biorąc dwa takie same modele - w jednym trafia w drugim nie . QC czasem załamuje ręce , tak myslę.
sergserg napisał/a:
pozwala niezależnie zmieniać godzinę (przy zmianie czasu letni/zimowy albo przy zmianie strefy czasowej) bez ruszania sekundy i minuty (bo to popsułoby ideę zegarka HEQ). Skośne chłopaki od Citizena wiedziały, co robią.
Pomysł na piątkę , takie proste a jakie praktyczne .
#66 Wysłany: 2010-09-07, 11:37
hotwax napisał/a:
W tym jest problem , ale to nie tylko Casio , wszyscy tak mają , czasem biorąc dwa takie same modele - w jednym trafia w drugim nie . QC czasem załamuje ręce , tak myslę.
Aż takiej wolnej amerykanki to tam nie ma. Przynajmniej te droższe linie dbają o jakość. Kolega na poprzedniej stronie wkleił zdjęcia z japońskiej fabryczki Casio, widać Oceanusa, z bardzo dużym reżimem rozmieszczania elementów na tarczy:
Osobiście nie zetknąłem się z żadnym egzemplarzem Oceanusa (poza bardzo wczesnym OC, robionym na Miyocie), Attesy , Exceeda (Citizen) czy Seiko z Brightz, gdzie byłoby nietrafianie w indeksy. Ale chyba wszystkie są to modele z napisem "made in japan".
#67 Wysłany: 2010-09-07, 11:41
a Tag Heuer , ML i wiele innych opisywanych na Kmziz . To oznacza że nie mają takie reżimu co do jakości ??
#68 Wysłany: 2010-09-07, 12:29
hotwax napisał/a:
a Tag Heuer , ML i wiele innych opisywanych na Kmziz . To oznacza że nie mają takie reżimu co do jakości ??
Dotknąłeś grubszej sprawy, Rudolfie
Tak na mój ograniczony ogląd, to ETA zmierzała do kalibrów kwarcowych od strony kalibrów mechanicznych, tzn. zmieniono "źródło napędu", zostawiając kółka, przekładnie i zębatki. Zamiast kręcić kilka razy na sekundę (i uzyskać w miarę płynny ruch sekundy) ruch generowany taktowaniem z oscylatora "szarpie" wskazówkę raz na sekundę. Nie da rady ustawić tak, żeby było dobrze, bo sam silniczek generujący ruch ma pewien luz. Nie ma mechanizmu wyrównywania wskazówek - bo musiałaby być większa elektronika, a wtedy bardzo łatwo machnąć od razu perpetuala. Nie wiem, czy istnieje ETA wyłącznie elektroniczna (taka bez kamieni).
Natomiast ścieżka japońska (pomijając Miyotę i jakieś podstawowe konstrukcje) to ścieżka elektroniczna. Większość kalibrów jest bez-kamieniowa, każda wskazówka niezależna (bez połączeń wzajemnych przy pomocy kółek i przekładni) podłączona do oddzielnego silniczka. Złapane luzy silniczka dają się wyrównać przy pomocy mikroprzesunięć (w procesie "kalibracji wskazówek"). W większości takich konstrukcji jest perpetual, bo co to za problem jeśli zegar i tak liczy czas cyfrowo.
#69 Wysłany: 2010-09-07, 15:04
Patrząc na ogół kwarców które się przewinęły przez moje ręce to żaden nie trafiał idealnie wskazówkami w indeksy , nie to żebym płakał z tego powodu ale fakt jest faktem .
Muszę się kiedyś szarpnąć na prawdziwego HEQ , albo napisać list otwarty do Św. Mikołaja żeby mi podarował taki zegarek
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#70 Wysłany: 2010-09-07, 15:16
Sergserg,masz racje.Ja mam wlasnie starego Oceanusa na Miyocie i nie trafia w indeksy.Ale to nie taki wypas co te nowe (-;
Ze tak odbije troche od tematu.Te kwarce Casio i Citka sa na kamieniach?
Co do dazenia do zegarkow kwarcowych od strony mechanicznych,spojrzcie na oysterquartze,o ktorych wczoraj pisalem.Tam normalnie jest kotwica i kolo wychwytu (-;
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Ostatnio zmieniony przez Janek 2010-09-07, 15:16, w całości zmieniany 1 raz
sergserg [Usunięty]
#71 Wysłany: 2010-09-07, 15:16
hotwax napisał/a:
Patrząc na ogół kwarców które się przewinęły przez moje ręce to żaden nie trafiał idealnie wskazówkami w indeksy , nie to żebym płakał z tego powodu ale fakt jest faktem .
Muszę się kiedyś szarpnąć na prawdziwego HEQ , albo napisać list otwarty do Św. Mikołaja żeby mi podarował taki zegarek
Nie wiem co japońskiego miałeś w rękach, ale np. cokolwiek od Citizena z Eco-Drivem, co ma perpetuala, tak jak kojarzę, ma dobrze zgrany sekundnik z indeksami. Takie zegarki z kontrolą poszczególnych wskazówek można poznać po tym, że po wyciągnięciu koronki sekundnik automatycznie ustawia się na 12-tą, a potem robi sam pełne koło przy obrotach koronki przy ustawianiu minut.
Ale też i mniej zaawansowane zegarki nie mają z tym problemów, mam jakieś Seiko na kalibrze V14J (kwarcowy solarny) i jak patrzę, też jest zgrane.
sergserg [Usunięty]
#72 Wysłany: 2010-09-07, 15:27
Heniek Pogromca napisał/a:
Casio to pewnie nie. A u Citka niektóre kalibry miały po kilka kamyków
Wydaje mi się, że jeśli w zegarku są niezależne wskazówki - to nie ma kamieni, bo wskazówka jest w miarę prosto podłączona wprost do silniczka.
Czasem na WUSie można znaleźć jakieś informacje + zdjęcie mechanizmu. Szkoda, że rzadko, bo ja chętnie bym obejrzał "bebechy"
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#73 Wysłany: 2010-09-07, 16:10
sergserg napisał/a:
Heniek Pogromca napisał/a:
Casio to pewnie nie. A u Citka niektóre kalibry miały po kilka kamyków
Wydaje mi się, że jeśli w zegarku są niezależne wskazówki - to nie ma kamieni, bo wskazówka jest w miarę prosto podłączona wprost do silniczka.
Czasem na WUSie można znaleźć jakieś informacje + zdjęcie mechanizmu. Szkoda, że rzadko, bo ja chętnie bym obejrzał "bebechy"
W sumie to masz racje,czesto nie ma za bardzo czego lozyskowac,nie pomyslalem o tym (-;
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Pies czy kot?: kot
#74 Wysłany: 2010-09-30, 22:07
sergserg napisał/a:
wahin napisał/a:
Ciekawe, dziękuję za artykuł.
PS.
Polemizowałbym na temat stwierdzenia, że każdy odbiornik jest nadajnikiem
W pamięci mam dziury, ale bez lokalnego generatora (zwanego heterodyną) nastawionego na konkretną częstotliwość nie wyłowi się z eteru sygnału o tej samej częstotliwości. Matematycznie opiera się to na jakimś wzorze z cosinusami.
Na pewno nie każdy odbiornik jest nadajnikiem, wystarczy wspomnieć tzw. radia kryształkowe nie wymagające własnego zasilania, odbierające właśnie w zakresie fal długich, czy proste układy RLC. Główne zużycie energii zachodzi zapewne podczas dekodowania i obróbki cyfrowej sygnału. Mitem jest też że namierzano w ten sposób radia odbierające "Wolną Europe", niestety te radia to namierzali głownie sąsiedzi.