Wiekszość popularnych modeli z SQ to zwykłe kwarce oprócz tych które podał Serg
Warto dodać, że COSC przy certyfikacji wymaga dla kwarca zachowania dokładności dziennej do 0.07s. Jak to pomnożymy *365 dni, to w roku wyjdzie jakieś 25s. Czyli wszystko co spełnia tą dokładność, to zegarki HEQ.
Pomógł: 12 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 2139 Skąd: Warszawa
#19 Wysłany: 2010-09-06, 18:45
Spoko nie macałem żadnego więc nie wiem jak z materiałami ale wierzę że są wysokiej klasy... Mówiłem strickte o wyglądzie (designie) - ot taki ze mnie wzrokowiec
Ostatnio zmieniony przez TowRoupas 2010-09-06, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
sergserg [Usunięty]
#20 Wysłany: 2010-09-06, 18:50
TowRoupas napisał/a:
Spoko nie macałem żadnego więc nie wiem jak z materiałami ale wierzę że są wysokiej klasy... Mówiłem strickte o wyglądzie (designie) - ot taki ze mnie wzrokowiec
A diver całkiem całkiem wygląda
Robiąc zegarek klasyczny, z 3 wskazówkami, nie bardzo jest z czym zaszaleć Można tylko kombinować z indeksami i wskazówkami. Zresztą dlatego spodobał mi się ten pierwszy wklejony Citizen - przez to wyniesienie na bezel oznaczeń indeksów.
Zegarki sportowe to zupełnie inna bajka, bo nie trzeba się niczego trzymać
Ten Twój Citek w tytanie jest świetny. Co do Certiny, myślałem właśnie o tej. Zresztą Certina ma tylko ten model kwarca z COSC, jest jeszcze wersja bez PVD, też na gumie.
sergserg [Usunięty]
#22 Wysłany: 2010-09-06, 21:55
Maro66 napisał/a:
Ten Twój Citek w tytanie jest świetny. Co do Certiny, myślałem właśnie o tej. Zresztą Certina ma tylko ten model kwarca z COSC, jest jeszcze wersja bez PVD, też na gumie.
Wiesz coś więcej o niej? Zaintrygowały mnie te dwie wskazówki sekund - to jest podwójny chronograf?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#23 Wysłany: 2010-09-06, 22:20
Rattrapante byloby w kwarcu troche bez sensu,szczegolnie,ze mozna sekunde zatrzymac i potem przywrocic do aktualnej pozycji.Tak przynajmniej bylo w kwarcach,z ktorymi ja sie spotkalem.
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Jest tak. Krótsza odmierza minuty, dłuższa sekundy, prawa tarcza - dziesiętne, lewa tarcza - godziny
EDIT: na dolnej tarczy jest sekundnik zegarka.
Ostatnio zmieniony przez Maro66 2010-09-06, 22:29, w całości zmieniany 1 raz
sergserg [Usunięty]
#25 Wysłany: 2010-09-06, 22:39
Maro66 napisał/a:
Jest tak. Krótsza odmierza minuty, dłuższa sekundy, prawa tarcza - dziesiętne, lewa tarcza - godziny
EDIT: na dolnej tarczy jest sekundnik zegarka.
Ha, ale była zagadka
sergserg [Usunięty]
#26 Wysłany: 2010-09-09, 22:15
Właśnie znalazłem info, że parę miesięcy temu pojawił się w UK (sklepy internetowe) zegarek HEQ w marce Pulsar od Seiko. Wewnątrz kaliber 8F56 (+-20s/rok) z perpetualem.
Wygląda tak:
PM5 003 Pulsar Perpetual
Cena: 60 funtów (czyli najtańszy HEQ jak do tej pory)
Niestety, "rozdrapany" w ciągu kilkunastu dni. Podobno był też puszczony na rynek węgierski.
Jakby ktoś przypadkiem znalazł jakąś aktualną ofertę, to proszę o info
Ostatnio zmieniony przez sergserg 2010-09-09, 22:16, w całości zmieniany 1 raz