Poprzedni temat «» Następny temat
Niestabilny chód Orient M-force Air Diver i DB przyspieszył.
Autor Wiadomość
Sylwek
[Usunięty]

#31  Wysłany: 2015-11-12, 22:33   

KDXX napisał/a:
z Deep Blue Pro Aqua też mam zagwozdkę - kupiłem egzemplarz od użytkownika Revolta - u niego robił 2-3 sekundy, u mnie najmniej 15.

W ostateczności chciałem iść do zegarmistrza ale jakoś wszyscy mi znani w Poznaniu unikają tematu ("regulacja nic nie da", "Seiko - nie da się regulować tego mechanizmu" itp.)

Dolińscy we Wrocławiu za regulację (albo próbę regulacji, bo bez gwarancji efektu) zawinszowali sobie 100 złotych :-(

hmmm m , nie... ja wcale nie chcę zaznaczać faktu,że całe dwa posty(jedyne zresztą na forum) dotycza jakiejś niestabilności ,czy niedokładności chodu. Myślisz chłopie,że skoro nabyłeś zegar od wspomnianego Kolegi,to jego wina ,że tak się dzieje? Na moje to gdybyś go kupił ze sklepu ,to miałbyś tak samo. Pewnie za mało efektywnie ruszasz odnóżem,
Revolta machał intensywniej i stąd możliwe odchyłki .

A co do możliwości regulacji tego mechanizmu ,to zdecydowanie się da, niestety większość polskich zegarmiszczufffff nadal twierdzi,że wszystkie zegarki automatyczne posiadają INCABLOC , a te które go nie mają , nie zasługują na jakiekolwiek zainteresowanie. Japońskie nie mają INCABLOC-u -a . Paniatno

:))

diver
[Usunięty]

#32  Wysłany: 2015-11-12, 22:56   

Sylwek opanuj się chopie, gość tylko węża morskiego zapuszcza ;) sposób na alcyb....

Apa13
Klon Sprzedawcy Ryżu
Artur

Pies czy kot?: pies
 #33  Wysłany: 2015-11-12, 22:59   

Taka uroda zegarka bez bateryjki. Jednego dnia da Ci 15 sekund życia wiecej, innego zabierze 8 s. Pomyśl, że jak go nie ruszasz i leży w pudełku to dwa razy dziennie wskazuje czas równo z zegarem atomowym :P

Co do zegarmajstrów to się nei dziwie, że nie chcą Seiko ruszać. Ja jak swoją % niosłem do majstra to Milka wysmaowalem ,aby bardziej kosznerna była :P

diver
[Usunięty]

#34  Wysłany: 2015-11-12, 23:13   

Niech kolega niezadowolony kupi sobie chronometr i będzie miał 1 s na dobę, albo trza się nauczyć samemu regulować i korektę sobie zrobić :)

Jacek.
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Sfermentowanego.

#35  Wysłany: 2015-11-12, 23:49   

diverofobia napisał/a:
(...) albo trza się nauczyć samemu regulować i korektę sobie zrobić :)

facepalm
Do czego ty namawiasz. Dopiero by się zaczęło szukanie (a raczej wskazywanie) winnych.
A może to i dobrze :D

Gboo.

Apa13
Klon Sprzedawcy Ryżu
Artur

#36  Wysłany: 2015-11-12, 23:57   

Ja wiem kto jest winny, ale on do Brukseli wyjechał :P

diver
[Usunięty]

#37  Wysłany: 2015-11-13, 00:10   

Jacek. napisał/a:
diverofobia napisał/a:

facepalm
Do czego ty namawiasz. Dopiero by się zaczęło szukanie (a raczej wskazywanie) winnych.

Gboo.

Namawiam do kupowania chronometrów :))

Jacek.
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Sfermentowanego.

#38  Wysłany: 2015-11-13, 00:12   

Apa13 napisał/a:
Ja wiem kto jest winny, ale on do Brukseli wyjechał :P

Czyżby to był ten sam, który powoduje ulatnianie się bąbelków z piwa, a w marcu prowokuje koty do wrzasku? cool
:))

Gbonx.

[ Dodano: 2015-11-12, 23:18 ]
---

diverofobia napisał/a:
Jacek. napisał/a:
diverofobia napisał/a:

facepalm

Gboo.

Namawiam do kupowania chronometrów :))

Zastrzelcie go.
(Tylko nakłaniam do rozwijania szlachetnego sportu strzeleckiego) cool
:D

Gborg.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2015-11-13, 00:13, w całości zmieniany 1 raz  

diver
[Usunięty]

#39  Wysłany: 2015-11-13, 01:02   

Kumie jacenty dzięki za komplement :))

tomaliusz
Klon Starszego Ryżowego
Król Kartofla

#40  Wysłany: 2015-11-13, 08:13   

KDXX, po prostu zegarek mechaniczny nie jest dla Ciebie, kup sobie kfarcoka ;)
No chyba że Revolta Cię zmusił :D

pdrog napisał/a:
... żyję z zasadą "miej wyjebane, a będzie Ci dane"....... ;)

KDXX
Kulis

#41  Wysłany: 2015-11-13, 09:15   

i oto mamy do czynienia z klasycznym nieporozumieniem, wyjaśnię zatem bez napinki:

1. po pierwsze i najważniejsze - nie pozwolę złego słowa powiedzieć na Revolta - zegarek, który mi sprzedał był i jest nie tyle absolutnie OK ale przede wszystkim w lepszym stanie niż wynikało z jego opisu, życzyłbym sobie i innym na tym forum i podobnych, żeby transakcje przeprowadzali w połowie tak, jak zrobił to Revolta

nikt do niczego mnie nie zmuszał :-)

wszelkim twierdzeniom mającym prowadzić do odmiennych wniosków mówię zdecydowanie nie

2. mechanizm się rozregulował w transporcie - tak uważam, a z uwagi na mój zajob co do dokładności chodu posiadanych zegarków (to już czwarty mój automat) to szukam odpowiedniej regulacji, czytaj: zmniejszającej dzienną odchyłkę, jak się da to super, nie da - trzeba z tym żyć

3. co do dokładności - mój manualny Poljot na 17 kamieniach robi (noszony rzadko bo rzadko ale codziennie nakręcany) - uwaga - jedną sekundę na plus tygodniowo (piszę słownie) i tak od początku września, kiedy odebrałem go z konserwacji

4. @diverofobia - o co chodzi z "wężem morskim"?

Svedos
Dobry Mod

#42  Wysłany: 2015-11-13, 09:49   

KDXX, a kiedy go kupiłeś?
Daj mu troszkę "odsapnąć" po podróży, przesyłki są bardzo często narażone na znaczne "przyspieszenia" w trakcie transportu, poczekaj kilka tygodni a chód powinien się ustabilizować.
I jeszcze jedno jak sprawdzasz dokładność chodu...powinno się to robić dokładnie po 24 godzinach od momentu ustawienia zegarka, tylko wtedy wynik jest miarodajny wszelkie inne sprawdzenie w międzyczasie nie jest obiektywne bo zegarek rożnie pracuje w zależności od stopnia nakręcenia sprężyny. No chyba że sprawdzasz na chronokompaktorze czy innym wibrografie. A aaaa samoistne nawet pod wpływem dosyć silnego "przyspieszenia" regulatora w SEIKO jest mało prawdopodobne, przesuwki w Seikaczach są ciasno spasowane i ciężką "chodzą". Nie widzę też większego powodu dla którego zegarmajstry unikają ich regulacji to się da normalnie wyregulować, no chyba że sam mechanizm ma jakąś ukrytą wadę

Woytec
Starszy majerankowy
Stary zrzęda

#43  Wysłany: 2015-11-13, 10:16   

Raczej zegarmajstry mają ukrytą wadę, bateryjkarze kufa :złośliwiec:

Komunizm 2.0, czyli nie będziesz miał nic i będziesz szczęśliwy.
Ostatnio zmieniony przez Woytec 2015-11-13, 10:17, w całości zmieniany 1 raz  

diver
[Usunięty]

#44  Wysłany: 2015-11-13, 10:17   

KDXX napisał/a:
@diverofobia - o co chodzi z "wężem morskim"?

no napisałem przecież: sposób na Alcybiadesa- taka książka dla młodzieży, nie czytałeś?,
no to nic złego ani obraźliwego, nawet w najgorszym tych słów znaczeniu to tylko prowokowanie dyskusji na określony temat, ale może to też być pytanie interesujące dla innych i prowokujące ich do odpowiedzi, ja też mam zwiechę na punkcie dokładności chodu,
ale ja nauczyłem się sam doregulowywać sobie zegarki choć zegarowym miszczem nie jestem cool
Ostatnio zmieniony przez diver 2015-11-13, 10:21, w całości zmieniany 1 raz  

KDXX
Kulis

#45  Wysłany: 2015-11-14, 14:12   

OK, dziękuję za odpowiedzi.

Zegarek mam już ponad miesiąc i odchyłki nadal są znaczne.

Znalazłem flmik w sprawie regulowania zegarków z NH36 (4r36) - niby wygląda prosto, ale komentarze raczej "odradzające"

https://www.youtube.com/watch?v=6nzcUvXdnvM

Znajdę zegarmistrza, który podejmie się sprawy to będę działał, raczej nie ośmielę się grzebać sam.

Pozdrawiam
K.

Odpowiedz do tematu