Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#16 Wysłany: 2014-08-26, 22:23
tak btw skoro sposób leżenia ma wpływ na dokładność chodu to czego chcecie - najdokładniejszy jest ten zegarek który cały czas nosisz
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
diver [Usunięty]
#17 Wysłany: 2014-09-03, 16:20
jestem tu nowy, ale według mnie sprawdzanie poprawności chodu zegarka ma tylko sens gdy nosi się go na ręku, ja nigdy nie zdejmuję aktualnego i reguluje go do mojej łapki (zdziwiłem sie gdy Mołnia osiągnęłła +_1s), kolega Ciniol ma rację (tylko w normalnych warunkach sprawdza się dokładność zegara- nawet w trakcie z żonką...)
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#18 Wysłany: 2014-09-03, 20:27
diverofobia napisał/a:
jestem tu nowy, ale według mnie sprawdzanie poprawności chodu zegarka ma tylko sens gdy nosi się go na ręku, ja nigdy nie zdejmuję aktualnego i reguluje go do mojej łapki (zdziwiłem sie gdy Mołnia osiągnęłła +_1s), kolega Ciniol ma rację (tylko w normalnych warunkach sprawdza się dokładność zegara- nawet w trakcie z żonką...)
A z przyjaciółką żony?
Znaczy, zegarek nie wykazał anomalii, tylko ta małpa się wściekła.
A serio: w dobrym stanie i dobrze wyregulowany zegarek powinien trzymać dokładność w dowolnej pozycji.
Przynajmniej na chronokomparator.
Żeby nie zakładać nowego tematu DB Pro Aqua na Seiko TMI NH 36, który przez półtora roku chodził bardzo dokładnie może ze 2 tygodnie temu przyspieszył, że robi +35s/24 h. Nie upadł i nic się z nim nie działo. Mógł się namagnesować ? Sam nie wiem bo praktycznie do tej pory to chodził +2-3s/ 24h.
_________________ Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Ostatnio zmieniony przez kornel91 2015-11-11, 12:54, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 64 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19098 Skąd: TST
#24 Wysłany: 2015-11-11, 13:04
kornel91 napisał/a:
Żeby nie zakładać nowego tematu DB Pro Aqua na Seiko TMI NH 36, który przez półtora roku chodził bardzo dokładnie może ze 2 tygodnie temu przyspieszył, że robi +35s/24 h.
Niektórzy piszą, że koperta w Pro Aqua to barokowa ale mi właśnie leży do tego dobre regulacja mniejszymi ogniwami i zegarek leży jak przyklejony przy wadze 230 g na moim nadgarstku no i super świeci.
_________________ Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
z Deep Blue Pro Aqua też mam zagwozdkę - kupiłem egzemplarz od użytkownika Revolta - u niego robił 2-3 sekundy, u mnie najmniej 15.
W ostateczności chciałem iść do zegarmistrza ale jakoś wszyscy mi znani w Poznaniu unikają tematu ("regulacja nic nie da", "Seiko - nie da się regulować tego mechanizmu" itp.)
Dolińscy we Wrocławiu za regulację (albo próbę regulacji, bo bez gwarancji efektu) zawinszowali sobie 100 złotych
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
tak, najmniej 15 sekund na dobę (bywa i 25), też zwracam uwagę na dokładność zegarka, wiem, że nie będzie 0 sekund/dobę ale miło by było osiągnąć maksymalne 5 s./d., tym bardziej, że to osiągalne dla tego mechanizmu