#1 Wysłany: 2010-08-31, 18:35 Boh dwojcu lubit ...
Dziś ciekawy pakiet mi przyniósł pan listonosz
Dwa rózne zegarki, we wszytskich mechanizmy spełniające te same założenia - 2609, czyli mechanizm o średnicy 26 mm, z centralną sekundą, bez daty. Oba są ciekawe, i mniej popularne.
Pierwszy to Poljt :
Napędza on taki oto zgrabny garniturek z początku lat '70 :
Werk produkowany był w latach '70, to własne opracowanie.
Druga to Rakieta 2609 z lat '60 :
Napędza taki wyrób zegarkopodobny" dalece gorszy od Delbany ...
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2010-08-31, 18:37, w całości zmieniany 2 razy
Gratuluję nabytków
Rakiety są naprawdę pyszne, było ich kilka wariacji i namieszali przy tym jak to tylko możliwe
Ze składników: biała i czarna tarcza, srebrne i złote wskazówki, srebrna i złota koperta zrobili misz-masz.
Lechu - niebieskie gwiazdki z tego co wiem były montowane tylko w werkach precyzyjnych - 2809 i 2805 (taa...) - być może rozmiar jest ten sam i wymieniano.
Aronus - nie widziałem w życiu czerwonych znaczków na werkach radzieckich.
Szymek - tego Poldka to ja widziałem, świetny jest !
Wujek Alamo
...
A Poljota na 2609 mam ale takiego:
Toś mnie Szymki zaskoczył z tym poljotem - nie spotkałem dotad 16j/17j z "de luxową" tarczą - zacny
Poproszę o dokładniejszą fotorelację bo jestem go bardzo ciekaw
I gratuluje oczywiście Zwyczajowego pozdrowienia Ci oszczędzę coby Cię nie deprawować, ale na przyszłość po stokroć !!!!
Aronus napisał/a:
Panowie, a były na tych kołach trójkąty barwione, bo mam rakietę z trójkątami czerwonymi, ale zawsze myślałem, że to czyjaś radosna twórczość
Nigdy nie spotkałem w rakiecie barwionych - moze niebieskie oksydowane to bym przełknął jako oryginalne, ale czerwone... chyba jakiś domorosły stylista maczał w tym farbki...
wahin napisał/a:
Gratuluję nabytków
Dorzucę jeszcze wostoka 2609
Piekna tarcza !!! Trudno te zegarki trafić z tak dobrze zachowana - gratuluje
P.S Chyba w środku jest 2209 w kopercie a'la de luxe jak sie nie mylę to jest.
Ostatnio zmieniony przez voli 2010-08-31, 20:47, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#15 Wysłany: 2010-08-31, 21:16
Poljot bardzo ładny, lubię Poljoty na tym mechanizmie, były świeższe stylistycznie od tych na werkach z kirowskiego, a koperty były złocone jeszcze według starej szkoły czyli dwudziestoma mikronami.
Co do rakiet na tym werku, to uwielbiam ich stylistykę, są niepowtarzalne
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!