Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 10 Mar 2014 Posty: 199 Skąd: Oberschlesien
#106 Wysłany: 2015-02-19, 15:21
Zegar bardzo ładny. Chyba się złamię. Święta idą to jakiś prezencik trzeba zamówić. Jakiś czas temu uparłem się, że nie kupię bez datownika. Jako że argument się skończył to teraz tylko trzeba zdecydować jaki kolor
Zegar bardzo ładny. Chyba się złamię. Święta idą to jakiś prezencik trzeba zamówić. Jakiś czas temu uparłem się, że nie kupię bez datownika. Jako że argument się skończył to teraz tylko trzeba zdecydować jaki kolor
Nie masz uprawnień do składania ofert sprzedaży
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2015-02-20, 11:19, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Crux Sacra Sit Mihi Lux Non Draco Sit Mihi Dux
krawiec [Usunięty]
#112 Wysłany: 2015-02-23, 21:54
Obik napisał/a:
Cóż, tak jak we wszystkim wzorują się na Nomosie
Chyba nie na Nomosie tylko na Stowie. Nomos to stosunkowo młoda firma-rok założenia 1990. Stowa produkowała zegarki o tym designie dużo dużo wcześniej.
Ostatnio zmieniony przez krawiec 2015-02-23, 21:54, w całości zmieniany 1 raz
Zgadzam się że taka Bauhausowa tarcza jest starsza niż Nomos. Jednak przypuszczam że te zegarki nie mają przeszklonego dekla jak Nomos. Rodina ewidentnie naśladuje Nomosa, na przykład Rodina z rzymskimi cyframi to naśladownictwo Nomos Ludwig. Na WUSie był nawet wątek gdzie pokazano zdjęcie Rodiny gdzie dekiel był z niemieckimi napisami dokładnie jak w Nomosie. Podejrzewano tam że producent Rodin produkuje też podróbki Nomosa. Osobiście bardzo mi się tego typu zegarki podobają, a gdyby Rodina wypuściła coś podobnego do Nomosa Lambda to byłbym w siódmym niebie.
krawiec [Usunięty]
#114 Wysłany: 2015-05-10, 15:49
Odkopuję temat, właśnie pojawiła się nowa wersja rodiny:
-ręcznie nakręcana,
-pełny dekiel,
-34.5mm bez koronki, 7.5mm grubości, 40g wagi.
Trochę kuśka mała, ale na niewielkich nadgarstkach nie powinno być źle, mały bezel i biała tarcza powiększają optycznie...
Co sądzicie?
Ps. nie sugerować się napisem automatic, nie wiem co "twórcy" mieli na myśli
Dla tych, którzy narzekali, że standardowa Rodina jest za mała(38mm) i dostali prawie zawału serca na wieść o pojawieniu się jeszcze mniejszej Rodiny(34.5mm) pojawiła się nadzieja. Właśnie została zaprezentowana 41.3mm wersja Rodiny(wymiary bez koronki), ręcznie nakręcana z pięnkym mechanizmem . Niestety cena też "piękna".