Pies czy kot?: pies Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 13 Mar 2014 Posty: 242 Skąd: Mazowsze
#1 Wysłany: 2015-04-27, 19:14 Czy da się odrdzewić wskazówki?
Mam stareńką Delbanę, chciałbym uratować z niej wskazówki i przeszczepić do drugiego egzemplarza, który sobie buduję z części. Czy da radę usunąć rdzę ze wskazówek? Nalot jest miejscami, nie są całe rude Nie wiem jak głęboko wżarła się rdza, jak zacznę działać to się przekonam.
Czy fosol coś poradzi? Najpierw chemia potem mechaniczne darcie? Poradźcie jeśli łaska
Szymon [Usunięty]
#2 Wysłany: 2015-04-28, 07:15
Tu jest świetny filmik pokazujący renowację wskazówek:
Pies czy kot?: pies Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 13 Mar 2014 Posty: 242 Skąd: Mazowsze
#3 Wysłany: 2015-04-28, 19:29
Dzięki, obejrzałem właśnie. Wiecie może czym zalana jest myjka ultradźwiękowa na tym filmie? I jak fachowo nazywa się to narzędzie, którym autor poleruje wskazówki? Mam na myśli to elektryczne (na baterie?).
Nadal jednak nie wiem co z rdzą
Szymon [Usunięty]
#4 Wysłany: 2015-04-29, 05:37
rafau napisał/a:
Dzięki, obejrzałem właśnie. Wiecie może czym zalana jest myjka ultradźwiękowa na tym filmie? I jak fachowo nazywa się to narzędzie, którym autor poleruje wskazówki? Mam na myśli to elektryczne (na baterie?).
Nadal jednak nie wiem co z rdzą
Czym dokładnie zalana jest myjka nie wiem.
To czym polerowane są wskazówki to uniwersalna mini szlifierka ręczna - coś a'la Dremel. Może nazwa nie jest bardzo fachowa, ale po niej najszybciej znajdziesz (wzięła się od najbardziej znanego producenta tego typu narzędzi).
Sylwek [Usunięty]
#5 Wysłany: 2015-04-30, 19:48
rafau, Fosol jest do stali i żeliwa ,, jaką masz pewność,że Twoje wskazówki są z takiego materiału?
Możesz to sprawdzić na między innymi : magnesie neodymowym,który będzie Ci niezbędny do polerowania później w.wym. dremelkiem .
Można sprawdzić zwykłym magnesem.
Więc zacznij od sprawdzenia materiału, jak żelazo to możesz fosol użyć . Tylko pod kontrolą proszę..
Z_bych Koneser chińskiego majeranku Morda Zdradziecka