Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 23 Cze 2011 Posty: 6122 Skąd: Warszawa
#16 Wysłany: 2015-02-17, 15:24
Svedos napisał/a:
Panowie po wymianie baterii w wielu zegarkach trzeba od nowa "poustawiać" w prawidłowej pozycji wskazówki i robi się to przyciskami od chrono lub dodatkowymi pusherami w odpowiedniej sekwencj...
Ale Pan Szanowny pisze o zerowaniu chrono na 12, tutaj jak rozumiem wskazówka trafia gdzieś pomiędzy indeksami.
Sam niestety mam podobny problem jak kolega - poszedłem w Warszawie do p. Andrzeja z Time Polu (szanowany gość), żeby mi baterię w Deep Blue wymienił, bo dekla nie mogłem otworzyć.
Pan jak wymienił, to utraciłem szybką zmianę daty, a zegarek staje jak chce.
Już u naszego Mistrza Janka się okazało, że partacz włożył złą baterię - za grubą - więc uciskała koło datownika i coś tam jeszcze popsuła.
_________________ "Sracz był oddalony od wyra, szło się w deszczu. Gówniane to były czasy."
Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 30 Sie 2013 Posty: 614 Skąd: ze wsi
#22 Wysłany: 2015-02-17, 18:16
Pan Kowal naprawiał/poprawiał/przywracał mi do życia setki rusków (fakt, że mechaniki i automaty, może w bateryjkach nie jest zbyt biegły ) ale złego słowa na współpracę z nim powiedzieć nie mogę, no może poza terminowością pracy, ale to nie stanowiło dla mnie nigdy większego problemu
Pies czy kot?: kot Pomógł: 101 razy Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 29459 Skąd: KrK
#23 Wysłany: 2015-02-17, 18:45
mapet napisał/a:
...może w bateryjkach nie jest zbyt biegły )
...
Na ręce ma jakieś Casio na prąd. Pewnie sam sobie zmienia bateryjkę.
Poza tym miał (może i ma do dzisiaj) autoryzowany serwis jakieś marki, gdzie większość to były bakterie.
Może miał po protu dzisiaj zły dzień. Każdemu się zdarza.
#24 Wysłany: 2015-02-18, 19:27
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem.
Dzisiaj wiadomość pozytywna.
Odwiedziłem innego zegarmistrza, który w kwadrans (na poczekaniu) doprowadził zegarek do stanu wyjściowego, za doprawdy niewielkie wynagrodzenie.
Dla zainteresowanych: zakład w Rynku Głównym, w tej kamienicy obok Pałacu Pod Baranami.
Cóż, bez wyciągania powtórnie mechanizmu się nie obeszło, trzeba było trwale zamontować wałek z koronką, założona została też uszczelka pod deklem.
A więc dało się szybko, sprawnie, bez marudzenia i arogancji.
Wszyscy moi znajomi, zegarkoświry, zostali poinformowani o fachowości pana Kowala.
Słów, które użyli, nie przytoczę, zostawię w domyśle.
W rezultacie pan zegarmistrz z Rynku zyska dodatkowych klientów, a partoła niech dalej reanimuje zegarki z kukułką.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#25 Wysłany: 2015-02-19, 04:09
sierżant napisał/a:
a partoła niech dalej reanimuje zegarki z kukułką.
Żebyś się nie zdziwił - kukułki to wyższa szkoła jazdy Na poważnie, to mało który zegarmistrz chce reanimować zegary z kukułką (szczególnie radzieckie) bo są zmierzłe w naprawie i zarobek na nich żaden.
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!