Pies czy kot?: pies Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Wrz 2012 Posty: 1381 Skąd: jasło
#1 Wysłany: 2015-01-21, 15:34 Parnis pilot 47mm
Koledzy miał ktos do czynienia z pilotem parnisa w rozmiarze 47mm ? Dużo bedzie wiekszy optycznie od Steinharta 44mm ? Miał ktos porownanie ? Moze jakies fotki nadgarstkowe?
Podoba mi sie w nim wszystko , kolor tarczy, koronka, nakładane indeksy, centralna sekunda, tylko boje sie tego rozmiaru...... nadgarstek mam 19,5 cm.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 41 razy Dołączył: 26 Mar 2013 Posty: 4782 Skąd: Opole
#3 Wysłany: 2015-01-21, 15:56
Parnis 47mm "niby" jest większy ale to różnica kosmetyczna jest - no i zdecydowanie wygodniej się go nosi niż Stenka 44mm, lepiej się układa na ręce...
Nie przyszło mi do głowy żeby pstryknąć typowe zdjęcia porównawcze ale mam takie:
Edit - nadgarstek 19,5 - 21cm ( w zależności od zapotrzebowania na ruch )
_________________ Nieczynne z powodu że zamknięte
Ostatnio zmieniony przez Daito 2015-01-21, 15:58, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 13 razy Wiek: 41 Dołączył: 23 Wrz 2012 Posty: 1381 Skąd: jasło
#4 Wysłany: 2015-01-21, 17:59
Daito, dzieki za fotki
Mozesz jeszcze napisac jak z jakoscia tego parniaka ? duza przepasc w porownaniu z stenkiem ? Slychac bardzo prace wachnika ?
Szymon [Usunięty]
#5 Wysłany: 2015-01-21, 18:47
mazik77,
PArniak parniakowi nierówny. A to z tej przyczyny, że PARNIS, to nie jest marka
Parnis to sa "zegarki składaki" z azji robione przez wielu "składaczy" więc wszystki zależy od tego jakie jest źródło. Więc jak ten co ma Daito jest jakościowo spoko, to niech od razu Ci mówi skąd brał
Pies czy kot?: pies Pomógł: 41 razy Dołączył: 26 Mar 2013 Posty: 4782 Skąd: Opole
#6 Wysłany: 2015-01-21, 19:02
mazik77 napisał/a:
Daito, dzieki za fotki
Mozesz jeszcze napisac jak z jakoscia tego parniaka ? duza przepasc w porownaniu z stenkiem ? Slychac bardzo prace wachnika ?
Big piloty Parnisa miałem dwa - najpierw kupiłem używkę z czystej ciekawości i po pewnym czasie przekazałem dalej po jakimś czasie za nabyłem drugiego tym razem nowego - oba egzemplarze były bardzo udane - wahnik owszem słychać było ale dało się przeżyć. Jeśli chodzi o jakość wykonania w porównaniu do Steinharta - to nie znajdziesz tutaj różnic które tłumaczyły by rozbieżność w cenie na poziomie 1300zł, ale tak jest, moim zdaniem, w przypadku każdego zestawienia zegarka z Azji z podobnym z Europy zachodniej...
Ja swojego pilota kupowałem od manbushije na aliexpress. Myślę, że sporo zależy także od modelu, który się kupuje. Ludzie piszą, że piloty parnisy są dobrze wykonane, mój model to potwierdził. Kupiłem od tego samego sprzedawcy portugalczyka i przyszedł zepsuty, wskaźnik rezerwy stoi na 40h, sekundnik się nie kręci, wachnik chrobocze i ma ruch góra dół. Teraz właśnie reklamuje.
#9 Wysłany: 2015-01-22, 07:36
Sentinel napisał/a:
Podepnę się Jaki ten pilot mną L2L? Chodzi za mną ostatnio ale ja mam tylko 17,5 cm w nadgarstku i boję się że będzie wyglądał kuriozalne
IMO będzie. Miałem kilka razy parnisa pilota 47mm... i to są naprawdę duże zegarki. Miałem wtedy rękę 18/19 i były duże. Teraz mam 17/17.5 i na bank bym 47mm nie kupił.
Tam nie ma bezela, szkło jest ogromne, to dodatkowo optycznie powiększa zegarek.
#11 Wysłany: 2015-01-22, 13:41
Iks napisał/a:
W 44 nie ma, w 47 chyba właśnie jest
Potwierdzam - w 47 jest bezel - ale mały zegarek to to nie jest... choć tak jak pisałem na łapie wydaje się mniejszy niż Stenhart 44mm ale to przez inaczej zrobione uszy...
Niemniej to duży zegarek i zakup warto przemyśleć, choć ewidentnie uroku nie można mu odmówić. No i do Parnisa pilota 44mm nie ma co w ogóle porównywać bo to zupełnie inna kategoria wagowa jest... wiem bo też miałem...
_________________ Nieczynne z powodu że zamknięte
Ostatnio zmieniony przez Daito 2015-01-22, 13:43, w całości zmieniany 1 raz
Miałem przyjemność przymierzyć wczoraj Big Pilota dzięki uprzejmości kolegi z forum i wyglądał całkiem fajnie. Na pewno nie przytłaczał nadgarstka pomimo L2L = 55 mm czyli tyle ile ma mniej więcej mój nadgarstek w rzucie z góry. Sprawia to właśnie kształt uszu dzięki któremu zegarek mimo sporej średnicy i grubości leży jak przyklejony. Gdyby nie fakt, że ten którego mierzyłem był z małą sekundą zamiast centralnej już byłby mój.
Zaczynam więc polowanie na swój własny egzemplarz I już plany zakupowe na 2015 poszły w cholerę
_________________ If in doubt, FLAT OUT!!!
Maras68 [Usunięty]
#15 Wysłany: 2015-01-23, 10:06
Sentinel będziesz Pan zadowolony, ten BIG z centralną sek.wymiata...