Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2011 Posty: 480 Skąd: Tarnobrzeg
#1 Wysłany: 2014-12-13, 02:33 EDC z opcją garniturową
Witam szanownych kumotrów.
Jednym z moich planów zegarkowych na 2015 rok jest zegarek uniwersalny tzw EDC, ale który mógłbym założyć również do garnituru. Na horyzoncie pojawiło się kilka zegarków, które biorę pod uwagę. Parę warunków:
- budżet w granicach 2 kPLN
- ciemna tarcza
- średnica 40mm
Oto moje typy:
Certina Powermatic Limited Edition
Certina DS1
Tissot Visodate
Adriatica Worldchampion
Oris Big Crown
Oczywiście zaprezentowane zegarki są z różnych przedziałów cenowych (Oris na razie poza zasięgiem), ale chciałem pokazać co mi chodzi po głowie.
Proszę głosujcie, oceniajcie i polecajcie...
To tak samo jak DS1, nie?
Garniturowe są Adriatica - dziadkowa, Powermatic i Visodate.
A zarówno Orisa jak DS1 można co najwyżej do garnituru założyć. Czyli spełniają definicję. Prawdę mówiąc to Oris jest wręcz bardziej elegancki od DS1, która ma wyraźnie sportową nutę.
Klasyczny datepointer, ewidentnie nawiązujacy do lat '30 ubiegłego wieku.
Obejrzyj zdjęcia Wojtka, miał albo nadal ma ten model. Na żywo on dużo zyskuje. Świetny, nietuzinkowy zegarek.
Pomógł: 8 razy Wiek: 68 Dołączył: 31 Sty 2013 Posty: 1491 Skąd: z innego wymiaru
#9 Wysłany: 2014-12-13, 09:22
W mojej ocenie tylko dwa sikory spełniają założenia EDC i jednocześnie garniturowca - Certina Powermatic LE i Tissot Visodate.
Postawiłem w ankiecie na CPLE ze względu na dodanie w tym modelu złotych akcentów, które nadają zegarkowi dodatkowego sznytu.
Bo gdyby jeszcze koperta jego była również pozłacana, to byłby zbyt cygański a w takiej formie jest umiarkowanie wyważony wizualnie, ze wskazaniem na egelancję.
W Tissocie całość kompozycji tarczy mocno psuje napis firmy, ale da się wytrzymać - wziąłbym go, ale tylko za darmo
_________________ Normalność, to indywidualne postrzeganie rzeczywistości.
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Maj 2011 Posty: 480 Skąd: Tarnobrzeg
#10 Wysłany: 2014-12-13, 10:22
Czy w tej Cytrynce Powermatic LE tarcza jest matowa czy może gliszowana, perłowa?
DS1 klasyka, ale chyba już trochę opatrzony.
Szkoda, że Tissot nie ma antyrefleksu, który przydałby się przy czarnej tarczy.
Adriatica faktycznie dziadkowa, ale tutaj mocno przemawia cena (można już za 665zł wyrwać z mech Claro).
Oris bardzo ciekawy, ale nie widziałem na żywo, no trochę cena powala. Chyba, że używanego udałoby się wyrwać (ciężko chyba będzie).