Pytanie w sprawie oryginalności Junkersa. Moje wątpliwości co do oryginalności budzi koronka. Na zdjęciach w sieci wszystkie tego typu zegarki mają koronkę w kształcie cebulki. Junkers którego mam możliwość kupna ma koronkę spłaszczoną, znaczek na koronce też trochę inny niż logo Junkersa na tarczy. Czy ktoś wie coś na temat różnych typów koronek w Junkersach? Czy można było wybrać typ koronki przy zakupie? Nic takiego nie udało mi się w sieci znaleźć, chyba mało prawdopodobne aby ktoś wymieniał koronkę i/lub cały mechanizm?
Tutaj jak wygląda zegarek i koronka na stronie producenta:
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Paź 2014 Posty: 115 Skąd: Ostrowiec Św.
#4 Wysłany: 2014-10-26, 20:50
Dzięki za odpowiedzi. Czyli podsumowując zegarek ma wymienioną (nieoryginalną) koronkę. Domyślam się, że jeśli doszło do uszkodzenia wałka to nie wiadomo czy coś jeszcze nie zostało uszkodzone. Z zegarkiem ktoś coś niewątpliwie kombinował i to by tłumaczyło sporą ilość paprochów pod szkiełkiem widocznych na innych zdjęciach na aukcji. Jeszcze muszę to przemyśleć ale chyba rzeczywiście odpuszczę sobie ten konkretny zegarek.