W wolnej chwili popełniłem projekt zegarka do którego przymierzałem się od dłuższego czasu a którego pierwsze szkice powstały jakieś 3 lata temu.
Tym razem obiektem inspiracji jest Polski parowóz pospieszny Pm-36 , chluba i duma Polskiego kolejnictwa. Podwaliny konstrukcji tego unikatowego parowozu powstały w biurze konstrukcyjnym Pierwszej Fabryki Lokomotyw w Polsce (Fablok) w 1936 r. W zasadzie to parowozów bo powstały dwa egzemplarze, jeden w otulinie aerodynamicznej oznaczony jako Pm-3-2 i drugi tradycyjny Pm-3-2 przez kolejarzy nazwany Piękną Heleną. Ten ostatni przetrwał zawieruchę i służy do dzisiaj w lokomotywowni w Wolsztynie.
Dwa egzemplarze lokomotywy, to w zasadzie dwa projekty zegarków
Jeden elegancik poświęcony Pm-3-1 w otulinie aerodynamicznej. Biała "ceramiczna" tarcza indeksy cyfrowe żółte z czarnymi obwódkami, wskazówki niebieskie z żółtą lumą
Drugi "czarny smoluch" przypisany do Pm-36-2, czyli wesji bez oruliny aerodynamicznej, czarna tarcza z białymi indeksami (być może z lumą) do tego białe wskazówki wypełnione lumą, która będzie świecić na zielono.
Na traczy pojawią się być może czerwone napisy.
i inna wersja
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-10-02, 12:01, w całości zmieniany 2 razy
Bardzo podoba mi się pomysł z PKP
Jako pracownik jednej ze spółek jestem za Tylko, że napis PKP nie może być czerwony.
Szary albo niebieski wchodzi w grę
_________________ Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Sylwek, ja nie neguję, tylko piszę pierwsze skojarzenie.
Dekiel dość mocno skomplikowany, dadzą radę? To będzie laser, grawer, jak w Batorym na przykład?