Pies czy kot?: pies Pomógł: 8 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Paź 2010 Posty: 1675 Skąd: *Miasto know-how
#1 Wysłany: 2014-09-04, 16:59 Automat bądź ... radyjko
Bardzo proszę szanowne grono kumotrów wyjadaczy o pomoc w wyborze zegarka codziennego użytku.
Generalnie, to sam nie wiem co chcę ... a przynajmniej nie jestem pewien
Na chwilę obecną spróbuję uściślić co się da :
Na zakup przeznaczam max 400 prezydentów. (Nie pogniewam się jak będzie mniej )
Zegarek powinien być słusznego rozmiaru. Absolutne minimum 44 mm.
Koperta stalowa, najlepiej szczotkowana, kształt bez znaczenia.
Kolorystyka stonowana. Odpadają wszelkie kolory typowo wakacyjne.
Szkiełko szafirowe, najlepiej z AR.
Naciąg manualny, lub automatyczny (bez gmt - mam uczulenie na ten wynalazek ), bądź też kwarcyk z radyjkiem (tylko i wyłącznie wskazówkowy)
WR, na poziomie przynajmniej 100m.
Bransoleta czy pasek - bez znaczenia.
Zdaję sobie sprawę, że budżet nie pozwala na zbytnie szaleństwo. Biorąc jednak pod uwagę to, że zegarek będzie eksploatowany codziennie w różnych warunkach, większej kwoty nie zamierzam inwestować.
Będę wdzięczny za wszelakie wskazówki (i życzliwe rady ) ...
_________________ "Żyj pasją, a spełnisz marzenia"
Ostatnio zmieniony przez Elix 2014-09-04, 17:05, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 8 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Paź 2010 Posty: 1675 Skąd: *Miasto know-how
#6 Wysłany: 2014-09-04, 21:07
Tomek, 2 i 3 to ten sam model co jajecznica Marcina. Przymierzałem się do niej, ale po krótkiej fascynacji, zrezygnowałem z niego ...
Jedynka natomiast jest bardzo przyjemna. Poczytam sobie o niej opinie i przejrzę foty sikora w necie.
Generalnie, przeglądając "dziś na nadgarstku", znalazłem coś, co przykuło moją uwagę.
Mariusz wrzucił fotę Orienta Poseidona :
(Mariusz, mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że użyczyłem Twojego zdjęcia do wątku)
Niestety, nie mogę zlokalizować nigdzie tej wersji kolorystycznej na sprzedaż. Na zatoce jest tylko orange ...
Może ktoś wie, gdzie można go nabyć ?
EDIT:
Teraz dopiero zauważyłem Tomek, że 1 to Dual Time ... Odpada
Ostatnio zmieniony przez Elix 2014-09-04, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
#13 Wysłany: 2014-09-04, 21:33
No to mały zgrzyt
Mam nadzieję, że prędzej czy później wypłynie jakiś na zatoce, tak jak ten Orange.
Zaczynam się zresztą zastanawiać, czy go nie licytować ... W sumie kto powiedział, że pomarańczka nie może być na co dzień ?
Temat trochę powisi, to może ktoś podsunie pomysł jak zakupić tego Posejdona ...
Pomógł: 48 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Cze 2011 Posty: 9796 Skąd: z ...
#14 Wysłany: 2014-09-04, 23:03
Elix, ten Orient nie spełnia połowy wymagań, nie ma szafiru ani AR
Trzeba też pamiętać że pasuje tylko dedykowana bransoleta albo guma ze względu na sposób mocowania.
Tomek, jak kiedyś obiecywałem pomyślę nad metodą importu. Ino ciut zarobiony jestem i spłukany, a nie chcę zaczynać tematu i zawracać głowy ludziom jak nie jestem sam gotów do zakupu.
#15 Wysłany: 2014-09-05, 06:24
Mariusz, wiem o tym .. Ale sam wiesz, że są takie zegarki, gdzie nie zwracasz uwagi na kryteria, które sam sobie postawiłeś przed wyborem zegarka.
To świetny zegar, za relatywnie nieduże pieniądze. I jakoś nie bardzo przeszkadzają mi jego mankamenty, oraz to, że nie pokrywa się z oczekiwaniami, które określiłem
Swoją drogą, gdybyś nie wrzucił fot do działu "dziś na nadgarstku", to nie zawracałbym sobie nim głowy
MOD:usunąłem dwa pozostałe wpisy, identyczne j. w. Znowu błędy
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2014-09-05, 08:16, w całości zmieniany 1 raz