Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#1 Wysłany: 2010-07-11, 09:19 Co nosili marynarze
Zwiedzając Krym byłem w Muzeum Floty Czarnomorskiej. Były tam pokazane rzeczy marynarzy między innymi zegarki. Zdjęcia są w dużej rozdzielczości więc można je lupką powiększyć:
Podziękował (i to bardzo) za fotorelację
Co do noszenia "wszystkiego" to może było tak jak w naszym lotnictwie - piloci nosili co chcieli pomimo, że przysługiwał 3133 Jakoś nie widzę by de luxe był zegarkiem przydziałowym - raczej (biorąc pod uwagę ilość gwiazdek) ów wojak dostał go jako okolicznościówkę lub sam sobie sprawił .
Ostatnio zmieniony przez voli 2010-07-11, 10:43, w całości zmieniany 2 razy
CornCobbMan Właściciel Pola Ryżowego porwany obłędem...
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#6 Wysłany: 2010-07-11, 18:12
Komandir te takie bardzie odpustowe ( które osobiście lubie), Rakieta telewizorek taka która odziedziczyłem po dziadku . Dzięki za fotki , jeszcze jakbyś każdą wkleił i napisał krótki opis to by była bomba ...
#7 Wysłany: 2010-07-11, 20:04
hotwax napisał/a:
Dzięki za fotki , jeszcze jakbyś każdą wkleił i napisał krótki opis to by była bomba ...
#9 Wysłany: 2010-07-11, 20:47
Mnie też ale to właśnie przedstawia podejście do radzieckich zegarków. Zakładając, że marynarze dostali amfibie no to pewnie po jakimś czasie nie serwisowane przestawały chodzić i lądowały w śmietniku, a w najlepszym przypadku gdzieś głęboko w szuladzie i jeżeli tam doczekały naszych czasów to trafiają w nasze ręce.
Nie chciałem wklejać tych zdjęć do tego wątku, bo musiałbym zmniejszyć ich rozmiar a tego chciałem uniknąć.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3828 Skąd: Myszków - miasto, które wykończył kapitalizm
#10 Wysłany: 2010-07-11, 21:35
Ciekawa fotorelacja, na kmziz napisałem, że mam taki sam zegarek jak Kowtunowicz, ale tam coś zdjęcia się nie chciały powiększać i dokładnie nie było widać. Mój jest bardzo podobny tylko tarczę ma opisaną jako Toczmech Moskwa. Ze zdjęcia nawet powiększonego nie doczytam się napisu - pamiętasz Krzysiek, co to była za marka ?, czy ten zegarek jest w ogóle radziecki ?
_________________ СДЕЛАНО В СССР – najlepsze zegarki na świecie !!!
Ostatnio zmieniony przez Smok 2010-07-11, 21:38, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 55 Dołączył: 30 Mar 2010 Posty: 1929 Skąd: Warszawa
#11 Wysłany: 2010-07-11, 23:03
Hehe, taką Montane miałem i ja Choc w radzieckiej marynarce nie służyłem Tyrałem cięzko w w wakacje w piekarni w pocie czoła, i za zarobiona kase kupiłem sobie skórzane buty marki Adidas (prestige sie chyba nazywały, białe, z granatowymi paskami- szczyt szpanu w końcu lat 80tych) i zegarek marki Montana, ale wersja dawniejsza, z 7mioma melodyjkam tylkoi
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#12 Wysłany: 2010-07-12, 09:38
Do niedawna gdzies miałem szczątki mojej Montany 16 melodyjek . Gdy miałem komunię to takie Montany było na topie , wyobrażacie sobie kościół a tam z 100 dzieciaków w tym z połowa co chwile bawi się melodyjkami
W zbiorze jest pokazany kieszonkowy ZIM - mogę się więc pochwalić wzorem Smoka, ze mam coś co było na 100% przydziałowe w latach '50 Pokazywałem go tu: http://www.chinawatches.pl/viewtopic.php?t=2300
#14 Wysłany: 2010-07-12, 17:15
Karol Kłósek napisał/a:
Ciekawa fotorelacja, na kmziz napisałem, że mam taki sam zegarek jak Kowtunowicz, ale tam coś zdjęcia się nie chciały powiększać i dokładnie nie było widać. Mój jest bardzo podobny tylko tarczę ma opisaną jako Toczmech Moskwa. Ze zdjęcia nawet powiększonego nie doczytam się napisu - pamiętasz Krzysiek, co to była za marka ?, czy ten zegarek jest w ogóle radziecki ?
O ile dobrze pamętam to nie był radziecki zegarek, bo jeżeli by był to bym go zapamiętał . Jak będziesz miał chwilę to pokaż tego Toczmecha bo to bardzo rzdki okaz.
Pozdrawiam